PLUS ČETIRI UOČI CLASICA

Novi golgeterski rekord: CR zabio Sportingu, Messi ga stigao s dva gola protiv Levantea

Posljednjih su 15-ak minuta utakmice gosti odradili s igračem manje nakon isključenja Canelle u 79. minuti. Mate Bilić odgledao je utakmicu s klupe gostujuće momčadi
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. travanj 2012. 00:29

Lionel Messi donio je sva tri boda nogometašima Barcelone zabivši oba pogotka pri 2-1 pobjedi njegove momčadi na gostovanju kod neugodnog Levantea u subotnjem srazu 34. Primerina kola. Najprije je u 64. minuti Argentinac nakon lijepoga duplog pasa s Alexisom Sanchezom neobranjivo plasirao loptu s ruba 16-erca u donji desni kut domaćeg vratara Munue za 1-1, da bi osam minuta kasnije realizirao 11-eac koji je upitno iznudio Cuenca. Iz 11-erca su i domaći poveli u 23. minuti. Strijelac je bio Barkero.

Sudac Teixeira Vitienes kaznio je Sergija Busquetsa žutim kartonom a njegovu momčad penalom zbog veznjakova igranja rukom, premda je bilo vidljivo da reprezentativac nastoji privući ruke tijelu u trenutku dodira s loptom. Messi se s dvama novim golovima izjednačio po broju prvenstvenih golova u sezoni s Cristianom Ronaldom. Obojica zadnjih pet utakmica čekaju s 41 postignutim pogotkom, novim rekordom Primere.



Levante 1-2 Barcelona - All Goals by goalsarena2012-3

Također je sjajni Argentinac u subotu navečer izjednačio klupski rekord Brazilca Ronalda, koji je u sezoni 1996/97 zabijao zaredom u deset prvenstvenih nastupa. Priliku srušiti ga Messi će imati iduće subote u "clasicu" protiv Reala na Nou Campu.

U svim je nastupima ove sezone sezone senzacionalni Argentinac skupio 63 gola. Levante je na svom travnjaku prvacima pružio izvanredan otpor podsjetivši da se radi o iskusnoj momčadi koja je početkom sezone držala čelno mjesto ljestvice. Trener Katalonaca Josep Guardiola ušao je u utakmicu s planom da odmori Iniestu, Danija Alvesa i Piquea, no ulazio nije jedino Pique. U prvoj su utakmici 34. Primerina kola nogometaši Real Madrida na Santiago Bernabeuu pobijedili Sporting iz Gijona, 18-plasiranu momčad na ljestvici 20 prvoligaša, 3-1...

Odahnuli su navijači na tribinama madridskog stadiona u 74. minuti, kada je Cristiano Ronaldo glavom na asistenciju Di Marije zabio svoj 41. prvenstveni pogodak u sezoni za 2-1 vodstvo domaćih. Desetak minuta prije kraja Karim Benzema potvrdio je pobjedu 18. pogotkom ove sezone u Primeri.

Gostujuća je momčad u vodstvo došla u 30. minuti pogotkom De las Cuevasa iz 11-erca. Bio je to prvi penal dosuđen ove sezone protiv madridskog kluba, i to nakon što je Sergio Ramos pri uklizavanju u 16-ercu igrao rukom. Na 1-1 izjednačio je Gonzalo Higuain u 37. minuti svojim 21. ovosezonskim prvenstvenim pogotkom.

Ukupno je Real ove sezone u Primeri zabio 107 golova, čime je izjednačio rekordan učinak u Primeri koji je dosad držala Realova momčad iz sezone 1989/90. Hugo Sanchez i njegovi ondašnji suigrači 78 su golova zabili na Bernabeuu, a 29 u gostima. Mourinhova je generacija u Madridu postigla 63, a u gostima 44 pogotka. Cristiano Ronaldo srušio je svoj golgeterski učinak iz prošle sezone, koju je završio s rekordnih 40 golova. Pitanje je, unatoč popravljenome vlastitom rekordu, hoće li Zlatnu kopačku (Pichichi) uzeti ove sezone, s obzirom na činjenicu da mu za vrat puše Lionel Messi s 39 pogodaka. Angel Di Maria i Mesut Özil ostvarili su nove asistencije, te sada dijele prvo mjesto na ljestvici sa po 15 izravnih dodavanja za gol.



real 3-1 by Futbol2101

Tri nova i makar privremeno sedam bodova prednosti nad Barcelonom mogu zadovoljiti Josea Mourinha, ali ne i igra njegovih izabanika protiv jedine momčadi koja prošle sezone od svih sastava u Primeri nije primila gol na Bernabeuu. Sporting je, međutim, momčad s najviše primljenih pogodaka u posljednjih 20 minuta igre ove sezone, čak 20. Posljednjih su 15-ak minuta utakmice gosti odradili s igračem manje nakon isključenja Canelle u 79. minuti. Mate Bilić odgledao je utakmicu s klupe gostujuće momčadi. Do kraja natjecanja u Primeri Real ima za odigrati još pet utakmica. Predstoji mu gostovanje kod Barcelone u "clasicu" iduće subote.

Novi Mourinhov trenerski obračun na travnjaku

Nekome na klupi Sporting Gijona, moguće i prvom treneru Javieru Clementeu, portugalski strateg Real Madrida Jose Mourinho dao je do znanja da mentalno nije zdrav. Incident se u subotnjem dvoboju 34. Primerina kola između Reala i Sportinga na Bernabeuu dogodio u 33. minuti, neposredno nakon vodećeg pogotka gostujuće (30. minuta) i izjednačujućeg domaće momčadi (37.).

Realov branič Pepe napucao je jednu loptu prema gostujućoj klupi. Nikoga nije pogodio, ali su Asturijci njegov potez očito shvatili kao provokaciju, pa su loptu vratili prema njemu u igru. To je Mourinha sasvim izbacilo iz takta. Došao je Portugalac skroz do klupe gostujućeg sastava i nešto joj dobacio, a izglednu je gužvu spasio sudac utakmice Perez Montero odvukavši Portugalca prema njegovu trenerskom prostoru. Pri odlasku je Portugalac gestikulirao u pravcu gostujuće klupe kažiprstom uperenim u sljepoočnicu kazujući nekome od gostiju, moguće i svima na klupi, da nisu normalni.

Nekoliko minuta kasnije Mourinho je strastveno proslavio izjednačujući gol Higuaina, a potom vrlo agresivno reagirao prema Perezu Monteru nakon što je ovaj sudio prekršaj gostima nakon jednog zračnog duela Pepea i suparničkog igrača. Konačno, nakon Benzemina pogotka za konačnih 3-1 u 82. minuti, Mourinho je prema svojoj praznoj klupi gestikulirao "bosanski grb". Nije jasno kome je bila upućena ta poruka.

Primera, 34. kolo:

Real – Sporting Gijon 3-1 (Higuain 37, Ronaldo 74, Benzema 82 / De las Cuevas 30-11m)

Levante - Barcelona 1-2 (Barkero 23-11m / Messi 64, 72-11m)

Redoslijed: 1. Real Madrid 85, 2. Barcelona 81, 3. Valencia 52 (.1), 4. Malaga 50 (-1)... 18. Sporting Gijon 28...

Linker
23. rujan 2024 09:28