Pepe i Luka Modrić

 David Gato/alamy/alamy/profimedia
OPROŠTAJ VELIKANA

Notorni ‘kiropraktičar‘ kramponima je gulio kožu, a pamti i anegdotu s Modrićem: ‘Tebe nitko ne voli!‘

Premda su to prve asocijacije, nezahvalno je Pepea pamtiti samo kao ludog kostolomca
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 07:03

Moj sin bit će znanstvenik! Ustvrdio je prije 41 godinu ponosni otac Anael, nadjenuvši malenom dječaku ime Kepler Laveran Lima Ferreira po uzoru na njemačkog astronoma Johannesa Keplera te francuskog fizičara i nobelovca Charlesa Alphonsea Laverana. Brazilsko-portugalska družina brzo se pobrinula za skraćenu verziju, stoga nam je taj nesuđeni znanstvenik danas poznatiji kao - Pepe.

Stasiti Portugalac, rođen i odrastao u Brazilu, umjesto bijele kute i cipela odjenuo je dres i obukao kopačke, i to one zbog kojih se siromašni otac morao zadužiti kod prijatelja. Ipak, Pepe će kasnije oženiti doktoricu medicine Anu Sofiju, pa je svekar Anael valjda zadovoljan "kompenzacijom". Možda je upravo Pepe pojačao promet svojoj supruzi jer sada - kada se u 42. godini života oprostio od nogometa - cinici će kazati kako je sva sreća da u 23 godine karijere nije okončao još pokoju, jer do pojave tog nekontroliranog "mesara" nismo mogli ni pomisliti da sport i ne tako korisna kiropraktika mogu ruku pod ruku.

Lopta smije, ali igrač ne

Otišao je, dakle, jedan od posljednjih pobornika one mantre da "lopta smije proći, ali igrač ne". Treba li leđa protivnika ostrugati kramponima, džonom ući u gležnjeve, zaletjeti se u torzo u punom sprintu i podignutog koljena ili "slučajno" nagaziti ručne prste već palog Lionela Messija, notorni zlobnik prvi je na listi poziva. Govorilo se da ga je na tako "krvničke" startove za vrijeme druženja u Real Madridu nagovarao Jose Mourinho, pa od svog sunarodnjaka stvorio čudovište koje baš i ne želite sresti, što su njegova izobličena ćelava glava i luđački pogled ionako već sugerirali. Niz je razloga zašto bismo mogli pomisliti da je Pepe "promašio sport", no 33 trofeja, a od toga jedno Europsko prvenstvo i tri Lige prvaka, jasno govore da mu nogometni teren pristaje bolje od MMA oktogona.

image

Pepe i Lionel Messi

Dominique Faget/afp/profimedia

image

Pepe i Lionel Messi

Javier Soriano/afp/profimedia

Premda su to prve asocijacije, nezahvalno je Pepea promatrati isključivo kroz prizmu neuračunljivog ratoborca. Ta radi se o proglašenom najboljem nogometašu Portugala 2014., u eri Cristiana Ronalda! Isto tako, svojevremeno je Pepe ušao u povijest kao drugi najskuplji transfer među braničima svih vremena - Real ga je 2007. platio 30 milijuna eura, dotad je skuplji bio samo Rio Ferdinand, kojeg je Manchester United doveo iz Leedsa za 46 milijuna. No, scena u koju mora stati čitava karijera slavnog Portugalca, jer istovremeno je oku neugodna i vrijedna divljenja, odvila se 2016., prilikom najdražeg uspjeha Pepeovog nogometnog života. Po završetku 120-minutne borbe s Francuzima u finalu Europskog prvenstva i pobjede Portugala, Pepe se primio za vratnicu i - povraćao.

Vođa čopora

Pepe je, onda kada je to trebalo, a na njegovoj razini trebalo je gotovo uvijek, davao zadnji atom snage, ponekad očito i više nego što mu tijelo dozvoljava. Uostalom, dokazao je to i na nedavno okončanom Euru, gdje je postao najstariji igrač u povijesti tog natjecanja, odigravši četiri od pet portugalskih utakmica, pritom i produžetke u dva navrata. Prvi je branio suigrače, prvi je stajao na čelu čopora i vodio "u boj", prvi je utjerivao strah u protivničke kosti. Takvog igrača nitko ne želi nasuprot, ali pored sebe - svatko.

"Ne postoje riječi kojima bih mogao izraziti koliko značiš. Osvojili smo sve, ali najveće postignuće je naše prijateljstvo. Ti si jedinstven", poručio mu je Cristiano Ronaldo u oproštajnom pismu, a sličnu retoriku zauzet će i Luka Modrić.

image

Pepe

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

"Legendo i prijatelju, hvala ti za sve. Bio je užitak i čast igrati s tobom", kaže kapetan Reala i reprezentacije Hrvatske.

Postoji i jedna zanimljiva anegdota između Modrića i Portugalca. Prije 11 godina, tijekom priprema u Los Angelesu, Pepe je upitao našeg veznjaka zašto se ne fotografiraju zajedno i objave to na društvenim mrežama da bi mu malo porasla popularnost i na Instagramu.

- Zato što si star i nitko te ne voli! - odgovorio mu je Modrić.

Taj starac poslije će igrati još 11 godina i ući u povijest kao jedan od najboljih stopera portugalske reprezentacije, koju je odabrao kao 18-godišnjak, smatrajući da ga u Brazilu nisu dovoljno cijenili. Nedavno nije produžio ugovor s Portom te prosudio da nema smisla nastaviti. Biološki sat rekao je svoje i otjerao u mirovinu tog krvoločnog, ali i dobrotvornog stopera, jer ne treba zaboraviti ni da je Pepe 2014. za Božić donirao 9 tona hrane za 200 siromašnih madridskih obitelji.

Ta nemilosrdna prirodna kazaljka oduzela je nogometu još jednog velikana, još jednog kakav će se teško ponovo pojaviti. Osim u noćnim morama nesretnih mu suvremenika s druge strane travnjaka, naravno...

KARIJERA

MARITIMO (2002. - 2004.)

Nastupi: 63

Golovi: 3

PORTO (2004. - 2007., 2019. - 2024.)

Nastupi: 288

Golovi: 17

Trofeji: Prvenstvo Portugala (4), Kup (5), Superkup (5), Liga kup, Internacionalni kup

REAL MADRID (2007. - 2017.)

Nastupi: 334

Golovi: 15

Trofeji: Liga prvaka (3),, La Liga (3), Kup kralja (2), Superkup Španjolske (3), UEFA Superkup (2), Svjetsko klupsko prvenstvo (2)

BEŠIKTAŠ (2017. - 2018.)

Nastupi: 52

Golovi: 7

PORTUGAL (2007. - 2024.)

Nastupi: 141

Golovi: 8

Trofeji: Europsko prvenstvo 2016., Liga nacija 2019.

Linker
11. rujan 2024 07:27