DARREN STAPLES Afp
‘S 30 ĆU U MIROVINU‘

Nogomet je došao do kritične točke, igrači spremni za štrajk. Najglasnije odjeknuo istup zvijezde Cityja

‘Nitko ne pita igrače što misle o povećanju broja utakmica. Možda naše mišljenje nije ni važno‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 16. listopad 2024. 20:16

Dolazi do kritične točke. Povratne informacije koje primamo od igrača govore o tome da se igra previše nogometa te kako postoji stalna ekspanzija - rekao je izvršni direktor Premier lige Richard Masters, dok je predsjednik La Lige Javier Tebas, dodao: - Igrači su sve više izloženi negativnom utjecaju zgusnutog rasporeda. Uvođenjem novih formata i širenjem natjecanja, Fifa djeluje isključivo u vlastitom interesu, ne uzimajući u obzir štetu koju to čini cijelom nogometnom ekosustavu, uključujući vrijednost nacionalnih liga, koje su kamen temeljac europskog sportskog modela. Ključno je zaštititi sport i osigurati da se odluke donose uzimajući u obzir sve dionike, a ne jednostrano.

Navedene izjave Masters i Tebas dali su u ponedjeljak, nakon što su, s predstavnicima još 37 drugih europskih liga i ljudima iz europskog ogranka FIFProa (Svjetski sindikat profesionalnih nogometaša, koji predstavlja više od 65.000 igrača), podnijeli žalbu Europskoj komisiji protiv Fife zbog njezinih postupaka povezanih s nametanjem međunarodnog kalendara utakmica. Tom žalbom pred Europskom komisijom, dakle, razbuktao se sukob koji već neko vrijeme tinja među nogometašima, njihovim klubovima i nacionalnim ligama s jedne, odnosno svjetske krovne nogometne organizacije s druge strane.

Zašto je žalba podnesena?

Žalba, koju je, nakon opsežnog pregleda cijelog slučaja, Europskoj komisiji podnio odvjetnički tim europskih liga i FIFProa, dolazi kao posljedica zabrinutosti koju su igrači javno izrazili u kontekstu potencijalno negativnog utjecaja koji zgusnuti kalendar utakmica ima na njihovo zdravlje i dugovječnost njihovih profesionalnih karijera, odnosno kao reakcija predstavnika 39 liga koji su ocijenili da Fifini postupci prijete ekonomskoj održivosti nacionalnih prvenstava. Podnositelji žalbe održanoj na medijskoj konferenciji u Bruxellesu, pojašnjavajući detalje svoje pritužbe, istaknuli su kako se Fifa, kao upravno tijelo i organizator natjecanja, nalazi u sukobu interesa, te višestruko kritizirali izostanak komunikacije s ligama i igračima uoči donošenja odluka povezanih s kalendarom utakmica.

image

Javier Tebas

PAU BARRENA Afp

Navodi se kako je Fifa iskoristila regulatornu moć kojom raspolaže isključivo za promicanje svojih komercijalnih interesa, a na štetu samih igrača i liga, odnosno da je zloupotrijebila svoj dominantan tržišni položaj i, u konačnici, prekršila zakone Europske unije. Kao sljedeći korak, očekuju se preliminarne istražne radnje u trajanju od godine dana, a onda i konačna odluka o otvaranju službene istrage.

Kako je došlo do toga?

Napetosti zbog rasporeda utakmica, odnosno izostanka prava na godišnji odmor, traju već godinama, a nekoliko je točaka na vremenskoj liniji koje su sukob dovele do razine pravnih procesa. Uoči SP-a u Kataru, održanog usred sezone, iz FIFProa su upozoravali na preopterećenost igrača i uvećani rizik od ozljeda zbog smanjenog vremena za odmor i oporavak, a situacija je kulminirala nakon što je potvrđeno da će se klupski SP sljedeće godine igrati u proširenom formatu s 32 momčadi, od 15. lipnja do 13. srpnja.

Fifina odluka o novom formatu klupskog SP-a javno je objavljena u prosincu 2022., a u lipnju prošle godine sindikati igrača u Engleskoj, Francuskoj i Italiji pokrenuli su postupak protiv Fife na Trgovačkom sudu u Bruxellesu, s time da je u perspektivi i postupak pred Europskim sudom pravde.

- To je prekretnica za nogometni kalendar i mogućnost igrača da naprave smislene pauze između sezona - poručili su tada iz engleske Udruge profesionalnih nogometaša (PFA), dok je njihov predsjednik Maheta Molango, u ponedjeljak, nakon pokretanja postupka pred Europskom komisijom, dodao:

- Možemo pogledati trenutačni nogometni kalendar i jasno vidjeti da on jednostavno ne funkcionira. Igrači sve jasnije izražavaju svoje mišljenje o tome, i s pravom žele da se njihov glas čuje. Kada se ključne odluke nameću igračima i ligama, pravne akcije postaju neizbježne.

