Screenshot: YouTube / Screenshot: YouTube
IZBORNIK BIŠĆAN ZA SN

NOVE LIJEPE VIJESTI: VELIKI TALENT MOŽE IGRATI ZA HRVATSKU, IZBORNIK GA USPOREĐUJE SA ZVIJEZDOM BARCELONE 'Pratimo ga, ali nije on jedini...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. veljača 2020. 15:59

Sjećate li se Argentinca hrvatskih korijena Daniela Biloša? On je svojedobno, s obzirom na hrvatske korijene, bio u kombinacijama zaigrati za Vatrene. Priča se odvijala u predvečerje Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine. Na koncu od svega nije bilo ništa, Biloš je zapravo pomalo licitirao, htio je malo igrati za Argentinu, malo za Hrvatsku, ipak na svršetku priče zahvalio je HNS-u što su prepoznali njegove igračke vrline.

Sad se, eto, pojavila nova argentinsko-hrvatska priča. Momak se zove Mateo Bajamich (20), također je Argentinac hrvatskih korijena i postoji mogućnost da zaigra za selekciju Hrvatske U-21 koji vodi izbornik Igor Bišćan. Mladi napadač igra za argentinskog drugoligaša Instituto iz Cordobe, klub iz kojeg je potekla Juventusova zvijezda Paulo Dybala, koji je iz tog kluba 2012. godine otišao prvo u Palermo, a nakon toga u Staru damu.

Vrijedi 1,8 milijuna eura

Ove sezone Mateo Bajamich za svoj klub odigrao je 17 utakmica, postigao je osam pogodaka i jednom asistirao. Argentinski mediji dodaju kako je u procesu dobivanja hrvatskog državljanstva budući da su mu roditelji iz Hrvatske te da je na meti nekih europskih klubova. Isti ti mediji su krajem siječnja pisali da Bajamicha želi jedan hrvatski klub. Vrijednost mu prema Transfermarktu iznosi 1,8 milijuna eura.

O Bajamiću smo porazgovarali s izbornikom mlade hrvatske vrste Igorom Bišćanom.

Screenshot: Facebook

Pratimo mnoge igrače

- Ne treba od toga stvarati neku priču. Nikome neće koristiti. Vidite, mi pratimo mnoge igrače, sad mogu spomenuti njega, ali ima i desetak drugih igrača koje pratimo. Dečko pokazuje određenu kvalitetu. Naravno, jasno mi je da ova priča zvuči egzotično, pa automatski zanima javnost. Dakle, isto kao što pratimo druge, pratimo i Bajamicha - kazao nam je u uvodu Igor Bišćan.

Izbornik će kazati da je mladi napadač zanimljiv...

- Do njega smo došli preko Hrvatskog nogometnog saveza. Javili su mu iz Saveza za Bajamicha. Tako je počela ta priča.

Kad se radi o njegovim karakteristikama, Bišćan će kazati:

- Bajamich je tip igrača poput Luisa Suareza. Dosta je direktan, dobar je dribler. To je napadač koji može igrati u sredini i po strani. Znam da ljudi koji prate nogomet vole imati neku sliku igrača koji se spominje u ovom kontekstu, pa eto kažem da je tip a la Suarez. Voli biti kao Urugvajac, s loptom u nogama, uvijek traži kraći put prema suparničkom golu.

Priča o zecu i ražnju

Naravno, ta priča oko igranja Argentinca hrvatskih korijena za mlade Hrvate još je u povojima.

- Ne treba raditi ražanj, a zec je još u šumi. Treba vidjeti kako će on reagirati. Mi u ovom trenutku ne znamo kakvi su njegovi planovi. Ono što znamo je činjenica da može igrati za našu reprezentaciju, još nije igrao za U-21 reprezentaciju Argentine - zaključio je Bišćan.

Dakle, za sada je sve ovo samo priča koja se počela pisati, do njenog kraja treba se dosta toga poklopiti. Zvuči zanimljivo, no treba pričekati. Inače, kad smo kod ‘izvezenih’ argentinskih nogometaša koji su igrali u drugim reprezentacijama, a mogli su za Gauče, onda je povijesna lista zaista podugačka. Nećemo nabrojati sve, ali eto, za Italiju su recimo igrali Omar Sivori, Mauro Camoranesi, za Španjolsku Alfredo di Stefano i Antonio Pizzi, za Paragvaj Roberto Acuna i Ricardo Rojas, za Francusku David Trezeguet...

Linker
19. travanj 2024 20:20