REUTERS/Antonio Bronic
VELIKI INTERVJU ZA JUTARNJI

NOGOMETNA LEGENDA STIGLA U HRVATSKU I NAGOVIJESTILA TKO BI MOGAO BITI NASLJEDNIK LUKE MODRIĆA 'Zašto to ne bi bio on? To uopće nije nemoguće'

Giovane Élber Legenda Bayerna i bivši reprezentativac Bra  zila ekskluzivno za Jutarnji list
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. srpanj 2019. 14:40

Tika-taka je zauvijek promijenila nogomet. Nažalost, ne nabolje. Malo sam nostalgičan prema vremenu kada sam igrao jer tada je nogomet bio okomitiji i konkretniji, bio je uzbudljiviji za publiku. Ovo igranje u širinu ponekad uspavljuje, svi su postali opsjednuti kontrolom lopte, kaže Giovane Élber u sjeni pulskih Zlatnih vrata dok naš razgovor prisluškuju ministar turizma Gari Cappelli, zakićen Bayernovom šiltericom, i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Premda već dobro ocvali, Bayernovi ambasadori privukli su mnoštvo na ulicu tako da je grad pulsirao u ritmu velike utakmice. Pedesetak metara dalje parkiran je atraktivni klupski autobus, ukrašen Bayernovim grbom i bavarskom devizom “Mia san mia”. Ljudi se zaustavljaju i fotografiraju dok u šatoru Élber, Zé Roberto i Klaus Augenthaler potpisuju autogram karte i slikaju se s navijačima. Naravno da je i Ivica Olić dio münchenskog entouragea koji ovdje odrađuje obvezu iz trogodišnjeg ugovora kojim se obvezao promovirati hrvatski turizam.

Soccer Football - DFB Cup - Final - RB Leipzig v Bayern Munich - Olympiastadion, Berlin, Germany - May 25, 2019  Former player Giovane Elber with the DFB Cup trophy inside the stadium before the match    REUTERS/Wolfgang Rattay  DFB regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video
REUTERS

- Gospodine Olić, mene ste na terenu držali za ruku uoči utakmice s Ukrajinom, tada sam na poklon dobila ovaj dres - pocrveni tinejdžerica tražeći potpis.

- Ajde, baš lijepo da si se javila - ispraća Olić djevojčicu nakon čega baci pogled prema revijalnoj utakmici. - A tko će za ruku držati ove naše napaljene zvijezde? Vidim da svi dolaze, a Bayernu nema ni Demichelisa, ni Klosea. Na pripremama su, jedan vodi U-17, a drugi U-19 momčad. Nećemo se dobro provesti...

Pula, 080719. 
Nogometna utakmica u Areni, Vatreni-Bayern
Na fotografiji: Ivica Olic
Foto: Marijana Banko / CROPIX
CROPIX

ISPOLIRANI “OLDTIMER”

Računamo da će Olić i Élber brinuti za ravnotežu snaga na terenu. Olić djeluje kao da je u punom treningu, a Élber je ispolirani “oldtimer” koji se prethodnu večer napunio gorivom dok je gledao trijumf Brazilaca u finalu Copa Americe. Pitam ga kako je doživio turnir koji Leo Messi predstavlja kao praznik južnoameričke nogometne korupcije.

- Copa America je bila uspjeh. Natjecanje je odlično organizirano, vidjeli smo dobar nogomet i zasluženu pobjedu Brazila. Ako me pitate za Messijeve komentare, reći ću vam da nimalo ne simpatiziram takve udarce ispod pojasa. Činjenica da si najbolji nogometaš na svijetu ne daje ti pravo da posežeš za uvredljivim komentarima i osporavaš tuđe uspjehe. Još bih razumio da je neki dužnosnik argentinskog Saveza rekao da je CONMEBOL korumpiran i da je natjecanje namješteno, ali ne volim kada se aktivni igrači krenu baviti politikom.

Messi je još jednom ostao sporedni junak velikog natjecanja, baš kao i Neymar koji je rano izletio zbog ozljede. Kako uopće Brazilci doživljavaju tu sagu s Neymarom koji nastavlja rušiti transferne rekorde, ali je sve skloniji ozljedama i sve dalje od Zlatne lopte?

- Iskreno, za Brazil je bilo dobro što je Neymar propustio većinu utakmica. Naša reprezentacija izgleda bolje kada se svi fokusiraju na momčadsku igru i kada do izražaja dolazi kompaktnost. Neki mlađi igrači su iskočili u prvi plan i ugradili značajan doprinos u ovaj veliki rezultat. Neymarov prioritet u ovom trenutku nije reprezentacija, nego rješavanje klupskog statusa. Još ne znamo ostaje li u Parizu ili ćemo ga dogodine gledati u nekoj drugoj ligi.

