RICCARDO ANTIMIANI Afp
EUFORIJA U RIMU

Nitko nije zabio više golova na EURU! Furiozna Italija do kraja pomela jaku Švicarsku

Talijanska reprezentacija pobijedila je Švicarsku s 3:0 i osigurala plasman u osminu finala Eura
Piše: SN, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. lipanj 2021. 20:20

ITALIJA - ŠVICARSKA 3:0 (Locatelli 26', 52', Immobile 88')

TALIJA (4-3-3): Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (od 24. Acerbi), Spinazzola – Barella (od 87. Cristante), Jorginho, Locatelli (od 86. Pessina) – Berardi (od 70. Toloi), Immobile, Insigne (od 69. Chiesa).

IZBORNIK: Roberto Mancini.

ŠVICARSKA (3-4-1-2): Sommer – Elvedi, Schär (od 58. Zuber), Akanji – Mbabu (od 58. Widmer), Freuler (od 84. Sow), Xhaka, Rodriguez – Shaqiri (od 76. Vargas) – Seferović (od 46. Gavranović), Embolo.

IZBORNIK: Vladimir Petković.


Italija je ostvarila i drugu pobjedu na Europskom prvenstvu, u Rimu je nadvisila Švicarsku i prva osigurala plasman u osminu finala kontinentalne smotre. Odigrali su Azzurri nakon Turske još jednu jako dobru utakmicu. Bili su sjajni u svim elementima, deseti put zaredom nisu primili pogodak, a opet su zabili tri kao i na premijeri. I to iz tri udarca u okvir...

U samom početku Švicarska je pokušala visokim pritiskom neutralizirati suparnika, ali brzo je Italija preuzela konce igre. Prvu veliku priliku domaća je reprezentacija stvorila u 10. minuti kad je Spinazzola ubacio s lijeve strane, a Immobile s osam metara glavom prebacio vrata. Potom je udarac iskušao Insigne, ali je također tukao iznad grede.

Talijani su proslavili vodstvo u 19. minuti, ali se uključio VAR i vratio stvari na početak. Insigne je ubacio iz kuta, a Chiellini je dobio duel sa Xhakom i Akanjijem te iz blizine zakucao loptu u mrežu, ali je video-analiza pokazala da se u skoku poslužio rukom.

Pet minuta nakon toga talijanski se kapetan požalio na ozljedu, a na poziciji lijevog stopera zamijenio ga je Acerbi.

Tribine Olimpica imale su razloga za novo, ali ovaj put pravo slavlje u 26. minuti. Bila je to sjajna akcija dvojice igrača Sassuola i još jedan pokazatelj kako Mancini ne robuje imenima. Domenico Berardi napravio je većinu posla, probio je desnu stranu i idealnom povratnom loptom uposlio usamljenog Manuela Locatellija koji je iz blizine lako pogodio za 1:0.

Nastavila je Italija s napadima, Švicarska do kraja poluvremena nije uspjela uputiti udarac u okvir Donnarumminih vratiju. Pokušavali su Sommeru zaprijetiti Insigne i Spinazzola, ali nedostajalo im je preciznosti. Rijetka slika u 36. minuti, ispala je talijanska obrana. Švicarci su zaradili korner nakon kojeg su Azzurri povukli kontranapad, Berardi je tukao u blok.

Dinamov napadač Mario Gavranović na poluvremenu je zamijenio Seferovića, a istaknuo se u 49. minuti kad je zaradio javnu opomenu zbog neopreznog starta na Bonucciju. Hrabro je Švicarska otvorila nastavak susreta, ali to nije iskoristila, a Italija je ubrzo povećala vodstvo.

Igrala se 52. minuta kad je Barella uposlio Locatellija koji je s ruba kaznenog prostora ljevicom sjajno pogodio donji lijevi kut. Freuler i Elvedi su bili u bloku, ali je lopta prošla između njih, a nemoćni Sommer mogao ju je samo pogledom ispratiti u mrežu.

Pokušala se vratiti Petkovićeva momčad, izašla je visoko na suparničku polovicu, ali je ujedno ostavila i prostor za protuudare. Shaqiri je tukao iznad grede u 61. minuti, da bi u 64. zaprijetio Zuber nakon dodavanja Gavranovića. Bila je to najbolja akcija Švicarske u dotadašnjem dijelu utakmice, ali je Donnarumma nogom obranio.

Berardi je u 65. minuti bio u dobroj poziciji, no njegov je udarac otišao iznad grede. Mancini je odlučio odmoriti svoje krilne napadače u završnici, priliku su dobili Chiesa i Toloi. Uslijedila su dva neprecizna pokušaja Immobilea nakon kontri, u oba navrata talijanski je centarfor bio neprecizan. No, ispravio je to u 89. minuti, kad je odlično zakucao loptu u donji kut za konačnih 3:0.

Impresivna Italija!

Izjave nakon utakmice Italija - Švicarska (3-0):

Roberto Mancini, talijanski izbornik

"Švicarska je jaka momčad, bila je to teška utakmica. Mogli smo i ranije zabiti, ali to je bilo zasluženo. Odigrali smo dobro, htjeli smo pobijediti pod svaku cijenu. Za Chiellinija se nadamo da nije ništa ozbiljno, vidjet ćemo sutra. Wales u posljednjem meču? Uvijek moramo ići na pobjedu, nema kalkulacija. Ovu pobjedu posvećujemo svima, svima onima koji u ovom trenutku pate."

Dvostruki strijelac Manuel Locatelli:

"Sretan sam i ponosan što sam dio fantastične ekipe. Pandemija mi je tada malo pomogla radom i odlučnošću da sam ovdje. Prvi je gol bio lijep, na asistenciju Berardija, i posvećujem ga svojoj obitelji i svojoj djevojci. Drugi je za sve Talijane".

