PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
OKAČIO KOPAČKE O KLIN

Noćna mora za sve napadače odlazi u mirovinu: Bivša zvijezda Reala i europski prvak rekao zbogom nogometu

Svoju nevjerojatnu seniorsku karijeru je započeo u portugalskom Marítimu od kuda ga je za dva milijuna eura kupio Porto
Piše: SNObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 17:33

Portugalac Pepe objavio je da odlazi u igračku mirovinu. Na nedavnom Europskom prvenstvu postao najstariji igrač u povijesti tog natjecanja s 41 godinom i 113 dana, no sada je odlučio okačiti kopačke o klin.

Svoju nevjerojatnu seniorsku karijeru Pepe je započeo u portugalskom Marítimu od kuda ga je za dva milijuna eura kupio Porto. Tamo se nametnuo kao jedan od najboljih mladih stopera Europe zbog čega je u ljeto 2007. u transferu vrijednom 30 milijuna eura otišao u Real Madrid.

Tamo se ustalio kao jedan od najboljih na svojoj poziciji, a s Realom je osvojio sve što se može osvojiti. Tri Lige prvaka, isto toliko španjolskih prvenstava, dva Kupa, dva Svjetska klupska prvenstva itd. Uspjehe je imao i s reprezentacijom s kojom se 2016. popeo na krov Europe. Tada je Portugal u finalu odličnom obrambenom predstavom svladao domaćina Francusku 1:0 i došao do prvog trofeja.

Nakon Reala je proveo godinu dana u turskom Beşiktaşu prije nego što se vratio u Porto. Tamo je nastavio sa sjajnim igrama te je unatoč poznim igračkim godinama nastavio biti važan kotačić portugalske reprezentacije. Posljednja utakmica mu je bila četvrtfinale Europskog prvenstva gdje je Portugal nakon jedanaesteraca poražen od Francuske.

U klupskom nogometu je skupio 737 nastupa u kojima je zabio 42 gola i podijelio 36 asistencija. Zaradio je čak 185 žutih kartona te ukupno 15 crvenih kartona. U Realu je dobio reputaciju temperamentnog i prgavog igrača, ali će svojim igrama zauvijek ostati upamćen kao jedan od najboljih obrambenih igrača u povijesti nogometa.

Linker
08. rujan 2024 18:31