BELGA/DDP USA/PROFIMEDIA
MLADI VATRENI O OPCIJAMA

‘Nisam skrivao da bih se volio vratiti u Hajduk, ali ostalo je na riječima. Sporting? Bila bi to dobra opcija...‘

Pozorno prati što se događa u HNL-u, u nikad uzbudljivijoj utrci za prvaka Hrvatske...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2022. 08:01

Ante Palaversa (21) sprema se s hrvatskom mladom U-21 nogometnom vrstom za predstojeće kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo protiv Austrije i Finske u Varaždinu. Ova sezona u belgijskom Kortrijku, gdje je na posudbi iz engleskog moćnika Manchester Cityja, za njega je bila jako dobra, odigrao je sve utakmice za svoj klub. Međutim, nije bilo tako uspješno za Kortrijk, koji se nije uspio plasirati u play-off prvenstva Belgije.

- Još su nam ostale dvije utakmice do kraja. Nismo uhvatili play-off, tako da za mene sezona rano završava. Gdje je zapelo? Kad je trebalo prelomiti sezonu, pobijediti u nekim utakmicama, mi to nismo uspjeli i eto... Sad ću zaista imati dugu stanku, sva je sreća što sam s hrvatskom mladom reprezentacijom, to će mi svakako dobro doći da ostanem u ritmu - kazao nam je za početak Palaversa.

Prije dva dana portugalski mediji obznanili su priču gdje se spominje i on. Portugalci su, naime, napisali da njegov matični klub Manchester City radi na tome da u svoje redove dovede Matheusa Nunesa, 23-godišnjeg portugalskog reprezentativca i veznjaka tamošnjeg velikana Sportinga.

Jako lijepa splitska slika

City je već prema Portugalcima pripremio bogatu ponudu, koja uključuje 40 milijuna eura, Pedra Porra, igrača koji je već na posudbi u Sportingu, zatim Tallesa Magna, koji igra za New York City i - Antu Palaversu. Zna li on što o tim kombinacijama?

- Iskreno, o tome zaista ništa ne znam. Trenutačno sam fokusiran samo na U-21 reprezentaciju Hrvatske i ove dvije utakmice koje nas čekaju u Varaždinu. Ako nešto i ima na tu temu, nisam upoznat niti s jednom činjenicom.

Pa dobro, ne bi bilo loše zaigrati za veliki klub kao što je Sporting, zar ne?

- Normalno da bi to bila dobra opcija... Odigrao sam dobru sezonu, vidjet ćemo na kraju što će biti - ne želi negdašnji hajdukovac išta špekulirati.

image

Ante Palaversa u dresu Hajduka

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Palaversa pozorno prati što se događa u HNL-u, u nikad uzbudljivijoj utrci za prvaka Hrvatske. Jasno je da s posebnom pozornošću gleda svoj bivši klub Hajduk, koji ima nedvojbeno najbolju sezonu unatrag desetak godina. Izborio je finale Hrvatskog kupa, k tome za trofej igra na svom Poljudu protiv Rijeke, a u igri je i za uzimanje toliko čekanog naslova prvaka...

- Naravno da pratim sve što se događa u našem prvenstvu, naravno da pratim igre i rezultate Hajduka. Ovo je zaista jako dobra sezona za Hajduk. U odnosu prema posljednjih deset-petnaest sezona ova je sigurno najbolja za moj bivši klub. Vidi se da je momčad kvalitetnija, bori se Hajduk za prvo mjesto.

Kaže nam da je Hajduk napravio odličan posao dovođenjem Nikole Kalinića iz Italije, da Marko Livaja igra izvrsno u poljudskome klubu...

- Livaja i Kalinić su iznimno kvalitetni igrači, mislim da će jako pomoći Hajduku u borbi za titulu. Ne samo to, oni će biti vrlo važni za mlade igrače, itekako im mogu pomoći. Osobno vidim jako lijepu sliku Hajduka, ali ne samo ove sezone. Držim da će Hajduk i u budućnosti biti pravi, boriti se za titule - podvukao je 21-godišnji veznjak.

U Splitu i dalje traje euforija, svi se nadaju da Majstor s mora konačno može do toliko željenog naslova državnog prvaka. Dok je on bio u Hajduku, nije imao priliku doživjeti nešto slično...

- Ma, uvijek je na početku sezona vladala euforija. Ali, kad nije išlo sve po planu, kad smo zastali, onda je ta euforija splasnula. Ove sezone je posve drukčije. Euforija i maksimalna vjera u ovu momčad egzistiraju stalno, navijači pune tribine gdje god Hajduk igra, traži se karta više za gotovo svaku utakmicu. Krasno je to sve za ukupnu atmosferu, veliki je to poticaj za momčad. Nedvojbeno, lijepo je igrati u takvim okolnostima, s takvim vjetrom u leđa.

Može li Hajduk ove sezone osvojiti naslov prvaka?

- Mislim da može! U ovim utakmicama do kraja prvenstva Hajduk može na kraju završiti kao prvak. Treba pobjeđivati u ovoj završnici prvenstva, ima još derbija, čak dva protiv aktualnog prvaka i vodećeg na ljestvici zagrebačkog Dinama. Ali, ima i drugih utakmica, svaka je važna, vidim da tzv. manji klubovi uzimaju bodove ovima koji se bore za naslov. Ali, da, Hajduk itekako može uzeti naslov s ovom momčadi i uz ovakvu sjajnu podršku navijača.

