BEN STANSALL Afp
SVE VEĆI PROBLEM

Nova pošast u Engleskoj, stvara se teška ovisnost: ‘Uz sav taj adrenalin, ponekad je u redu uzeti tabletu‘

Bivši engleski nogometni reprezentativac otvoreno progovorio o problemu s kojim se bori
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. srpanj 2023. 19:25

Tablete za spavanje postaju sve veći problem u engleskim nogometnim klubovima, a jedan od igrača koji su o njima postali ovisni je i bivši engleski reprezentativac Dele Alli.

Nekad veliki talent je praktički nestao s velike scene, a u nedavnom razgovoru s Garyjem Nevilleom otvoreno je progovorio o svom problemu.

- To je nešto što se vrti okolo više nego što ljudi shvaćaju u nogometu. Nadam se da ću pričanjem o tome pomoći ljudima. Naš je raspored takav da navečer imate utakmicu, a morate ustati rano ujutro da biste trenirali. Uz sav taj adrenalin, ponekad je u redu uzeti tabletu za spavanje i biti spreman za sljedeći dan. No, kad si slomljen, kao što sam ja, to očito može imati suprotan učinak - upozorio je Dele Alli.

Aktualni veznjak Evertona nije jedini koji ima takve probleme. Daily Mail ističe kako još jedan igrač koji je igrao premierligaški nogomet i odijevao reprezentativni dres Engleske ima iste probleme. U razgovoru s izvorima iz klubova Premier lige i Championshipa, novinari tog lista došli su do spoznaje da u njima postoje igrači koji rutinski uzimaju tablete za spavanje.

image

Dele Alli u Nevilleovom podcastu

SCREENSHOT

Najčešće se koristi Zopiklon, službeno lijek protiv nesanice čije nuspojave mogu uključivati amneziju, halucinacije i depresiju. Može se razviti i ovisnost, a kratkoročni učinci ovisnosti o tabletama za spavanje uključuju zbunjenost, pospanost i nespretnost. U slučaju kroničnih ovisnosti mogu se pojaviti ozbiljniji problemi poput bolesti jetre, zatajenja disanja i suicidalnih misli.

- To nije novi problem. Igrač bi zatražio klupskog doktora jednu dozu za dan prije utakmice kako bi lakše zaspao. Rekao bi da su mu djeca prebučna ili da ne može spavati noć prije utakmice jer stalno razmišlja o utakmici. Ako igraš tri utakmice tjedno, to su tri doze. Ako je utakmica navečer, mogao bi uzeti još jednu dozu dok dođeš kući jer je adrenalin visok i ne možeš spavati. I to su četiri doze, više od pola tjedna koristiš tablete za spavanje. Nije čudno da igrači postaju ovisni - kazao je jedan izvor Daily Mailu, a koji je želio ostati anoniman.

Klubovi su sve svjesniji ovog problema, u jednom od članova Premier lige zaposlen je i čovjek koji brine o mentalnom zdravlju igrača.

- Klubovi su sada puno uključeniji, ali uvijek postoji tanka linija između izvedbe igrača na terenu i njegovog općeg blagostanja. Ako igrač traži tablete jer to znači da mu pomažu da bolje igra, tu postoji velika dilema za medicinsko osoblje - naglašava engleski "insajder".

Neki su klubovi od stručnjaka za spavanje tražili savjete koji bi njihovim igračima pomogli da spavaju noću, a neki liječnici iz klubova umjesto Zopiklona igračima daju slabiji hormon melatonin...

Linker
01. svibanj 2024 13:56