SAEED KHAN Afp
OČEVIM STOPAMA

Nogometna dinastija Beckham: Romeo je daleko od tatina umijeća, ali je pokupio neke njegove poteze...

Drugi sin Davida Beckhama, Romeo (19), odigrao prvih 79 profesionalnih minuta za Fort Lauderdale
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. rujan 2021. 13:50

Prošlo je gotovo deset godina otkad je legendarni engleski nogometaš David Beckham (46) prestao igrati nogomet, a u nedjelju je njegov 19-godišnji sin Romeo debitirao u profesionalnom nogometu, odigravši 79 minuta za Fort Lauderdale, američki drugoligaški klub, koji je pod kontrolom prvoligaša Inter Miamija, vlasnik kojeg je David Beckham.

U svom prvom profesionalnom nastupu, 19-godišnji Romeo Beckham zaigrao je na poziciji na kojoj je najčešće igrao njegov otac, na desnom napadačkom boku. Odjenuo je majicu s brojem 11, imao je Romeo nekoliko zapaženih poteza, a utakmica protiv South Georgia Tormenta na kraju je završila 2:2 remijem.

U sastavu Forta Lauderdalea bio je još jedan sin bivšeg engleskog reprezentativca, Harvey Neville, potomak Phila Nevillea, koji je trener Inter Miamija u MLS-u. Harvey je igrao u veznom redu na sredini terena.

- Blagoslovljen sam što sam debitirao za profesionalce - pohvalio se odmah Romeo na Instagramu na kojem ima čak 3,1 milijun pratitelja uz dodatak...

- Potpuni fokus na iduću utakmicu.

Naravno da slavni otac nije propustio napisati ispod sinove objave koliko je ponosan a njega, a izvjestitelji s utakmice usporedili su Romeov način igre s očevim i zaključili da ima dosta sličnosti.

Romeo također svoju igru temelji na dodavanjima i brzom rješavanju lopte kao što je to genijalno radio njegov proslavljeni otac. Međutim, Romeova dodavanja nisu točna i brza poput tatinih, no za sve mane u igri sina bivšeg engleskog kapetana pronađen je alibi u mladosti i neiskustvu.

Pa iako su engleski mediji velike reportaže o Romeovu profesionalnom debiju naslovili u stilu "Kakav otac - takav sin", ipak su takve usporedbe još uvijek neutemeljene i Romeo je danas daleko od Davidova umijeća. Istina, imao je nekoliko zapaženih i obećavajućih trenutaka u drugom poluvremenu, pokazao je razumijevanje igre i igračku inteligenciju, kao i odgovornost u defenzivnim zadaćama. A problem je za mladoga Beckhama predstavljala i spoznaja da je većinu napada njegova momčad kreirala po lijevoj strani. Uglavnom, dobio je pozitivnu ocjenu za svojih prvih 79 profesionalnih nogometnih minuta.

Romeo Beckham je, inače, drugi sin Davida Beckhama, najmlađi je Harper (10), dok Cruz ima 16 godina, obojica treniraju nogomet. Najstarijeg sina Brooklyna (22), nogomet više ne zanima, on je zaplovio manekenskim i fotografskim vodama, često je uz modnu pistu, ili na njoj, a kao model se okušao i Romeo i to za Burberry.

U Fort Lauderdale Romeo je došao početkom rujna, a do tada je trenirao u Inter Miamiju. Očito je kako su Beckhami odlučili da Romeo u ovom klubu skuplja iskustvo prije nego ga tata David vrati u Inter Miami. Naravno da će, uz dobre igre, na taj iskorak u karijeri utjecati i "krvna zrnca" i Romeu će se uskoro otvoriti vrata američkog prvoligaškog nogometa.

Međutim, postavlja se upit može li Romeo Beckham jednoga dana nastupiti u Europi poput svog kultnog oca? To će vrijeme pokazati, a podsjetimo da je Romeo, s braćom Cruzom i Brooklynom, bio u omladinskoj školi Arsenala. Prije šest godina Brooklyn je nogometni travnjak zamijenio modnom pistom, a Romeo je ostao u nogometu, svakodnevno je trenirao i čekao je svoju priliku. I dočekao ju je u 19. godini, debitirao je kao profesionalac i vidjet ćemo kakav će biti nogometni put sina engleske nogometne ikone.

Linker
17. travanj 2024 23:37