Stipe Perica
 MI NEWS Nurphoto Via Afp
ISPISAO JE POVIJEST

Novi početak nekdašnje senzacije HR nogometa i reprezentativca: ‘Možete li zamisliti što mi se dogodilo?‘

Ove sezone skrasio se u Izraelu, u Maccabiju iz Tel Aviva, u kojem mu je vrlo dobro krenulo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. rujan 2021. 15:39

Stipe Perica (26), nekdašnji mladi reprezentativac Hrvatske, nedavno je ušao u povijest. Postigao je prvi, povijesni pogodak u natjecanju po skupinama Konferencijske lige koja se premijerno igra od ove sezone. Njegov je Maccabi, gdje je Perica stigao ovog ljeta iz Watforda, na domaćem terenu u Tel Avivu sa 4:1 pobijedio Alaškert iz Armenije, a Perica je svojoj momčadi trasirao put prema tri boda. Sjajno mu ide u Izraelu, u tri utakmice u kojima je igrao u prvenstvu je zabio dva pogotka. Dugo se nismo čuli s Pericom, kad nam se javio, nasmijao se...

- Mi kao da smo u olimpijskom ciklusu, čujemo se svake četiri godine, ha-ha-ha. Evo, posrećilo mi se, zdrav sam, postigao sam te pogotke na startu u novom klubu - kazao nam je u uvodu Perica.

Transfer u Chelsea

Stipe Perica je svojevremeno bio senzacija hrvatskog nogometa, priča iz snova. Mi smo ga prvi put zamijetili na jednoj utakmici Dinama. Bilo je to 2012. godine, kad je imao tek 17 godina. Dinamo je u Hrvatskom kupu protiv Zadra vodio sa 2:0, a onda se ukazao 17-godišnji klinac i dominantnom prvaku Hrvatske zabio dva gola, te odveo utakmicu u produžetak. Poslije je Josip Ivančić pogodio za 3:2 i veliku pobjedu Zadra.

Ta je sezona lansirala Pericu, u 20 prvenstvenih ogleda postigao je osam golova, što nije promaklo brojnim inozemnim skautima. Želio ga je Dinamo, Hajduk je slao signale, ali Perica je potpisao za Chelsea! Londonski klub ga je potom posudio u NAC Bredu, pa u Udinese, koji ga je na koncu otkupio, pa dalje posuđivao. Igrao je u Perica u Nizozemskoj, Italiji, Turskoj, Belgiji, Engleskoj, sad je eto u Izraelu. Mlad je, a promijenio je mnogo zemalja i klubova.

- Udinese me otkupio od Chelseja, Watford od Udinesea, a sad sam potpisao na godinu dana s Maccabijem iz Tel Aviva. Napunio sam 26 godina, a promijenio sam klubova i klubova, nikako da nađem nekakav kontinuitet, ali eto, bio sam u Udineseu četiri sezone. No, dobro, vidio sam svijeta, hvala Bogu. U jednu ruku je to dobro, u drugu nije, zavisi s koje strane gledate. Izgleda da mi je suđeno igrati godinu po godinu, a moram i državu promijeniti, ha-ha-ha... Ma da vam sada počnem nabrajati klubove u kojim sam igrao, zaboravio bih neki. Znate, kad vidim na Transfermarktu Stipe Perica (26) ne mogu vjerovati da imam toliko malo godina s obzirom koliko sam toga prošao.

Kaže da u cijeloj toj njegovoj priči ima logike...

- Tek sam napunio 17 godina kad sam krenuo u tu priču, prošlo je zapravo već devet godina. Sa 18 godina sam već potpisao za Chelsea. Vidite, Udinese mi nije bio dobar odabir. Kad sam potpisao za Chelsea i sam sam bio svjestan da neću tako mlad dobiti priliku. U Udineseu mi, pak, nikad nisu dali priliku. Nisu vjerovali u mene i moj potencijal. Nažalost, tamo sam proveo četiri godine. Onda sam krenuo lutati po posudbama, imao sam i ozljedu koja je trajala nekoliko mjeseci. Kad upadneš u takav mlin, iz njega je teško izaći. Nikoga ne bih krivio, jednostavno, to je život, što se može. Sad sam sazrio i polako stvari sjedaju na svoje mjesto.

Kako mu je u Maccabiju, kakav je nogomet u Izraelu?

- Eto, igrao sam derbi s Maccabijem iz Haife, dobili smo 2:1, zabio sam pogodak. Oni također igraju Konferencijsku ligu, igrali su neodlučeno s Feyenoordom. Igrali smo pred 30 tisuća gledatelja, atmosfera je bila sjajna. Izraelska liga je dobra, makar znam da ima skeptika kad se priča o izraelskom nogometu. Mi mislimo da smo bogodani i da igramo najbolji nogomet na svijetu. Došao sam u odličan klub, prezadovoljan sam sa svime. A u ligi sigurno ima četiri-pet dobriih klubova koji mogu biti konkurentni u nekom od europskih natjecanja. Kao i u Hrvatskoj. Da se ne lažemo, u HNL-u imamo četiri kluba koja su ispred ostalih, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek. Izuzevši Dinamo, izraelska liga je na razini HNL-a.

Dobio povjerenje

Stipe Perica će zaključiti:

- Odmah čim sam došao u klub trener mi je ukazao povjerenje, doveli su me kao prvog napadača, dobro se osjećam. Znam da imam priliku igrati. Tijekom svih ovih godina sam nešto naučio, da tako kažem, ispekao sam zanat po svim tim ligama i klubovima u kojima sam bio. Krucijalna stvar za svakog igrača je igrati u kontinuitetu. Sad to imam i sad sam posve zadovoljan. Samo molim Boga da budem zdrav, pa će moje kvalitete doći do izražaja. Voda uvijek pronađe put...

Watford: Prvo izolacija, pa suspenzija, pa ozljede, pa promjena trenera

Ispričao nam je prošlosezonsku priču iz Watforda...

- Dođem u Watford, team menadžer dobije koronu, ja moram u izolaciju. Pa dođe prva utakmica, dobijem crveni karton, slučajno pogodim čovjeka laktom, tri utakmice kazne. Onda zabijem pogodak, ispadne mi rame, šest tjedana stanke... Pa se promijeni trener, a meni ode zadnja loža, pa opet šest tjedana out! Možete li to zamisliti? A usprkos svemu tome odigrao sam 20 utakmica za Watford. Inače, trener u Watfordu bio mi je Vladimir Ivić, on me i preporučio Maccabiju, s kojim je bio prvak dvije sezone. A bio je prvak s grčkim PAOK-om. Zahvaljujući njemu sam došao u Izrael.

Peričini klubovi

Zadar
Chelsea
NAC Breda
Udinese
Frosinone
Kasimpasa
Mouscron
Watford
Maccabi Tel Aviv

Linker
19. travanj 2024 13:51