Granit Xhaka, kapetan Švicarske:

"Italija je bila bolja momčad, protiv njih si ne možete dopustiti da pogriješite. Sad se fokusiramo na Tursku."


PRIJENOS UŽIVO

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - GOOOL! Italija vodi 3:0, Immobile je odapeo topovski s dvadesetak metara i zabio od stative!

84' - Nova lijepa prilika za Talijane, u dobroj je poziciji bio Immobile, ali dosuđen mu je prekršaj u napadu.

82' - Švicarcima curi vrijeme da nešto naprave u ovoj utakmici. Talijani suvereno kontroliraju razvoj događaja na terenu.

78' - Loša vijest za Talijane. Na travnjaku je ostao ležati Barella i ukazuje mu se pomoć. Igrač Intera uspio se oporaviti i nastaviti igru.

75' - Kakva kontra Talijana, povukao je sjajno Chiesa, odapeo snažno ljevicom, Sommer je bio nemoćan, ali lopta odlazi pokraj gola.

72' - Švicarska je malo podigla razinu igre i uspijeva zaprijetiti dosad nedodirljivim Talijanima. Pucao je sada Shaqiri, ali je blokiran u zadnji tren. Na drugoj je strani zaprijeti Immobile, ali njegov udarac odlazi pokraj gola.

69' - Dvostruka izmjena kod Italije. Chiesa je zamijenio Insignea, a Toloi Berardija. Mancini je tako izvadio oba krila.

64' - Prva prava prilika za Švicarsku. Gavranović je lijepo uposlio Zubera nakon što je navukao dva igrača na sebe, ovaj puca iskosa s lijeve strane, ali Donnarumma brani.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

61' - Pokušao je sada Shaqiri ugroziti talijanska vrata, ali nema opasnosti za Donnarummu koji je i dalje praktički besposlen.

56' - Talijani ne posustaju niti nakon drugog pogotka u Rimu. Nastavljaju se nizati napadi Azzurra koji djeluju moćno, željni igre, Mancinijeva momčad djeluje uistinu impresivno.

52' - GOOOL! Talijani vode s 2:0 i opet je strijelac Locatelli! Odapeo je ljevicom s nekih 18 metara, a lopta je završila u donjem desnom kutu.

49' - Talijani su na početku drugog dijela malo prepustili posjed lopte Švicarcima.

46' - Promjena u redovima Švicarske na startu drugog dijela. U igru je ušao Dinamov švicarski reprezentativac Mario Gavranović. On je zamijenio Harisa Seferovića.

image
ETTORE FERRARI Afp

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme. Italija potpuno zasluženo na odmor odlazi s vodstvom 1:0. Mogli su Talijani lako imati i veću prednost protiv Švicaraca koji su u prvih 45 minuta bili nemoćni.

42' - Na travi su ostala ležati dva švicarska igrača, Seferović i Shaqiri. Ubrzo su se ipak podigli i igra je nastavljena.

37' - Sjajna akcija Spinazzole po lijevoj strani, ali izostao je dobar udarac. Lopta odlazi pokraj gola i nema opasnosti za Sommera.

36' - Napokon jedna akcija Švicarske koja je izborila korner

34' - Nakon postignutog gola Talijani nastavljaju dominirati. Nakon lijepe akcije Immobilea pucao je Insigne, ali Švicarci su uspjeli izbiti loptu i obraniti se.

26' - GOOOL! Italija je opet zabila, ali ovoga puta gol vrijedi. Sjajna akcija Berardija i Locatellija. Berardi je asistent s desne strane, a Locatelli je zatresao mrežu iz blizine.

image
RICCARDO ANTIMIANI Afp

25' - Rana izmjena kod Talijana. Acerbi je zamijenio Chiellinija koji više ne može. Kapetansku traku kod 'Azzurra' preuzeo je Bonucci.

18' - GOL! Italija vodi 1:0, zabio je Chiellini iz neposredne blizine nakon ubacivanja iz kornera. Ne, ipak nema gola. Nakon intervencije VAR-a gol talijanskog kapetana je poništen zbog igranja rukom Chiellinija.

16' - Lijepa akcija Talijana i udarac Insignea, ali nije bio precizan. Lopta odlazi visoko preko gola.

14' - Talijani su od rane faze susreta uspostavili dominaciju na travnjaku i pritišću Švicarce koji se zasad uspijevaju obraniti. Prave prilike su zasad izostale.

image
Switzerland's defender Manuel Akanji (L) and Italy's forward Domenico Berardi vie for the ball during the UEFA EURO 2020 Group A football match between Italy and Switzerland at the Olympic Stadium in Rome on June 16, 2021. (Photo by Riccardo Antimiani/POOL/AFP)
RICCARDO ANTIMIANI Afp

6' - Jako lijepa akcija Talijana. Odigrana su dva dupla pasa, Immobile je izbio pred Sommera, ali Švicarci su se uspjeli obraniti.

image
RICCARDO ANTIMIANI Afp

3' - Na početku utakmice Švicarci imaju nešto više loptu u svom posjedu, a Dinamov napadač Mario Gavranović priliku čeka s klupe.

image
Italy's defender Leonardo Spinazzola (L) and Switzerland's defender Kevin Mbabu vie for the ball during the UEFA EURO 2020 Group A football match between Italy and Switzerland at the Olympic Stadium in Rome on June 16, 2021. (Photo by Alessandra Tarantino/POOL/AFP)
ALESSANDRA TARANTINO Afp

1' - Počela je utakmica u Rimu.

20.10 - Stigli su sastavi za posljednju utakmicu dana na Euru.

Linker
20. listopad 2024 07:49