Što kažu igrači?

Kao što je Molango spomenuo, igrači sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo Fifinim rasporedom utakmica, a čemu smo u posljednje vrijeme imali priliku višestruko svjedočiti u javnom prostoru. Najglasnije je odjeknuo istup Rodrija, koji je u prošloj sezoni odigrao 63 utakmice za Manchester City i španjolsku reprezentaciju, te u razdoblju između srpnja 2023. i srpnja 2024. na terenu proveo ukupno 6107 minuta.

image

Rodri

MI NEWS Nurphoto Via Afp

- Blizu smo štrajka igrača. Opće je mišljenje među igračima da, ako se takva situacija nastavi, nećemo imati drugih opcija. Broj utakmica nas zabrinjava, optimalan broj utakmica na kojima bismo mogli igrati na vrhunskoj razini je između 40 i 50, a nakon toga padate, jer je fizički nemoguće zadržati tu razinu - rekao je 28-godišnji Španjolac 16. rujna, a dan prije njega istupio je i Liverpoolov vratar Alisson.

- Nitko ne pita igrače što misle o povećanju broja utakmica. Možda naše mišljenje nije ni važno, ali svi znaju što mislimo, svi smo umorni od toga - rekao je brazilski golman, dok je Manuel Akanji, 29-godišnji branič Cityja i švicarske reprezentacije, o toj temi rekao:

- Ne možete samo dodavati utakmicu za utakmicom i pretpostavljati da će sve biti kao što je i bilo, morate misliti na igrače. U jednom trenutku bit ćeš preumoran da bi mogao igrati toliki broj utakmica, a onda dolaze i ozljede. Treniramo i spremni smo, ali mora postojati granica. Možda ću s 30 godina otići u mirovinu.

Zašto u žalbi nema Uefe?

Zanimljivo je, međutim, da su kritike Rodrija, Alissona i Akanjija stigle kao izravna reakcija na prošireni format Lige prvaka. Novo izdanje najelitnijeg klupskog natjecanja, kao i reforme u Konferencijskoj i Europskoj ligi, odnosno Ligi nacija, krimen povećavanja broja utakmica stavljaju i na Uefu, no u žalbi podnesenoj EK, nema govora o Uefi, već isključivo Fifi. Prema onome što su predstavnici liga komunicirali u ponedjeljak u Bruxellesu, razlog tome leži u činjenici da se Uefa, uoči donošenja svojih kontroverznih odluka, konzultirala s njima.

image

Manuel Akanji

CONOR MOLLOY Dppi Via Afp

- Razlika je u tome što je Uefa imala snažne konzultacije sa svim zainteresiranim stranama, uključujući i lige, te se na reformu formata klupskih natjecanja odlučila nakon dugih rasprava - komentirao je izvršni direktor Serie A Luigi De Siervo, pa naglasio:

- Fifa je nametnula novi format natjecanja bez ikakve rasprave, konzultacija i bez prihvaćanja bilo kakvog odnosa s drugim organizatorima natjecanja.

ESPN, međutim, pozivajući se na upućeni izvor, navodi kako još uvijek postoji frustracija među pojedinim sindikatima zbog razine konzultacija koje Di Siervo spominje, a koje se, navodno, uglavnom svode na "reda radi" saslušanja, a ne i na stvarnu želju za dogovorom. Unatoč tome, Uefino savjetovanje ocijenjeno je dovoljno zadovoljavajućim da se eskivira navođenje krovne nogometne organizacije Starog kontinenta u žalbi pred EK.

Što kažu istraživanja?

U samom središtu ove priče, uz interese nacionalnih liga i Fife, nalaze se preopterećenost igrača i povećani rizik od ozljeda, koji su posljedica promjena u rasporedu utakmica. Igraju li danas nogometaši zaista toliko više utakmica u usporedbi s prethodnim razdobljima? Odgovor na to pitanje je slojevit i ovisi o perspektivi, odnosno govorimo li o elitnim igračima u najkonkurentnijim klubovima svijeta, ili o onima izvan te skupine.

Nedavna analiza Opte pokazuje da je, osim Manchester Cityja, koji je odigrao najviše utakmica prošle sezone (59), većina europskih momčadi odigrala manje od 50 ogleda, pri čemu je pet premierligaških klubova odigralo 42 utakmice, odnosno četiri više od minimuma koji moraju odigrati u prvom razredu engleskog nogometa.

image

Alisson Becker

PAUL ELLIS Afp

Recentno istraživanje CIES Football Observatoryja, provedeno na 21.000 igrača u 40 liga, sugerira da većina klubova ne igra više utakmica po sezoni nego što je to bilo prije 12 godina. Prema njihovom izvješću, u razdoblju od 2012. do 2024. samo je 0,31 posto igrača nastupilo u 61 ili više utakmica, dok je 1,8 posto odigralo između 51 i 60 ogleda, a njih 6,8 posto odigralo je 41-50 utakmica u sezoni. Utvrđeno je da je u istom razdoblju prosječan broj utakmica po klubu u sezoni bio nešto veći od 40, s oko pet posto klubova koji po sezoni igraju 60 ili više dvoboja.

