Roberto Mancini i Gianluca Vialli

 LAURENCE GRIFFITHS Afp
APENINI TUGUJU

Nova potresna vijest iz Italije: Nakon smrti Mihajlovića i Sconcertija, za život se bori još jedna legenda

Vratio mu se rak, vijesti su dramatične, liječi se u Londonu, svi mole za njegov oporavak...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. prosinac 2022. 06:10

Pri kraju i nakon završetka Svjetskog prvenstva u Kataru, na koji se talijanska reprezentacija nije ni plasirala, stigle su potresne vijesti za tamošnji svijet nogometa.

Iako se znalo da je nekoliko godina u borbi sa teškom bolešću, i činilo se da prevladava uspješnost liječenja, dramatična vijest da je Siniša Mihajlović preminuo, zatekla je svijet calcia. Uvijek je tako kad je u pitanju veliko ime nogometa, koji je u Italiji postao slavan kao igrač, a potom i kao trener u brojnim i velikim klubovima. No, u trenutku opraštanja od Mihajlovića, nogometni je svijet Italije zatekla i tragična vijest o smrti Marija Sconcertija, jednom od najcijenjenijih novinara analitičara, nekoć direktoru Fiorentine. Sconcerti je imao neke zdravstvene tegobe, ali bilo je najavljeno da se nakon par dana vraća kući jer je zdravlje pod kontrolom. Umjesto toga, dan prije otpusta iz klinike, Sconcerti (74) je preminuo...

image

Roberto Mancini i Siniša Mihajlović

PACO SERINELLI Afp

Više su se dana talijanski mediji posvetili tim lošim vijestima i evociranju svega što su ti akteri talijanskog nogometa postigli u karijerama, a onda je stigla još jedna dramatična vijest. Prvo je Gianluca Vialli objavio da napušta stručni stožer reprezentacije, u kojoj je imao važnu ulogu pored izbornika i njegovog "brata" Roberta Mancinija.

Vialli je ustvrdio da se mora u idućem razdoblju maksimalno posvetiti borbi sa bolešću. On je 2018.godine objavio da boluje od raka gušterače, ali da je u prethodnih godinu dana liječnički tim u Londonu doprinio da se počinje oporavljati. Bilo mu je toliko dobro da se uključio u stožer Italije i zajedno sa svojim "blizancem gola" (bili su sjajan tandem u Sampdoriji) Mancinijem doživio da Azzurri osvoje naslov prvaka Europe, suprotno svim prognozama. Fotografija nakon finala, koja prikazuje kako se na travi Wembleya Mancini i Vialli čvrsto grle i plaču od sreće, lajtmotiv je tog fantastičnog talijanskog srpnja.

image

Gianluca Vialli

ISABELLA BONOTTO Anadolu Agency Via Afp

Godinu i pol kasnije Vialli se nalazi u Londonu, gdje se u specijaliziranoj klinici, u neposrednom susjedstvu Stamford Bridgea i nedaleko njegove vile, bori za život. Bolest se vratila i stanje mu se pogoršalo. U brojnim medijima tonovi su vrlo dramatični što ukazuje na jako tešku situaciju, a iz svih klubova, od bivših suigrača i suradnika, trenera i dužnosnika, emitiraju se poruke ohrabrenja i nade u Viallijevo uspješno prevladavanje i ove kritične situacije.

Inače, kako podsjećaju neki velikani calcia, kao Walter Zenga ("plačem svaki dan jer ne znam kako drugačije reagirati na Mihajlovićev odlazak, molim se svaki dan za Viallija, žalim za Sconcertijem..."), još jedan velikan Juventusa i Italije, golman Stefano Tacconi, bio je u teškom stanju, nakon što ga je u travnju pogodio teški moždani udar, ali počinje se oporavljati. Nakon izlaska iz kome, sada je na rehabilitaciji i uči hodati, govoriti.

Vijest kao nada i za druge teške osobne situacije slavnih aktera nogometa...

Linker
10. travanj 2024 08:12