ATTILA KISBENEDEK Afp
POMOR FAVORITA

Nova senzacija u Ligi nacija: Šok i za Englesku, pale sve četiri najbolje momčadi sa Svjetskog prvenstva!

Svi polufinalisti SP-a u Rusiji - Francuska, Hrvatska, Belgija i Engleska, izgubili su u 1. kolu
Piše: Goran Čičin-Mašansker/SNObjavljeno: 04. lipanj 2022. 20:28

Nastavljaju se iznenađenja u Ligi nacija, u 1. kolu novog izdanja tog natjecanja poražene su reprezentacije koje su na prošlom Svjetskom prvenstvu bile plasirane od prve do četvrte pozicije. Nakon poraza Francuske, Hrvatske i Belgije, u subotu su u Budimpešti pokleknuli Englezi.

Utakmica se zbog ponašanja mađarskih navijača na Euru 2020 trebala igrati bez publike, no UEFA-in članak 73 omogućio je dolazak djece ispod 14 godina, koje su pratili odrasli. Velik broj gledatelja izviždao je engleske igrače zbog klečanja prije početnog udarca, a na kraju je na tribinama Puskas Arene bila slavljenička atmosfera.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Mađarska je pobijedila Englesku 1:0 pogotkom kojeg je u 66. minuti iz kaznenog udarca postigao Dominik Szoboszlai, a za domaćina je od 71. minute igrao Osijekov veznjak Laszlo Kleinheisler. Bila je to prva pobjeda Mađara protiv Engleza još od Svjetskog prvenstva 1962. godine...

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

- Moramo prihvatiti da nismo učinili dovoljno da bismo ostvarili pobjedu, ali smatram da bi remi bio pošten ishod. Nismo stvorili previše čistih prilika, a rezultat je posljedica vrlo upitne odluke o kaznenom udarcu. Ne želim biti preoštar prema igračima, ovo im je prilika za učenje. Međutim, ako želimo biti reprezentacija top-klase, onda ovdje moramo pobijediti – komentirao je engleski izbornik Gareth Southgate.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

U Ligi B Bosna i Hercegovina se u samoj završnici spasila od poraza u Helsinkiju. Finska je povela u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena pogotkom Pukkija s bijele točke, a konačnih 1:1 postavio je u trećoj minuti nadoknade Smail Prevljak na asistenciju Edina Džeke. Od 57. minute za BiH su igrali Dinamovi članovi Amer Gojak i Luka Menalo.

- Dobro smo krenuli u utakmicu, onda smo napravili pogreške i dozvolili Fincima da stvaraju šanse. Napravili smo izmjene i bolje smo izgledali u nastavku. Čestitam momcima na zalaganju. Započeo sam s igračima koji su krajem svibnja završili svoje klupske obaveze – izjavio je Ivajlo Petev, izbornik Zmajeva.

Neugodno iznenađenje doživjela je Republika Irska koja je minimalno poražena na gostovanju kod Armenije, dok je u Ligi C Luksemburg na gostovanju s 2:0 svladao Litvu.

Remi Italije i Njemačke

Nogometaši Italije i Njemačke odigrali su 1:1 u utakmici elitne, A skupine Lige nacija u Bologni.

Talijani su poveli preko veznjaka Rome Lorenza Pellegrinija, no njihovo vodstvo je trajalo samo tri minute, a poravnao je Joshua Kimmich, koji je spriječio prvi poraz 57-godišnjega izbornika Hansija Flicka u njegovoj desetoj utakmici na klupi Elfa.

Bila je to dosta dobra utakmica, a Talijani opet nisu uspjeli pobijjediti doma. Europskim prvacima je trebala pobjeda protiv Švicarske za plasman na SP, ali je završilo 0-0, dok ih je u baražu šokirala Makedonija (0-1).

Ranije je u ovoj skupini Mađarska svladala Englesku s 1-0.

U susretu B lige u Podgorici je Crna Gora 2-0 nadigrala Rumunjsku. Prvi pogodak postigao je napadač južnokorejskog Incheona Stefan Mugoša (66.), a drugi Marko Vukčević (87), koji igra za rumunjski Arad.

U ovoj skupini su Finska i BiH odigrali 1-1.

U ligi C Turska je u Istanbulu dobila Farske otoke s 4-0 golovima Cengiza Undera (37), Halila Dervisoglua (47), Serdara Dursuna (82) i Meriha Demirala (85).

Linker
25. travanj 2024 14:33