Rafaela Pimenta

 FACEBOOK SCREENSHOT
RAIOLINA NASLJEDNICA

Njene su fotografije rijetkost, ne zna joj se datum rođenja, a preuzima milijunsko carstvo

Za razliku od Raiole, ona nikada nije voljela biti u središtu pozornosti
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 25. srpanj 2022. 10:49

Jorge Mendes, Pini Zahavi i Mino Raiola, sveto trojstvo nogometnih zastupnika koji su sebi i klijentima omogućili velike zarade. Jedan od primjera je nedavni transfer Roberta Lewandowskog u Barcelonu.

Poljak, koji će uskoro napuniti 34 godine, nakon osam godina napustio je Bayern godinu dana prije isteka ugovora, Bavarci su za njega na kraju dobili 45 milijuna eura, a pravi iznos transfera je zapravo 60 milijuna, ali zbog problema s financijama, preostalih 15 milijuna bit će isplaćen sljedeće godine.

image

Mino Raiola

MAURO UJETTO Nurphoto Via Afp

Jedan od najvećih zagovaratelja tog transfera bio je Pini Zahavi, Poljakov menadžer. Svjestan da je ovo jedna od posljednjih prigoda za zaradu, uspio je u svom naumu, a na kraju će on sam zaraditi 20 milijuna eura.

I dok Mendes i Zahavi još uvijek rade velike poslove, Raiole više nema među nama. Pizzamajstor kako su ga mnogi podrugljivo zvali, preminuo je 30. travnja u 54. godini života. Raiola je u svijet nogometnih transfera ušao krajem 90-ih godina i kroz godine svog djelovanja odradio niz spektakularnih transfera, ponekad na užas čelnika klubova koji su morali pristati na zahtjeve koji su bili u suprotnosti s njihovim željama. Nakon Raioline smrti brzo se postavilo pitanje što će biti s njegovom agencijom One sa sjedištem u Monte Carlu.

Ubrzo je stigao odgovor, Raiola je odavno odredio smjernice svog carstva, a nasljednica je postala dugogodišnja suradnica Rafaela Pimenta, brazilska odvjetnica.

O bivšoj profesorici prava ne zna se puno, pa čak ni njen datum rođenja. Za razliku od Raiole, Pimenta nikada nije voljela biti u središtu pozornosti, stoga su rijetke njene fotografije koje se mogu pronaći na internetu. Na jednoj od njih se nalazi u loži Parka prinčeva gdje uz Raoilu i Ibrahimovićevu obitelj prati dvoboj PSG-a. Ali sada su se stvari promijenile i Rafaela Pimenta sve je češće pod okom javnosti, bila je čak dio dokumentarca The Pogmentary u kojem je glavni lik Paul Pogba, jedan od igrača koji su ovog ljeta promijenili klubove i to sve pod okriljem agencije One.

Teta Rafa, tako je zove Pogba za čiju se čitavu karijeru brine upravo Pimenta otkada je počela raditi za Raiolu. Ona je sastavljala sve ugovore s klubovima i ona je ispregovarala uvjete pod kojima se francuski reprezentativac nedavno vratio u Juventus. Pimentu mnogi smatraju za najtvrđu pregovaračicu, a neki idu tako daleko da su je proglasili najmoćnijom ženom u nogometu.

Raiola je za života važio za nekoga tko u poslovnim stvarima nikad nije volio vjerovati nikome - osim sebi, no Pimenta je bila iznimka. Radili su rame uz rame 18 godina. Iako Raiolini sinovi Mario i Gabriele te njegov rođak Vincenzo, koji je zadužen za skauting, rade za One, te se vjeruje da će u dogledno vrijeme preuzeti vođenje agencije, brazilska je odvjetnica u ovom trenutku većinski vlasnik i šef u svakom smislu te riječi.

Brazilka i Talijan upoznali su se 1998. kada su Pimentini sunarodnjaci Rivaldo i Cesar Sampaio prešli u maleni brazilski klub Guaratinguetu. U to je vrijeme radila kao profesorica međunarodnog prava na Sveučilištu Sao Paulo i u timu za borbu protiv gospodarskih kartela tadašnjeg brazilskog predsjednika Fernanda Henriquea Cardosa. Međusobno razumijevanje bilo je vidljivo od samog početka. Činjenica da Pimenta govori šest jezika sigurno je bila jedna od velikih prednosti, jer je mogla direktno pregovarati s čelnicima klubova.

Ubrzo je Raiola podučio Pimentu, ona je sudjelovala barem u jednoj fazi pregovora koje je njezin šef vodio s klubovima. Uvijek je pronalazila pravne prepreke i smicalice kojima su se ponekad služili klubovima, a sa svim klijentima je razvila prijateljski odnos. Osim toga, s Raiolom i Jorgeom Mendesom vodi organizaciju Nogometni forum, koja bije bitku s FIFA-om oko nastojanja da se smanji utjecaj nogometnih zastupnika i njihova cjelokupna zarada.

image

Mario Balotelli i Mino Raiola

MIMMO CARRIERO/IPA-AGENCY.NET/IPA/PROFIMEDIA Mimmo Carriero/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia

- Iskreno rečeno, uvijek je činila savršenu ravnotežu s Raiolom. Ne mogu reći da je bila dobra policajka, a on loš policajac, jer je često upravo ona bila ta koja tvrdoglavo tražila ispunjenje zahtjeva. Njihovo znanje kako napraviti transfere bilo je bez premca, znali smo da iza Raiole stoji vrlo pametna žena. Raiola ju je poštovao u svakom pogledu - rekao je jedan od čelnika klubova koji je želio ostati anoniman.

Početkom godine zdravstveno stanje Raiole se naglo pogoršalo, pa je Pimenta već tada preuzela glavnu riječ u pregovorima. Upravo je ona zgotovila prelazak Haalanda iz Borussije D. u Manchester City, te dolazak Mazraouija, Gravenbercha i De Ligta u Bayern.

Ako je i bilo sumnji što će biti s Raiolinom agencijom, Rafaela Pimenta već ovog ljeta pokazala je da ne treba brinuti, savršeno je odradila sve, od transfera do novog ugovora za 40-godišnjeg Ibrahimovića u Milanu...

Linker
31. svibanj 2023 06:56