Dragan Skočić i iranski vratar Alireza Beiranvand

 Farshad Abbasi/afp/profimedia
VELIK IZAZOV

Novi hrvatski izbornik: ‘Nikad to nisam gledao kroz novac, a nije mi padalo na pamet da ometam Bišćana‘

"Olimpijske igre su definitivno cilj i to je primarno što me povezalo s ovim poslom", kaže Skočić
Piše: Andro PolićObjavljeno: 18. travanj 2023. 11:13

Vrijeme radnje bio je siječanj 1992., a priča se odvijala na relaciji Rijeka - Las Palmas. Dok je HNS u tim danima čekao i službeno priznanje, kuhao se transfer 23-godišnjeg veznjaka s Kantride. U konačnici posao je dobio zeleno svjetlo, a akter naše priče tako je postao prvi hrvatski nogometaš koji je Lijepu našu napustio kao igrač iz HNS-a.

A sada, 31 godinu od odlaska u inozemstvo i 11 godina od posljednje epizode na riječkoj klupi, Dragan Skočić (54) vratio se u hrvatski nogomet preuzevši hrvatsku U-21 reprezentaciju.

- Naravno, kako se ne bih sjećao odlaska u Las Palmas? Na tom je transferu praktički i priznat HNS, čekao sam 20-25 dana kako bi sve bilo gotovo - priča nam Skočić.

"Ne volim izgovore"

Dok je na klupi Rijeke bio u dva navrata (2005. - 2006. i 2012.), posljednji posao radio je na klupi seniorske reprezentacije Irana s kojom je ispisao povijesne stranice azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ipak, suradnja je puknula tri mjeseca prije katarskog Mundijala, a Riječanin je, unatoč brojnim ponudama i s klupske i s reprezentativne razine, strpljivo čekao pravi poziv.

- Bila mi je čast kada sam dobio ponudu mlade hrvatske reprezentacije. Prihvatio sam to kao izazov i veliku obvezu. Nikada nisam ponude prihvaćao kroz financijsku prizmu, nego me zanimao isključivo motiv. Prethodne tri godine odrađivao sam sličan posao, imam veliko iskustvo iz tog razdoblja, tako da smatram da ću se lako uhvatiti u ovaj posao.

image

Skočić za vrijeme mandata na klupi Irana

FARSHAD ABBASI/Afp

Odmah na početku mandata, točnije u lipnju, čeka ga velik izazov u vidu Europskog prvenstva koje će se održati u Rumunjskoj i Gruziji. Hrvatska će sve utakmice grupne faze igrati u Bukureštu, a suparnici će joj biti Španjolska, Ukrajina i Rumunjska. Novog izbornika posebno golica ideja o potencijalnom odlasku na Olimpijske igre kroz dobar nastup na Euru.

- Ne volim izgovore, uvijek želim najveće ciljeve. Pokušat ćemo napraviti najviše što možemo, ali definitivno su Olimpijske igre cilj i to je praktički primarno što me povezalo s ovim poslom.

Najveći uspjeh u povijesti kvalifikacija

Azijska epizoda, kako kaže, dodatno ga je istesala kao trenera, pogotovo posljednji posao.

- Igrao sam dva finala Kupa, bio sam dva puta u azijskoj Ligi prvaka. Na kraju, s reprezentacijom sam napravio najveći uspjeh u povijesti kvalifikacija, osvojio najviše bodova, potučeni su još neki rekordi. Različita je to kultura, možda je čak taj posao zahtijevao i više strpljenja nego inače, ali puno sam naučio.

S nasljednikom Igora Bišćana na klupi "mini-vatrenih" razgovarali smo u nedjelju, dan nakon što je bio na susretu Dinama i Slaven Belupa, dok je u petak pratio ogled Šibenika i Gorice. Tjedan je zaključio odlaskom na Rujevicu gdje je pratio dvoboj Rijeke i Hajduka. Unatoč dolasku na Maksimir, novog trenera "modrih" i svog prethodnika na klupi nije htio "ometati". Barem zasad.

- Analize su već počele, čeka me puno skautiranja. Dovoljno poznajem trenerski posao, pa mi nije padalo na pamet da ometam Bišćana uoči utakmice, ali sigurno ćemo razmijeniti informacije. Napravio je dobre rezultate na klupi reprezentacije i nadam se da ću nastaviti u tom ritmu. I mlada reprezentacija i A-vrsta moraju uvijek težiti visokim ciljevima.

Za kraj, ponovno smo se vratili na priču o njegovu odlasku u Španjolsku prije više od 30 godina. Upitali smo ga što misli o ranim odlascima nogometaša u inozemstvo.

- Bitno je da igrač sazrije, da ne ode van prerano. Ipak, naši su klubovi osuđeni na prodaju igrača, pomalo je i apsurd što se prodaju oni najbolji, da bi se kupili neki slabiji igrači, ali klubovi moraju nekako egzistirati - zaključio je Skočić.

Linker
16. listopad 2024 13:21