NAVIJAČI UZ TRENERA

NIŠTA OD POMIRBE Ljajić: S trenerom ću na sud! Rossi: Spominjao mi je obitelj!

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 04. svibanj 2012. 12:46

Kraj je sezone i u najvećim europskim ligama nervoza se može, što se ono kaže, rezati nožem.

U metežu koji gledamo na elitnim nogometnim travnjacima kandidati za naslov tuku se sa suparnicima i promašuju poklonjene penale u 99. minuti (Montpellier - Evian), ponajbolji vratar svijeta pacerski servira loptu suparničkom napadaču i smanjuje prednost svojeg kluba na vrhu ljestvice s tri na jedan bod (Buffon protiv Leccea), a u srijedu navečer protagonisti rijetko viđenih scena bili su već bivši trener Fiorentine Delio Rossi i njegov nogometaš Adem Ljajić.

Uvrijeđena frajla

Srpski reprezentativac muslimanske vjeroispovijesti dobio je batine! Nije to bila očinska pljuska ili “vritnjak”, nego pravo “tabanje”. Rossi je zamijenio Ljajića u 32. minuti domaće utakmice protiv Novare, u trenutku kad je Fiorentina, iza koje je očajna sezona i 15. mjesto na ljestvici, gubila 2-0. Kao i mnogi nogometaši koji izmjenu prije poluvremena doživljavaju kao uvredu najgore vrste, Ljajić je u maniri prave uvrijeđene frajle zapljeskao dok je prolazio pokraj trenera, pritom ironično podigavši palac.

To je bilo dovoljno da inače mirnom Rossiju, treneru s 20-godišnjim iskustvom u Serie A i B, padne roleta. Talijan je divljački skočio na momka koji se rodio godinu kasnije nego što je on preuzeo svoj prvi klub (Torremaggiore, 1990.).

To se zove pozitivan šok!

Nakon povlačenja za dres, snimke pokazuju i šakačko umijeće 51-godišnjaka iz Riminija. Naravno, svi koji su se našli na klupi pomogli su u razdvajanju, a Rossi je pojam pozitivnog šoka, koji obično vežemo uz trenerske smjene, odveo na sasvim novu razinu. Pogađate, uslijedio je preokret i utakmica je završila 2-2.

Očekivano, Rossiju je to bio i posljednji put da sjedi i tuče na klupi Fiorentine jer mu je odmah nakon završetka uručen otkaz.

- Delio je prije svega dobra osoba i jako mi je žao što ga moramo otpustiti, ali nemamo izbora. Ovo što je učinio predstavlja težak prekršaj klupske discipline - objasnio je odluku predsjednik kluba Andrea Della Valle.

Propao transfer u United

Delio Rossi već se jučer bio spreman ispričati Ljajiću zbog napada, ali srpski nogometaš ne pomišlja na pružanje ruke pomirenja. Upravo suprotno: prema tvrdnjama dijela srpskih medija, Ljajić navodno priprema sudski proces sa svojim bivšim trenerom. Tako će nogometaš upamćen po nerealiziranom transferu u Manchester United, koji je u zimi 2010. propao zbog problema s radnom dozvolom, dobiti još jedan neželjeni paragraf u svojoj nogometnoj biografiji.

Srpski novinari, koji su Ljajića opisivali kao najveći talent njihova nogometa u posljednjih desetak godina, i danas vjeruju da je on igrač za najveće klubove.

- Nije se još uspio razviti, ali teško je to napraviti u ovakvoj Fiorentini koja se bori za ostanak. Što se tiče njegova karaktera, nisam ga doživio kao problematičnog. U dvije godine u seniorskoj momčadi Partizana nije bio sudionik ni najmanjeg incidenta - tvrdi nam jedan nogometni novinar iz Beograda.

‘Ostavi se PlayStationa’

Dok ga se u Partizanu sjećaju kao pristojnog momka, Talijani će okrenuti ploču. Navijači su nakon šakačkog okršaja Ljajića sa stadiona ispratili pokličem “Cigane, Cigane”, a Rossija pljeskom. Možda je to odmazda za srednji prst upućen dijelu navijača početkom sezone koji mu je fućkao prilikom jedne zamjene. Inače, Ljajić je u Fiorentini predodređen za ulogu džokera ili igrača za sat vremena.

U 18 ovosezonskih utakmica niti jednom nije odigrao više od 80 minuta, a dopale su ga i kritike bivšeg trenera i budućeg srpskog izbornika Siniše Mihajlovića. Isti taj Mihajlović nimalo nije štedio sunarodnjaka. Štoviše, što je sezona više odmicala, minutaža mu se pod njegovim vodstvom topila. Mihajlović mu je prigovorio i za navodno cjelonoćno igranje PlayStationa, pozvavši ga da napokon odraste. Zasad nije poznato je li mu Rossi imao što važnije zamjeriti, ali teško je vjerovati da je samo jedan ironični pljesak izazvao onakvo divljaštvo “mirnog čovjeka Delija”.

Rossiju tromjesečna suspenzija zbog udaranja Ljajića

Sada već bivšem treneru Fiorentine Deliju Rossiju izrečena je tromjesečna suspenzija od strane Disciplinskog suda pri Talijanskom nogometnom savezu zbog udaranja srpskog veznjaka Adema Ljajića.

Podsjetimo, Rossi je otpušten nakon što je udario šakom 20-godišnjeg Ljajića tijekom utakmice protiv Novare u srijedu (2-2). Ljajić je sarkastično zapljeskao treneru prilikom njegove zamjene na što je Rossi podivljao i fizički napao svog igrača.

"Težina reakcije ne može se opravdati emocionalnim tenzijama generiranima u delikatnom sportskom trenutku. Televizijska snimka jasno pokazuje ponašanje koje je bilo nasilno i neočekivano", stoji među ostalim u obrazloženju kazne.

- Moje ponašanje bilo je jadno, ali razumljivo s ljudske strane. Pogriješio sam i sada plaćam za to – komentirao je Rossi, uz dodatak kako ga je isprovocirao manjak poštovanja prema njegovoj funkciji, momčadi i obitelji.

Linker
23. rujan 2024 15:22