Mladi hrvatski napadač Jan Jurčec karijeru nastavlja u redovima Altacha

 Altach
UGOVOR KARIJERE

Njemačka ikona htjela je napadača zagrebačkog drugoligaša: ‘Taj poziv se ne odbija, pa on je bio i moj idol‘

‘Po završetku sezone stigla mi je ponuda jednog poljskog prvoligaša, a onda preko noći...‘
Piše: IVAN ALAUPOVIĆObjavljeno: 24. srpanj 2022. 19:20

Transfer 21-godišnjeg Jana Jurčeca u redove austrijskog prvoligaša SRC Altacha gotova je stvar. Dosadašnji napadač zagrebačkog drugoligaša Kustošije proveo je dva tjedna na probi prije nego je austrijski klub s njim potpisao ugovor. Nakon što su se slegli dojmovi, javio nam se i sam junak ove priče telefonom iz Austrije. Nakon jako dobre prošle sezone, u kojoj je s osam pogodaka bio najbolji strijelac zagrebačkog kluba, stizale su brojne ponude na njegovu adresu, a ‘sretni dobitnik’ bio je Altach.

- Iza mene je dobra, ali isto tako jako intenzivna i zahtjevna prošla sezona. Borili smo se do posljednjeg kola da uhvatimo peto mjesto na ljestvici i postigli smo na kraju toliko željeni cilj. Po završetku sezone stigla mi je ponuda jednog poljskog prvoligaša da dođem na probu, a onda preko noći, dobio sam poziv da idem u Altach kod Miroslava Klosea. A takav poziv se ne odbija!

Naravno, radi se o legendarnom bivšem njemačkom napadaču, rekorderu po broju zabijenih golova na svjetskim prvenstvima, kojemu je ovo prvi profesionalni trenerski posao, ali kako ističe Jurčec, riječ je i o vrhunskom čovjeku.

Poljsko podrijetlo

- Definitivno je on imao jednu od najvećih uloga pri mojem dolasku u Altach. S obzirom na to da dio moje obitelji živi u Njemačkoj, kao mali često sam znao boraviti kod njih. Gledao sam utakmice njemačke reprezentacije, a kao i svima, Miro Klose je bio i moj idol. Također, baka i majka su mi iz Poljske, baš kao i Klose, pa mi je i to bio još jedan olakšavajući faktor. Osim toga, znao sam da od njega mogu puno naučiti. U svojoj dosadašnjoj karijeri radio je s mladim nogometašima kao trener Bayernove momčadi do 17 godina, a to se vidi i na njegovu radu u Altachu. Stalno je dostupan, trudi se svakome od nas objasniti što radimo dobro, a što radimo pogrešno, u bilo kojem trenutku mu se možeš obratiti i on će ti u svom kabinetu sve objasniti na taktičkoj ploči.

image

Jan Jurčec

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Osim implementacije Bayernova stila treniranja, zanimalo nas je, kakvu je zapravo ulogu Klose namijenio Jurčecu u momčadi Altacha?

- Trener je svjestan činjenice da mi odgovaraju sve pozicije u napadu, od krila do lažne devetke, preko klasične devetke, mogu zaista sve pokriti. Međutim, vidi da imam dobar udarac i do sada me najviše koristi na lijevom krilu. Tako mogu ulaziti u sredinu i stvoriti si priliku za udarac, a s obzirom na to da igram s obje noge, mogu se i izvlačiti na centaršut.

Brzo se uklopio

Ipak, priča ima dodatan ‘začin’. Naš sugovornik tijekom prošle sezone borio se s ozljedom pubične kosti zbog koje je dugo trebao biti izvan stroja. Međutim, pojavio se spasitelj!

- Dogovorena mi je kontrola kod dr. Željka Kapulice i njegova sina Ivana. Svi bolovi s kojima sam imao problema riješeni su na privatnim treninzima. Paralelno s klupskim treninzima, oporavljao sam se u njihovoj klinici i ovom prilikom moram im zahvaliti što su me preporodili. Da oni nisu radili sa mnom, danas možda ne bih uopće bio tu gdje jesam.

Za kraj, koja mu je ambicija u nadolazećoj sezoni?

- Prije svega, jedva čekam da prvenstvo počne. Iako mi je na prvu bilo malo teže uhvatiti ritam, jer je momčad na pripremama bila već dva tjedna, brzo sam se uklopio. U klubu pričamo engleski ili njemački, a pomoćni trener zna hrvatski, pa odlično funkcioniramo. Na meni je sada da radim, da se dokažem i pokažem zašto su me doveli - zaključio je Jan Jurčec.

Linker
10. svibanj 2024 08:00