DAMIR KRAJAC Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Nogometni velikan: ‘Hrvatska je favorit i bilo bi uobraženo reći da smo u nečemu bolji od vas‘

Legenda austrijskog nogometa, proglašen je i Nogometašem stoljeća u svojoj zemlji
Piše: Andrea BurićObjavljeno: 25. rujan 2022. 18:22

Herbert Prohaska (67) veliko je nogometno ime, sportski velikan, od glave do pete. Uz njegovo ime ne vežu se nikakve afere, niti u svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri ima “fleka”. Osvojio je mnoga priznanja, nogometna, sportska, državna, gradska, a proglašen je i za Nogometaša minulog stoljeća u Austriji.

Podsjetimo... Igrao je za bečku Austriju, milanski Inter i AS Romu, bio reprezentativac Austrije. Poslije igračke karijere trenirao je Austriju Beč i vodio austrijski nacionalni sastav, kojeg je odveo na Svjetsko prvenstvo 1998. Od 1999. nije svakodnevno vezan za nogomet, trenutačno je nogometni analitičar i sukomentator za državnu televiziju ÖRF, a piše i nogometne kolumne za ovdašnji dnevnik Kronen Zeitung.

Zbog toga je minulog četvrtka bio u Francuskoj, svjedočio je dvoboju Francuska - Austrija, pa smo ga zamolili da nam o tome kaže par riječi, kao i o večerašnjem dvoboju na Happel stadionu u Beču između Austrije i Hrvatske.

image

Herbert Prohaska (Austria Beč), 1986.

M. LECKEL Apa-picturedesk Via Afp

Kakav ste dojam donijeli sa Stade de Francea?

- Dojam je da su Francuzi, koji do tada nisu najbolje igrali, odigrali savršenu utakmicu. Austrija sigurno može bolje igrati, ali je Francuska bila za dvije klase bolja. Njihova brzina, tehnika i fizička spremnost bili su jako impresionirajući. Kad razmislimo koliko su izostanaka imali, tko im je sve sjedio na klupi, moramo priznati da imaju nepresušan kadar.

Jesu li Francuzi bili tako nadahnuti ili im je pripomogla i igra austrijske reprezentacije?

- Francuzi su nam otpočetka nametnuli svoj način igre. Za Austrijance je bilo jako iznenađujuće da su Francuzi igrali s petoricom u zadnjoj liniji, što je nama sa strane stvaralo probleme. Jednostavno su u brzini i duelu bili bolji. Imaju vrhunske igrače koji su stalno u posjedu lopte, brzi i tehnički visoko su vrijedni. Ne bih rekao da je bilo do Austrije, nego u prvom redu do Francuske, inače bi se uspjeh Francuza učinio skromnim.

image

Herbert Prohaska, 1998 World Cup

- Afp

Drugačiji od Francuza

Kako vidite austrijske šanse protiv Hrvatske, tko je po vama favorit u Beču?

- U jednu ruku je istina da smo mi po pravilu malo jači kad igramo na vlastitom stadionu, nego što smo pokazali igrajući u Francuskoj. Ipak, Hrvatska je favorit! Prethodnu utakmicu smo odigrali protiv službenog svjetskog prvaka u Parizu, a sada ćemo igrati i protiv doprvaka. Hrvatska je s razlogom u A grupi, pripadaju društvu “creme de la creme” Europe i imaju puno izvrsnih igrača. Ono što ja vidim jest da se igra Hrvatske dosta razlikuje od igre Francuske. Hrvati su često u posjedu lopte, a često idu i na kontre, što je poznato, imaju odlične igrače za to, inače ne bi ni stigli do finala SP 2018.

Može li Austrija još jednom iznenaditi i pobijediti Hrvate, kao u Osijeku, ta je pobjeda bila veliko iznenađenje?

- Taj dan Hrvatskoj ništa nije išlo kako treba, zato su Austrijanci lagano pobijedili u Osijeku. Austrija bi mogla pobijediti Hrvatsku, ali bi u tom slučaju trebala igrati daleko bolje nego što je igrala protiv Francuske. Sve je moguće, ali će biti teško. Hrvati su u grupi dva puta pobijedili Dansku, svladali su i Francusku i to u Parizu. Utakmicu u kojoj je Austrija porazila Hrvatsku s 3:0 nije lako ponoviti.

image

David Alaba i Herbert Prohaska u muzeju Madame Tussauds

HERBERT NEUBAUER Apa-picturedesk Via Afp

Hrvati su svjetski igrači

Ima li nešto u čemu je Austrija bolja od Hrvatske?

