Duje Klarić/cropix
TEŠKA MISIJA

NOSITELJI U PRVA TRI PRETKOLA Na Poljudu put u Europu traže preko Borussije (D)?

U kvalifikacijama Europske lige ne mogu se susresti klubovi iz istih država, tako da Hajduk ne može igrati protiv Lokomotive ili Rijeke. Ždrijeb prvog i drugog pretkola Europske lige je 22. lipnja, a susreti prvog pretkola 2. i 9. srpnja
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 04. lipanj 2015. 11:58

Hajduk će biti nositelj u prva tri pretkola Europske lige. Prema još uvijek neslužbenim podacima s koeficijentom 11.200 “bijeli” će u prva dva pretkola, a ako prođu po svemu sudeći i u trećem, biti u skupini nositelja u ždrijebu što bi klubu trebalo donijeti i lakše protivnike.

Ipak, u slučaju da se klub s Poljuda kao i prošle sezone plasira u četvrto pretkolo, odnosno play off rundu, Hajduk neće biti nositelj, pa bi mu potencijalni protivnici na eventualnoj posljednjoj stepenici prema skupini Europske lige mogli biti i neki vrlo renomirani klubovi kao što su Borussia Dortmund, Athletic Bilbao, stari europski znanci “bijelih” Bordeaux, Saint Etienne...

Na većinu europskih liga već je spuštena “koltrina” ili je pak ostalo još kolo ili dva do kraja prvenstava pa je preostalo još jako malo nepoznanica. Imena potencijalnih Hajdukovih protivnika uglavnom se znaju. Kao trećeplasirana momčad Prve HNL Hajduk s europskom avanturom ove godine starta od prvog pretkola Europske lige. Koeficijent 11.200 Hajduku omogućuje status nositelja i lakše protivnike u prva dva, a vrlo vjerojatno i u trećem pretkolu u kojem je ipak Hajduk pri začelju ljestvice nositelja.

U prvom pretkolu na papiru najteži protivnici koje bi Hajduk mogao izvući su Čukarički iz Beograda, slovensko Celje, još jedan bivši europski protivnik mađarski Ferencvaroš, MTK iz Budimpešte, stari znanac Skonto iz Rige... Dojam je kako bi najlakši put “bijelih” u drugo kolo bio preko gibraltarskog College Europa, La Fiorite i Juvenes Dogane iz San Marina ili je pak najjednostavniji progres u sljedeće pretkolo preko Progresa iz Luksemburga.

Ako Hajduk prođe, u što ne sumnjamo, drugo pretkolo već bi mu moglo donijeti mnogo zahtjevnije izazove. “Bijeli” će sigurno ponovno biti nositelji, ali u skupini nenositelja iz koje će dobiti protivnika su i neki klubovi koje bi svakako na Poljudu željeli izbjeći. Prije svega u tu skupinu spadaju dva bivša osvajača eurokupova švedski Göteborg (osvajač kupa UEFA 1982. i 1987.) i škotski Aberdeen (osvajač Kupa pobjednika kupova 1983. godine), Zrinjski iz Mostara, Željezničar iz Sarajeva, Budućnost iz Podgorice, prošlosezonski protivnik Splita izraelska Hapoel Beer-Sheva...

Ipak, ovu listu protivnika treba uzeti i s rezervom, kao i druge u idućih pretkolima, jer njen sastav ovisi i o tome tko će prolaziti kroz prethodne runde (kako se ždrijeb za 2. 3. i 4. pretkolo radi prije nego što su poznati svi klubovi koji prolaze, nenositelji prenose u sljedeću rundu koeficijent nositelja iz tog para).

Čini se kako bi potencijalno na papiru najlakši protivnici Hajduku u drugoj rundi bili Torshavn s Farskih Otoka, malteška Birkirkara koju su “bijeli” već jednom eliminirali kao i luksemburški Dudelange (ne bi se bunili na Poljudu ni na Differdange), ili pak lihtenštajnski Vaduz.

Prođe li Hajduk i drugu prepreku u trećem pretkolu već su potencijalno izrazito zahtjevni protivnici. Ako Hajduk bude nositelj na listi potencijalnih nenositelja ističe se beogradska Crvena zvezda, danski Brondby, nizozemski Vitesse, Vojvodina, švedski AIK Stockholm, slovačka Žilina i mađarski Debrecen koji su već po jednom eliminirali Hajduk... Dojam je kako bi kazahstanski Aktobe ili azerbajdžanski Neftči iz Bakua bilo lakši protivnici od ostatka konkurencije.

Play off runda odnosno četvrto pretkolo Hajduk donosi i ulogu nenositelja te s tim i kudikamo teži posao o kojem smo već pisali, od finalista Lige prvaka iz 2013. Borussije Dortmund nadalje. Na papiru kao manje teški (da ne kažemo lakši protivnici) na zadnjoj prepreci prema skupini Europske lige mogli bi biti Sparta iz Praga ili možda portugalska Vitorija Guimaraes. Rijeka bi pak u zadnjem kolu mogla biti nositelj, dok je treći hrvatski predstavnik u natjecanju Lokomotiva nositelj vjerojatno samo u prvom pretkolu.

Ovo je vrlo važna europska sezona za Hajduk. Još ove sezone “bijeli” u kvalifikacije ulaze s visokim koeficijentom koji imaju najviše zahvaljujući plasmanu u skupinu Europske lige 2010. Kako se koeficijent računa na osnovu nastupa u Europi u proteklih pet sezona, a ovo je posljednja peta sezona u kojoj se u Hajdukov koeficijent računaju i ti bodovi, potom bi taj koeficijent mogao nešto pasti. Te sezone 2010/11 Hajduk je osigurao 2.825 bodova što je u posljednjim sezonama nadmašio samo prošle sezone kada je ostvario koeficijent 2.875.

U kvalifikacijama Europske lige ne mogu se susresti klubovi iz istih država, tako da Hajduk ne može igrati protiv Lokomotive ili Rijeke. Ždrijeb prvog i drugog pretkola Europske lige je 22. lipnja, a susreti prvog pretkola 2. i 9. srpnja.

Linker
17. lipanj 2024 09:54