Getty Images
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

NIZOZEMSKI PREMIJER ZABRANIO JE NOGOMET DO 1. RUJNA! Ne zanima ga preporuka UEFA-e, njihov savez mogao izbjeći kaznu, evo kako će to pokušati učiniti

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. travanj 2020. 23:18

Na sastanku kojeg su u utorak predstavnici krovne europske nogometne federacije UEFA-e bili s glavnim tajnicima svih nacionalnih saveza donesena je odluka prema kojoj bi sva nacionalna prvenstva pod okriljem te organizacije trebala biti završena prije početka novih sezona.

Belgija je, shodno tome promijenila njihovu odluku i poništila prethodnu po kojoj je poništena njihova liga. Ali, iz njihove susjedne zemlje nekoliko sati nakon načelnog dogovora tajnika saveza s kojim se u četvrtak ide pred Izvršni odbor UEFA-e, došlo je do promjena.

Naime, nizozemski premijer Mark Rutte izjavio kako neće dopuštati veća javna okupljanja, a to uključuje i nogometne utakmice sve do 1. rujna kako ne bi došlo do novog žarišta zaraze koronavirusom. Odbačena je i mogućnost da se igra pred praznim tribinama.

Nizozemski nogometni savez (KNVB) na svojim je mrežnim stranicama naveo kako će se u petak, dakle dan nakon sjednice Izvršnog odbora, pokušati iznaći rješenje za nizozemsko pitanje. Zdravlje im je, kako je napisano, na prvom mjestu, a svjesni su toga da će se nogomet nakon ovoga i u njihovoj zemlji u potpunosti promijeniti.

UEFA, odnosno glavni tajnici saveza koji su u utorak sastančili, jesu donijeli odluku koja Nizozemcima može ići u korist. Rečeno je, a to Izvršni odbor mora amenovati, da se svaka država članica ne mora obavezati da će završiti ovu sezonu. Ukoliko se sezona prekine, što je nizozemski slučaj, UEFA će izraditi posebne smjernice za to prvenstvo glede popune lige i pitanja europskih predstavnika za sljedeću sezonu.

UEFA je nadalje, opet govorimo o glavnim tajnicima saveza, posebnu pažnju posvetila eventualno neposlušnim klubovima koji se odluče ne nastupati, na svoju ruku. Takve će se kažnjavati izbacivanjem iz europskih natjecanja i slično. Budući da se ovdje radi o cijelom nacionalnom savezu koji je aklamacijom prihvatio neigranje do 1. rujna, nema dvojbe da će im UEFA nakon konzultacija u petak izaći u susret i pokušati riješiti problem.

Linker
02. svibanj 2024 04:31