- Bilo bi uobraženo reći da smo u nečemu bolji. Ono što moram reći jest da Austrija zadnjih nekoliko godina igra bolje, da smo postali momčad s kojom se ozbiljno računa. Hrvatska nije velika država, ali u nogometu definitivno pripada najvećima u Europi. Mi sigurno nismo bolji od Hrvatske, ali nadam se da smo u stanju doći do pobjede. Kad se malo bolje pogleda naš kadar, vidi se da je najmanje igrača u austrijskoj ligi, svi ostali igraju u top-ligama. Ne trebamo se nikoga plašiti jer jedno je jasno - najvjerojatnije nećemo stići do finala pokupiti titulu. Nažalost, premda bih ja to zaželio...

image
VLADO KOS Cropix

Što posebno cijenite kod hrvatske momčadi?

- Igra prelijep nogomet, tehnički su izuzetni, Hrvatska ima svjetske igrače od Modrića, Perišića i mnogih drugih. Hrvati imaju i igrače kao Oršića, koji još nema stalno mjesto, ali je vrhunski igrač. Brozović i Modrić najčešće kontroliraju igru, što se vidi i u Interu, gdje je Brozović zadnjih godina ključni igrač. Mi smo jednom protiv Francuske, ovdje u Beču, izjednačeno odigrali, da smo imali malo vise sreće mogli smo i pobijediti. Protiv Danske smo izgubili 0:2, premda smo u drugom poluvremenu bili jači. Ako budemo igrali kao protiv Danske, imamo šanse za pobjedu.

Je li reprezentacija Austrije bolja otkad je vodi Rangnick i ako jest - u čemu?

- Mislim da se Ralfa Rangnicka tek od studenoga može procijeniti. Po dolasku u reprezentaciju Rangnick je u prvih 10 dana imao četiri utakmice u Ligi nacija. Između utakmica bilo je vremena samo za jedan trening. Igrači igraju nedjeljom, ponedjeljkom se mogu malo regenerirati, utorkom idu na trening, onda već idu na drugu utakmice. To isto se sada događa - u petak se momčad vratila, jučer je išla na trening, a u nedjelju već nastupa protiv Hrvatske. Ralf Rangnick je više teoretičar, za praksu na terenu je dosad imao malo mogućnosti pokazati svoje ideje - podvukao je Prohaska.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

PROHASKINI KLUBOVI

1972. - 1980.

Austria Beč 259 utakmica/62 gola

1980. - 1982

Inter Milano 56 utakmica/8 golova

1982. - 1983

Roma 26 utakmica/3 gola

1983. - 1989.

Austria Beč 194 utakmice/35 golova

67

godina danas ima velikan austrijskog nogometa

KAO REPREZENTATIVAC

- za najbolju državnu selekciju Austrije na poziciji je veznog nogometaša od 1974. do 1989. godine odigrao ukupno 84 utakmice i postigao

pritom 12 pogodaka

KAO IZBORNIK

- nakon jednogodišnjeg vođenja Austrije U-21 preuzeo je austrijsku A reprezentaciju i u razdoblju od 1993. do 1999. u 51 utakmici na klupi upisao 25 pobjeda i 17 poraza

Bit će puno Hrvata, ali Austrijanaca će biti više

Tisuće Hrvata doći će na stadion na Prater pomoći svojoj selekciji, ova će utakmica biti poput domaće za Modrića i društvo. Je li to plus Hrvatskoj?

- Ne, to nije neki posaban plus. Složio bih se da će biti puno Hrvata, ali još više će biti Austrijanaca, to očekujem. Logično je da će biti jako puno Hrvata na stadionu jer ih puno živi u Austriji. Kao čovjek iz nogometa rekao bih da je to odlična stvar jer će atmosfera i raspoloženje biti na vrhuncu. Stadion na kojem vlada dobra atmosfera podstiče još bolju igru.

Linker
22. travanj 2024 14:42