MIHAJLOVIĆEV PLAN

Nikola Đurđić: 'Ćorluka i Šimunić su naša šansa, odlični su u zraku, ali spori'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. ožujak 2013. 16:37

Premda Siniša Mihajlović čuva svoj plan za Zagreb, nemoguće je barem malo ne proniknuti u njegove karte. Budući da u rukama drži mnogo manje aduta od Igora Štimca, izbornik Srbije mora izvući maksimum iz svoga talona.

Iako je svjestan da ključ utakmice drži Luka Modrić, Siniša Mihajlović, koji u Staroj Pazovi izbjegava novinarsko društvo, barem se u najavama neće odlučiti za striktno čuvanje Modrića, ili pak njegovo preuzimanje od igrača koji su mu u danom trenutku najbliži. Taj svojevrsni 'kavez’, smatra u trenucima iskrenosti, ne drži srpske šanse u Maksimiru.

- Vjerujte, zaista ne mislim postaviti igru striktnim čuvanjem Luke Modrića - ponovio je nekidan više puta srpskim novinarima.

Je li držao fige u džepovima, tek ćemo vidjeti. Budući da je opčinjen talijanskom školom nogometa, na poziciji zadnjih veznih vjerojatno će optirati za dva buldoga, koji bi trebali razbijati ono što Srbi smatraju našim najjačim oružjem - vezni red.

- Što vam vrijedi napad, ako je odsječen. Hrvatska je veza definitivni ključ, ako nju uspijemo blokirati, isključiti, napravili smo golem posao. No, u tome ste segmentu bitno, bitno bolji od nas - pričaju nam novinari uoči posljednje presice u Staroj Pazovi prije puta za Zagreb.

Upravo stoga Mihajlović ne 'šmeka’ Kuzmanovića, igrača Intera, jer ga smatra trunčicu preofenzivnim, pa se lome koplja oko Petrovića (Genclebirligi), Ignjovskog (Werder) i Radovanovića (Atalanta).

- No, kada smo posljednji put pričali, Mihajlović se zagonetno osmjehnuo, na svoj način, što znači da nešto sprema. 'Omanut’ će, smišlja neku zamku koju nitko ne očekuje, ne bi me čudilo kada bismo čak zaigrali u sustavu 4-3-3, sa svom navedenom trojicom u srcu vezne linije. Oni bi trebali razbijati ritam hrvatske veze... - otkrivaju nam kroničari u srcu Orlova gnijezda.

Kolike su za to šanse teško je predvidjeti, jer Mihajlović je težak tip, no za vjerovati je da će početi utakmicu s već uigranih 4-2-3-1, u najvjerojatnijem sastavu: Stojković - Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov - Radovanović, Petrović - Tošić, Đuričić, Tadić - Đurđević.

U posljednjem kvartetu kriju se i najveća nadanja srpske reprezentacije. Ovdje su uvjereni kako njihove šanse u Zagrebu nose imena Vedrana Ćorluke, Josipa Šimunića i Ivana Strinića!

- Koliko su Ćorluka i Šimunić iskusni, toliko su i sporiji. Jako dobro znamo da igraju na iskustvo, odlični su u zraku, ali kada se spusti lopta na zemlju..., e, to je naša šansa! Moramo to iskoristiti jer će biti prostora. Svjesni su oni svoje brzine, silno se plaše naše brzine prema naprijed, i to treba iskoristiti - iskreno priznaje druga napadačka opcija, napadač Greuther Fürtha, Nikola Đurđić.

- Vidjeli smo i dobre, ali i loše strane Hrvatske, koje čuvamo za sebe, a otkrit ćemo ih u petak. Mislim da imamo čemu se nadati.

To mišljenje sve više dijele svi. Na proljetnom suncu žestoko kopni led očekivanja oko srpske reprezentacije:

- Imate doduše i sreće što nema Lazara Markovića, napadača Partizana koji je brz kao šprih, ali ga muči trbušni zid, ozlijeđen je. Njega vaša obrana ne bi mogla uhvatiti niti lasom. S njim na širokom prostoru, uz Đuričića iza njega koji može podvaliti pravu loptu, imali biste grdnih problema. No, i ovako ponajviše njih dvojicu (Šimunić i Ćorluka) smatramo najvećom šansom. A tu je i Strinić, na kojeg će Mihajlović najvjerojatnije poslati Tošića - otkriva srpski novinarski svijet.

Agresija, silina i borbenost bit će ključni forte taktičkog fanatika, opsjednutog talijanskim stilom igre. Na tome počiva obrambeni dio, dok napadačke nade, eto, leže u brzini srpskih nogometaša.

Linker
22. rujan 2024 23:35