Stalni kontakt sa Cityjem

Je li mu negdje u mislima u posljednje vrijeme bio povratak u Hajduk? Eto, vratio se Livaja, vratila su se oba Kalinića, ponovno su Hajdukovoj opremi i Subašić, Mikanović... Je li ponekad i on razmišljao da se s inozemnih adresa vrati u Hajduk šampionskog izgleda?

- Trenutačno Hajduk ima jako dobre igrače. Ne treba tu ništa mijenjati. Prošli put sam vam rekao da bih se jednog dana volio vratiti u Hajduk, ali, eto, ostalo je samo na riječima.

Nego, je li u kontaktu sa svojim klubom Manchester Cityjem, je li na liniji s nekim iz trenutačno vodećeg engleskog premierligaša?

- Normalno da smo u kontaktu. Drži se stalna doza profesionalnosti. Nakon svake utakmice koju sam igrao uspostavlja se kontakt. To tako mora biti.

image

Ante Palaversa u slavlju sa suigračima iz Kortrijka

BRUNO FAHY Belga Via Afp

Ima li trenutačno ikakvih naznaka da bi se mogao vratiti u City s posudbe u Kortrijku?

- Ima ih, postoje neke naznake! Radi se, naravno, o nekom budućem razdoblju. Samo, u cijeloj priči je potreban rad, želja, volja, trud... Apsolutno ništa drugo ne igra ulogu.

Palaversu i Bišćanove dečke sad očekuju dvije kvalifikacijske utakmice za zavrpnicu Europskog prvenstva mladih vrsta. Naši dečki su dosad stopostotni, u šest odigranih utakmica ostvarili su i maksimalnih šest pobjeda, dakako, lideri su svoje izlučne skupine. Hoće li se niz pobjeda nastaviti protiv Austrije i Finske? Hoće li Hrvatska stići na korak do Eura?

- Moramo zadržati ovaj pobjednički stav koji imamo i nastaviti s pobjedama. Protiv Austrije i Finske moramo ući u utakmicu s maksimalnom odgovornošću, zadržati efikasnost koju smo iskazali do sada, nastaviti s pobjedama. Pokazali smo da možemo do trijumfa u seriji, da možemo pobjeđivati u kontinuitetu. To je naša velika snaga. Mislim da će na kraju sve biti dobro, te da ćemo igrati na Europskom prvenstvu, tamo nam je mjesto, imamo zaista veliku kvalitetu u ovoj generaciji - zaključio je razgovor Palaversa.

PALAVERSINI KLUBOVI

HAJDUK (Hrvatska)

30 odigranih utakmica

1830 minuta u igri

2 postignuta pogotka

1 upisana asistencija

MAN. CITY (Engleska)

0 odigranih utakmica

0 minuta u igri

0 postignutih pogodaka

0 upisanih asistencija

OOSTANDE (Belgija)

20 odigranih utakmica

1751 minuta u igri

0 postignutih pogodaka

0 upisanih asistencija

GETAFE (Španjolska)

4 odigrane utakmice

111 minuta u igri

0 postignutih pogodaka

0 upisanih asistencija

KORTRIJK (Belgija)

42 odigrane utakmice

3111 minuta u igri

3 0 postignuta pogotka

3 upisane asistencije

21

godinu ima Ante Palaversa, rođendan slavi 6. travnja

2,0

milijuna eura vrijednost je Palaverse prema portalu TM

38

mjeseci prošlo je od njegove prodaje Manchester Cityju

BIŠĆANOV POPIS

VRATARI: Dominik Kotarski (Gorica), Nikola Čavlina (Dinamo), Renato Josipović (Bravo).

BRANIČI: Boško Šutalo (Hellas Verona), David Čolina (Hajduk), Mario Vušković (HSV), Bartol Franjić (Dinamo), Josip Šutalo (Dinamo), Nikola Soldo (Lokomotiva), Hrvoje Smolčić (Rijeka), Josip Stanišić (Bayern), Alois Dominik Oroz (Vitesse).

VEZNJACI: Jurica Pršir (Gorica), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo), Ante Palaversa (Kortrijk), Toni Fruk (Gorica), Arijan Brković (Slaven Belupo).

NAPADAČI: Antonio Marin (Šibenik), Lukas Kačavenda (Lokomotiva), Roko Šimić (RB Salzburg), Stipe Biuk (Hajduk), Dion Drena Beljo (Istra 1961), Denis Bušnja (Rijeka).

Hajdukovci Ljubičić i Sahiti otkazali svojim izbornicima

Dva igrača Hajduka zbog ozljeda su odustala od nastupa za svoje reprezentacije. Marin Ljubičić je pod temperaturom i zato nije otišao na okupljanje reprezentacije Hrvatske U-21, dok je Sahiti propustio prvi odlazak u reprezentaciju Kosova zbog udarca u lijevu nogu kojeg je dobio u dvoboju sa Lokomotivom prošle subote. Ljubičić i Sahiti nisu otišli s reprezentacijom, ali zbog navedenih zdravstvenih problema ne konkuriraju za test-dvoboj s Radomljem u nedjelju na Poljudu, ali za pretpostaviti je da će biti spremni za nastavak prvenstva i veliki derbi s Osijekom u Gradskom vrtu.

Linker
07. svibanj 2024 12:53