getty images
IZGUBIO MJESTO

NOVA TAKTIKA ENRIQUEA Ivan Rakitić je u novoj Barceloni osuđen na klupu!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 12. prosinac 2014. 15:58

Sat vremena prije utakmice na Camp Nou jedino je formacija Luisa Enriquea među novinarima sijala više upitnika od “outfita” Gerarda Piquea. Stoper Barcelone počastio je fotoreportere još neviđenom retro odjevnom kombinacijom, stigao je na stadion odjeven kao srednjovjekovni vitez, ali modna uzbuna kratko je trajala jer se odmah zatim oglasio drugi alarm. “Revolucija!”, vrištali su španjolski portali u srijedu kada su vidjeli što je za PSG pripremio Enrique.

Zbunjeni kroničari

Barçin strateg tako je zarotirao momčad da su kroničari i dan poslije premještali varijable s jedne na drugu stranu jednadžbe. Jedni tvrde da je žrtvujući Danija Alvesa i Jordija Albu, standardne bočne igrače, Enrique prešao na 3-4-3. Drugi naglašavaju da se ne može govoriti o klasičnoj četvorci u veznom redu s obzirom da su Mascherano i Busquets bili zaduženi isključivo za držanje štita ispred obrambene utvrde, dok su petorica igrača ispred njih crtali akcije i brinuli o napadu. Zato formaciju pišu kao 3-2-4-1.

Postoji, međutim, i grafikon koji detektira pravce kretanja igrača tijekom utakmice, a prema tom prikazu Barça je zapravo igrala 4-2-4. Asimetrično, doduše, jer se Mascherano iz veznog igrača pretvarao u lažnog stopera, a Pedro iz beka u lažnog napadača. U zbroju ipak ništa nije bilo lažno, uverljivih 3-1, prvo mjesto u skupini (sedmi uzastopni put, rekord Lige prvaka) i malo zraka za novinske urednike, već umorne od monotonih naslovnica s Messijem u ulozi božanstva i spasitelja.

Umjesto konfekcijskog “d10s” i “MESSIah” katalonske novine u četvrtak na prvim stranicama slave “tri tenora” i njihov harmonični nastup. Napokon odgovor Realovu BBC tercetu...

Najstandardniji veznjak

Ivan Rakitić nije partibrejker i ne namjerava narušavati euforiju u momčadi, ali nema razloga skakati od sreće jer u novoj Enriqueovoj križaljci opet sjedi na klupi. Podatak žulja i novinare bliske klubu, izvjestitelj Sporta čudi se Rakitićevoj selidbi među pričuve jer je u dosadašnjem dijelu sezone iskočio kao najstandardniji veznjak (1329 minuta na terenu, starter u 15 od 20 utakmica). Igra uravnoteženo, točan je u distribuciji lopte, ne bježi od rizika i sve češće postiže golove, a opet, kada na meni slete zaista napeti dvoboji poput ‘clasica’, ili gostovanja na Mestalli, ili presudnog okršaja s PSG-om, hrvatski reprezentativac postane višak i ulazi kao džoker u drugom poluvremenu.

U subotu Barça gostuje kod Getafea, brzo ćemo doznati sprema li Enrique novu podjelu uloga u ansamblu ili samo eksperimentira...

Manuel Pellegrini nije u srijedu imao niti približno jednak manevarski prostor kao Barçin strateg. Bez Agüera, Tourea, Kompanyja i Silve u sastavu, menadžer Man Cityja zapravo se držao za slamčicu na rasprodanom rimskom Olimpicu, ali je nekim čudom preživio.

Talijani kao ukras

Napokon je iskoračio Samir Nasri, njegov gol demoralizirao je Romu koja nije imala snage za preokret niti je tijekom kampanje dokazala da zaslužuje mjesto među 16 najboljih europskih momčadi.

Dva vodeća kluba Serie A u posljednjem kolu po skupinama nisu postigla niti pogodak, još jedan dokaz da su talijanski klubovi u završnici Lige prvaka samo ukras natjecanju pored bogatijih klubova La lige, Premiershipa i Bundeslige.

Linker
21. rujan 2024 19:35