Vera Pauw je šokirala potresnom ispoviješću

 Alberto Sˇenz Molina/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia
VELIKI SKANDAL

Nogometašica šokirala optužbama na račun Saveza i njegovih djelatnika: ‘Silovali su me i to zataškavaju‘

Legendarna nogometašica tvrdi kako su ju prije 35 godina silovala trojica djelatnika Saveza
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. srpanj 2022. 15:16

Legendarna ninozemska nogometašica, a danas izbornica Republike Irske, šokirala je sve svojim priznanjem kako su ju prije 35 godina silovala trojica muškaraca koji su radili u Nizozemskom savezu. Danas 59-godišnja Vera Pauw je, kaže, sada kupila snage i izašla u javnost s mučnim sjećanjima.

"Čak 35 godina sam čuvala tajnu od svijeta, svoje obitelji, svojih suigračica, svojih igračica i kolega, a sada mogu priznati, i od same sebe", počela ja Pauw priopćenje koje je objavila na Twitteru pa nastavila:

"Čak i oni najbliži meni nisu znali za silovanje koje sam pretrpjela od strane visoko pozicioniranog nogometnog djelatnika kao mlada igračica. Kasnija dva seksualna napada od strane druga dva muškarca su samo dodatno pogoršala sve. Samo oni kojima vjerujem su znali do sada istinu o sistematskom seksualnom zlostavljanju, zloupotrebi noći, maltretiranju, zastrašivanju, izolaciji i namještanju kojem sam bila podvrgnuta kao igračica i izbornika u nizozemskom nogometu."

image

Vera Pauw

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Pauw je još jednom istaknula kako je o svemu šutjela 35 godina.

"Ovih zadnjih 35 godina sam šutjela o zlostavljanju. Dozvolila sam da mi to mučno sjećanje kontrolira život, da me svakodnevno puni boli i bijesom, da dominira mojim osjećajima. Mnogima izgleda kao da sam stroga i glasna nogometna trenerica i menadžerica, jaka žena koja je došla do vrha muškog svijeta, ali to ne može biti dalje od istine. Zadnjih godina sam pokušala o svojem slučaju obavijestiti nogometne vlasti u Nizozemskoj kako bi me saslušali pošteno i pravedno, ali nije uspjelo. Neki ljudi bi radije da se o mojem silovanju i seksualnim napadima šuti nego da mi pruže podršku koja mi je potrebna tako što će ovu priču otvoriti za javnost. Ja više ne mogu šutjeti", rekla je Pauw pa nastavila:

"Nakon što nisam dobila zadovoljavajuć odgovor na moju molbu za poduzimanjem akcije i pokretanjem istrage od nizozemskog saveza i to nakon moje pete prijave slučaja, nedavno sam silovanje i seksualne napada prijavila i nizozemskoj policiji. Već mi izgleda kao da je ovo početak kraja za mene, ali znam da će biti još muka u danima koji dolaze. U nizozemskim medijima bi se mogle pojaviti priče o mojem groznom ponašanju i znam da će biti priča usmjerenih protiv mene u pokušaju da me se diskreditira. Preuzimam punu odgovornost za sve što sam napravila i sve što sam propustila napraviti", poručila je Nizozemka.

image

Vera Pauw

NIALL CARSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Niall Carson/Pa Images/Profimedia

Izbornica Sjeverne Irske kaže kako želi pomoći mladima koji su prošli slične traume.

"Vjerujte mi, moja priča je jako stvarna i jako istinita. Znam da će izlazak u javnost na mene baciti svjetla reflektora na način kakav nikada nisam doživjela, ali nadam se da će mladi nogometaši i treneri koji su prošli bilo što poput silovanja i maltretiranja koja sam ja prolazila sada biti hrabri i izaći u javnost sa svojim pričama. Ovo neće biti lako za mene i moju obitelj i za sada vas sve molim da poštujete ono što je ostalo od moje privatnosti", napisala je Pauw pa završila:

"Na kraju, želim zahvaliti svojem stožeru i igračicama u Irskoj, njihovom Savezu i upravi, svim svojim kolegama i navijačima za podršku koju su mi dali kao menadžerici irske reprezentacije. Uvijek sam se osjećala sigurno i nastavljam se osjećati sigurno i osjećati podršku u Irskoj i ne mogu vam ni opisati koliko je to dobar osjećaj. Nadam se da će se podrška u Irskoj nastaviti i sada kada sam podijelila svoju priču i svoju bol. Ovo sam ja, više se ne moram skrivati. Nadam se da ću nastaviti živjeti slobodno. Hvala vam, Vera", poručila je Pauw.

Linker
28. svibanj 2023 02:41