CROPIX
CROPIX

Znamo da ćemo Niku Kovača i dalje gledati na Bayernovoj klupi. Preživio je brojne turbulencije prošle sezone i nakon dvostruke krune sada bi trebao podići letvicu.

- Niko Kovač je izvrstan trener, nema dvojbe oko toga. On je klubu isporučio trofeje u delikatnom trenutku kada je neke zaslužne veterane trebalo ispratiti u mirovinu i na njihova mjesta uvesti mlađe zamjene. U nogometu smjena generacija zna biti vrlo bolna za velike klubove. Bayern je to preživio, Kovač je kupio mir. Barem dok ne vidimo kako će se razvijati sljedeća Liga prvaka jer Bayern vječno aspirira na taj pehar. Barem polufinale, ako ne i finale Lige prvaka, to je već desetljećima standard i klub od njega neće odustati.

BORUSSIA PAMETNO TROŠI

Namjerava li pratiti taj standard, Bayern će morati dublje zagrabiti u blagajnu. Već vidno zaostaje za engleskim i španjolskim klubovima...

- To su pitanja za financijaše i za sportskog direktora Bracu Salihamidžića. Bayern ne ruši transferne rekorde, ali u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova bio je vrlo aktivan i dobro kupovao. “Transfer window” još nije zatvoren, tko zna kakva su iznenađenja moguća do kraja.

Zasad je najveća iznenađenja u tom smislu režirala Borussia Dortmund, između ostalog vrativši Mattsa Hummelsa iz Bayerna?

- Borussia je pametno trošila ovog ljeta (Hummels, Julien Brandt, Thorgan Hazard..., op. a.) i očito se sprema napasti Bundesligu. Mislim da s ovim pojačanjima postaje legitimni kandidat i zapravo se radujem jačoj i zanimljivijoj njemačkoj ligi. Nije dobro da je natjecanje monotono, vidim da ritam pokušavaju pratiti i Leipzig i Frankfurt. Naravno, Bayern ostaje Bayern, mi smo vječni favoriti, ali borba će biti neizvjesna.

Soccer Football - 1999 Treble Reunion Match - Manchester United '99 Legends v Bayern Munich Legends - Old Trafford, Manchester, Britain - May 26, 2019  Bayern Munich's Giovane Elber shoots at goal        REUTERS/Andrew Yates
REUTERS

VAN DIJKU ZLATNA LOPTA

Godina 2018. prošla je u znaku hrvatskog nogometnog talenta. Jesu li vas Hrvati iznenadili na Svjetskom prvenstvu? I vi biste dali Zlatnu loptu Luki Modriću?

- Modrićeva Zlatna lopta nije nikakvo iznenađenje. On je svjetska klasa i već sezonama drži visoku razinu igre u Realu. Prošlo ljeto dogodilo se da je odgurao svoju reprezentaciju do finala Svjetskog prvenstva, to je došlo kao šlag na tortu njegove karijere i motiviralo je glasače da nagrade baš Modrića. Mislim da su mu na putu do individualnog trofeja puno pomogli suigrači jer je Hrvatska na cijelom SP-u funkcionirala kao momčad. Vrlo kompaktna, homogena. Igrače je vezao zajednički mentalitet, glad za uspjehom, nakon čega su iskakali pojedinci Modrić, Mandžukić, Rakitić...

Tko bi mogao biti Modrićev nasljednik? Je li vrijeme za vratara ili stopera?

- Mnogi u prvi plan guraju Van Dijka. Nije nemoguće s obzirom na to da je osvojio Ligu prvaka i redizajnirao ulogu stopera. Ako je mogao Fabio Cannavaro, nema razloga da se sutra u tom smislu zaobiđe Van Dijka.

Élber će u jednom trenutku intervjua otvoriti temu rastućeg utjecaja trenera-menadžera, koji su izgradili cijele nogometne filozofije. Mourinho je profitirao od izučavanja psihologije i provociranja “opsadnog mentaliteta” u svlačionicama Intera i Chelseaja, Guardiola je nogometni Sokrat, Klopp je patentirao “presing i gegenpresing”...

- Uvijek se pojavi netko novi sa zanimljivim idejama. Sviđa mi se što posljednjih sezona radi Pochettino u Tottenhamu. Ja? Nikad nisam pokušao, trenerski posao nije izazov za mene. Posljednjih 2,5 godina vezan sam za Bayern kao klupski ambasador. Putujem svijetom, obilazim zanimljiva mjesta, uživam u toj ulozi i ne namjeravam je skoro mijenjati.

Linker
25. travanj 2024 07:13