PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
DOZNAJEMO

‘Novi Neymar‘ nije jedini! Uz Brazilca bi za Hrvatsku mogao zaigrati i grčki ofenzivac: ‘Obojica su dinamovci‘

‘Sad je stvar procedure, iz HNS-a taj zahtjev ide na HOO-a, a na kraju odlučuje država‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. studeni 2023. 14:06

Talentirani 14-godišnji Brazilac Rafael Gomes Cirino već je nekoliko puta imao pozornost u hrvatskim medijima kao klinac koji bi mogao postati nogometni as pa je HNS pokrenuo postupak da dobije hrvatsko državljanstvo i igra za našu reprezentaciju. No nije jedini koji želi dres s "kockicama". Isto vrijedi i za njegovog vršnjaka Grka Iasona Nempisa koji kao i Belinho igra u Dinamu. Razlika je što za Nempisa HNS zasad nije dao zahtjev državnim tijelima da mu se omogući stjecanje državljanstva.

- Ja sam inicirao da Belinho i Nempis dobiju hrvatsko državljanstvo i igraju za našu reprezentaciju. Obojica to žele. Radi se o dječacima koji s roditeljima žive u Zagrebu, treniraju u Dinamu, odlično govore hrvatski jezik. Sad je stvar procedure, iz HNS-a taj zahtjev ide na HOO-a, a na kraju odlučuje država - kazao nam je Sretan Ćuk, izbornik U-15 reprezentacije, najmlađe koja je u službenom programu saveza i za koju bi igrali Belinho i Nempis ako u skorom roku dobiju papire. Dolaskom sve više stranaca u Hrvatsku događaju se nove stvarnosti i za naš nogomet.

- To je isti proces kao što je bio kod Eduarda da Silve. Kolege i ja smo opservirali, složili se te kazali predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izvršnom direktoru Tomislavu Svetini i ostalima nadležnima u Savezu kako bi bilo dobro, ako se njihovi roditelji slažu, da krenemo u postupak da dobiju državljanstvo.

Ćuka smo pitali kakve su točno stručne ocjene tih dječaka.

- Belinho je rođeni nogometaš. Odličnog osjećaja, veznjak, malo je krhkiji od drugih, ali to sve kompenzira kretnjama, idejama i načinom poimanja nogometa. Jedini minus u perspektivi može mu biti ako konstitucijski zaostane, u tom slučaju bit će sitnije građe. Tehnika i rješenja u igri su mu na najvišoj razini.

U takvim prilikama gleda se često kako su građeni roditelji. S tatom je Zagrebu, a majka mu je preminula.

- Zato sam to i rekao, čini se da bi možda moglo biti problema jer otac je čovjek niske i sitne građe. Ali, gledajte, lako ćemo, ako netko nije taj, reći – nisi. Što ako bude as? - objašnjava Ćuk zašto ga žele u pionirima Vatrenih.

No, pritom se ne mora opravdavati, jasno je da se radi o pohvalnom djelovanju i njega i HNS-a jer zašto dečki koji odrastaju u Hrvatskoj ne bi igrali za Hrvatsku. Ako žele, ukoliko su je sami odabrali. Što se Belinha tiče ima u nogometu i niskih igrača koji su napravili velike karijere, kao i neki naši, ali opet bitno je da ne budu baš premali. Možda, bude li zatrebalo, mogu posegnuti i za tretmanima rasta kakve je prolazio Lionel Messi. No injekcije takve vrste tema su za liječnike.

Belinhov menadžer Andy Bara, koji ga je doveo iz Brazila i osigurao ocu posao u Hrvatskoj, jer tamo su živjeli u teškim uvjetima, svojedobno je u medijima najavio kako će Belinho biti najveći transfer ikad iz Dinama, možda i 50 milijuna eura, usporedio ga s Neymarom jer lakoćom dribla dvojicu-trojicu, ako se razvije na pravi način te motorički i kao junior bude toliko jak kao sada u pionirima. To će se vidjeti.

- Nisam čovjek koji voli previše hvaliti, ali sve što znam o njemu govori mi da se o perspektivu Belinha može gledati s optimizmom. Kako izgleda i igra zaslužuje dužnu pažnju. On je po poziciji ofenzivni vezni – naglasio je Ćuk.

Posljednjih mjeseci nije ga bilo na terenu zbog ozljede ramena, no sada se vraća...

HNS-ov izvršni direktor Tomislav Svetina, koji je i vrlo poznati odvjetnik i pravni stručnjak, kazao nam je:

- Belinho je bio pozvan na kamp brazilskog saveza, ali je odbio, izrazio je interes da igra za Hrvatsku te smo pokrenuli postupak da dobije državljanstvo. Koliko će vremena trebati da se to riješi ne mogu reći, to je u rukama MUP-a. Postoji više načina, a skraćena je procedura kao se ocijeni kako je to interesu Republike Hrvatske. Belinho je ekstra talent. Nešto je drugačija situacija s Grkom Nempisom. Za njega nismo pokrenuli postupak da dobije državljanstvo jer prije toga moramo razgovarati s roditeljima. Želimo čuti što oni kažu. Radi se o državi Europske unije, a osim toga ne znamo koliko će se zadržati u Hrvatskoj jer roditelji su kod nas poslovno. No, naš interes postoji.

Nempis je rođen 29. veljače 2009. godine, igra centarfora i krilo. O njemu Ćuk također sipa komplimente:

- Kako mu roditelji rade u Zagrebu gledao sam ga u Dinamu. Neovisno što je Grk mali voli Hrvatsku. Razlikuje se od Brazilca jer je moćan dečko, brz, robustan, baš obećava. Mogao bi biti dobar. Također govori hrvatski i navija za Dinamo, obojica su pravi dinamovci.

Hrvatskoj pada broj stanovnika i jasno je da HNS mora učiniti sve što može da za Vatrene u budućnosti igraju i naši dečki iz dijaspore, kao što su i dosad, i talenti koji su drugih nacionalnosti ali odrastaju i žive kod nas. Nepalci i Filipinci, koji se najviše useljavaju, nisu baš poznati po daru za nogomet, ali jasno je da će u budućnosti, kako se stvari razvijaju, biti i novih Eduarda i Sammira među Vatrenima. Belinho i Nempis zapravo su samo dio jednog trenda koji bi mogao biti sve jači. Međutim, igrati za Hrvatsku u A reprezentaciji nije lako, kriteriju su vrhunski i samo najbolji će doći to tih razina.

Linker
05. ožujak 2024 14:35