Istraživanje je proveo i Sky Sports, te utvrdio kako su u sezoni 1985./1986. engleske prvoligaške momčadi imale prosjek od 53,5 utakmica u svim natjecanjima, u odnosu na 47,9, koliko su odigrali u prošloj kampanji. Takav rezultat ne iznenađuje ako imamo u vidu da je prosjek značajno pao od 1996., kada je liga s 22 smanjena na 20 momčadi. Sky Sports, međutim, navodi i da ne postoji uzlazni trend u broju utakmica najjačih klubova koji prodiru duboko u nokaut-fazu, odnosno završnice, europskih natjecanja, a što je zanimljivo ako uzmemo u obzir da je "nova" Liga prvaka proširena sa 125 na 189 utakmica po sezoni, dok, s druge strane, Europski kup prvaka osamdesetih ni u jednom trenutku nije brojao više od 61 utakmice po sezoni. Razlog tome leži u činjenici da engleski klubovi igraju manji broj u domaćim kupovima. Engleski prvoligaši, naime, u sezoni 1985./1986. prosječno su igrali 11,5 domaćih kup utakmica, što je gotovo dvostruko više od prosjeka zabilježenog u kampanji 2023./2024.

Kad je riječ, međutim, o reprezentativnim utakmicama, tu je situacija dijametralno suprotna. S proširenjima u kontekstu europskih i svjetskih prvenstava, nacionalne momčadi igraju više nego ikad. Sky tako navodi kako je Engleska u ovom desetljeću imala prosjek od 13,4 utakmica godišnje. Unatoč većem broju reprezentativnih utakmica, Sky se, međutim, vraća na usporedbu s razdobljem otprije 20 godina, i zaključuje kako je malo vjerojatno da ćemo svjedočiti rekordnim razinama zagušenja rasporeda, ali u cijelu računicu svakako treba uzeti i činjenicu da se nogometna igra značajno promijenila u odnosu na promatrano razdoblje. Intenzitet modernog nogometa uzima igračima danak veći nego ikada ranije.

O recentnoj žalbi razgovarali smo s Mariom Jurićem, prvim čovjekom Hrvatske udruge Nogometni sindikat.

- Stav HUNS-a isti je kao i stav FIFproa, naše krovne organizacije: Pauze i periodi koje igrači dobivaju za odmor postaju sve kraći. Ivica Ivušić, primjerice, na godišnjoj je razini imao samo šest slobodnih dana. To je postalo neizdrživo, igrači fizički jednostavno više ne mogu podnositi te napore. Događa se da se igrači ozljeđuju i ne mogu sa svojim obiteljima provoditi dovoljno vremena, neki natuku i po 100.000 kilometara u avionu. Minamino je nedavno igrao utakmicu za Japan i onda, s drugog kraja svijeta i s jednim danom odmora, igrao za Monaco. I robotima bi počeli dijelovi otpadati.

U žalbi su sudjelovali predstavnici 39 nacionalnih liga, no bez HNL-a.

- Kod nas nije toliko prisutan "overload" budući da naša liga ima 36 kola, a ako i pribrojimo europske utakmice, nismo toliko zahvaćeni. Međutim, Luka Modrić i Mateo Kovačić odigraju preko 70 utakmica godišnje. To je strašno, ogroman broj utakmica. Ako uzmemo u obzir da godina ima 52 tjedna, to ispada da svaki tjedan igraju, primjerice, u srijedu i subotu, bez odmora. Sada je još ubačeno i to klupsko svjetsko prvenstvo, gdje je kraj? Moraju se postaviti neke granice. Fifa i Uefa moraju razgovarati s igračima koji su ključni jer su oni jedini bez kojih se utakmice ne mogu igrati. Ako igrači ne mogu izraziti svoje mišljenje i sudjelovati u odlučivanju o kalendaru natjecanja, onda ne znam o čemu pričamo - rekao je Jurić te odao mogu li igrači postići ono što žele: - Uvjeren sam da mogu jer koji je sljedeći korak? Kada nekoga dovedete do ruba, onda slijede drastične mjere, a to je u ovom slučaju štrajk. Nitko to ne želi, ali ako nema dijaloga, što onda preostaje?

Linker
16. listopad 2024 21:21