POVRATAK VELIKANA

Nova karta Lige prvaka: Monaco među elitom nakon 10 godina, vraćaju se Liverpool i Sporting!

Klub iz Kneževine u elitnom eurokupu nije igrao još od sezone 2004./05., prve nakon odlaska našeg Dade Prše
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 19. svibanj 2014. 22:50

Dok je u aktualnoj sezoni Lige prvaka preostala još samo “bitka za Madrid” , nogometni fanovi polako zaviruju iza ugla da vide u kakvom će se izdanju najuzbudljivije klupsko natjecanje vratiti najesen.

Ovog se vikenda kompletirao popis klubova koji imaju rezervirana mjesta u ždrijebu skupina. Nakon što su Anderlecht i Galatasaray potvrdili prvo, odnosno drugo mjesto u Belgiji i Turskoj, među izravnim putnicima u grupnu fazu bit će 18 od 22 kluba koji su u istoj fazi turnira sudjelovali i lani. U prijevodu, 80 posto europske elite u startu ostaje nepromijenjeno.

Pad u drugu ligu

Od klubova koje neko vrijeme nismo navikli gledati u Ligi prvaka, najdulje je izbivao Monaco. Momčad iz Kneževine posljednji se put u platinastom eurokupu natjecala prije točno deset godina, u prvoj sezoni nakon što je iz kluba otišao Dado Pršo. Monaco je 2004. bio finalist (izgubili 0-3 od Porta) i malotko je slutio da će im sljedeće pojavljivanje u europskoj kremi ujedno biti i posljednje uoči desetljeća dugog posta.

Kasnije su još jednom zaigrali u Kupu Uefe, nakon čega je uslijedila jedna od najvećih kriza u povijesti kluba, loši plasmani u prvenstvu i naposljetku pad u drugu ligu iz koje su se izvukli kada ih je preuzeo ruski multimilijarder Dmitrij Ribolovljev. U vrh se ponovno vraćaju s Hrvatom u momčadi; ne dogodi li se neočekivani transfer, Danijel Subašić bit će naš novi predstavnik u Ligi prvaka.

Drugi najveći povratnik je lisabonski Sporting, koji je nakon posljednjeg nastupa u sezoni 2008./09. imamo podosta pehova. Godinu dana kasnije ispali su u playoff rundi od Fiorentine zbog manjeg broja golova u gostima, a prije dvije sezone im je plasman u Ligu prvaka pobjegao za tri boda.

Vraća se i Roma

Liverpool u odabranom društvu nismo vidjeli od prosinca 2009., kada su nastup završili u skupini. U pet sezona prije toga, jednom su bili pobjednici, jednom finalisti, a jednom polufinalisti. Prvi napadač “redsa” Luis Suárez priznaje da je Liga prvaka posljednji argument koji će ga zadržati u klubu.

- Napokon je došlo vrijeme za naš europski comeback. U sljedećoj se sezoni moramo usredotočiti na Ligu prvaka - kaže Urugvajac.

Od klubova koji se vraćaju najkraću je pauzu imala Roma. Rimljani su u europskom prestižu posljednji put uživali u sezoni 2010./11. Kapetan Francesco Totti poručio je da je povratak u Ligu prvaka ispunio njegove suigrače ponosom i satisfakcijom jer su tri godine razmišljali samo o tome.

Liga prvaka 2014./15.

Osigurali grupnu fazu: Real M., Barcelona, Atlético (Špa.), Bayern, Schalke, Borussia D. (Njem.), Chelsea, Man. City, Liverpool (Eng.), Benfica, Sporting L. (Por.), Juventus, Roma (Ita.), PSG, Monaco (Fran.), Šahtjor (Ukr.), Basel (Švic.), Olympiacos (Grčka), CSKA (Rus.), Ajax (Niz.), Anderlecht (Bel.), Galatasaray* (Tur.)

Osigurali playoff rundu: Arsenal (Eng.), Porto (Por.), Bayer (Njem.), Napoli (Ita.), Athletic (Špa.)

*prvak Fenerbahçe je suspendiran iz europskih natjecanja

Linker
06. svibanj 2024 21:10