Abdul Haris, jedan od okrivljenih

 JUNI KRISWANTO/AFP/PROFIMEDIA Juni Kriswanto/afp/profimedia
BEZ MILOSTI

Nogometni djelatnici zbog navijačkog stampeda završili u zatvoru, sud ih okrivio za smrt 135 ljudi

Okrivljeni su za nemar tijekom jednog od najsmrtonosnijih navijačkih stampeda u svijetu
Piše: HINAObjavljeno: 09. ožujak 2023. 12:04

Indonezijski sud izrekao je u četvrtak zatvorske kazne dvojici nogometnih djelatnika nakon što ih je proglasio krivima za nemar tijekom jednog od najsmrtonosnijih stampeda na stadionima na svijetu.

U stampedu navijača koji se dogodio 1. listopada prošle godine nakon utakmice Arema FC i Persebaya Surabaya poginulo je 135 ljudi, među kojima i više od 40 djece, dok je 300 ljudi završilo u bolnici.

Abdul Haris i Suko Sutrisno, bivši službenici za sigurnost na stadionu osuđeni su na 18 mjeseci i 12 mjeseci zatvora. Obojica su u trenutku nesreće radili za Arema FC, a nogometni savez im je doživotno zabranio aktivnosti vezane uz nogomet.

"Okrivljeni Haris nije predvidio kaos jer nikada prije nije bilo izvanrednih situacija. Okrivljeni također, nije dobro razumio svoj posao zaštitara", rekao je sudac.

Za ista kaznena djela terete se i tri policijska službenika o kojima će se naknadno odlučiti.

Istraga indonezijskog povjerenstva za ljudska prava utvrdila je da je glavni uzrok stampeda suzavac koji je policija ispalila na okupljene. Istražitelji su također rekli da je stadion bio ispunjen iznad kapaciteta.

Linker
21. travanj 2024 19:17