Stipe Perica u dresu U21 Hrvatske

 DAMIR KRAJAC Cropix
BIO JE I U CHELSEAJU

Novi transfer: Zaboravljeni hrvatski nogometni dragulj prešao u ligu u kojoj će biti naš jedini igrač!

Još prije četiri godine u ‘malom Premiershipu‘ bilo je 15 Hrvata. Sada ćemo imati jednoga...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. rujan 2022. 11:24

Stipe Perica (27) već je pomalo zaboravljen u Hrvatskoj. Nekadašnji veliki dragulj Zadra - još je 2013. prodan u Chelsea za 2,45 milijuna eura - tijekom petka napustio je Maccabi iz Tel Aviva i potpisao za Standard iz Liegea. Belgijska momčad platila je za hrvatskog centarfora odštetu u iznosu od 900.000 eura.

Perica je u ovoj sezoni u pet nastupa za Izraelce zabio tri gola uz jednu asistenciju, ali uglavnom je bio rezervni napadač. U prošloj sezoni bio je daleko važniji igrač, pa je u 24 nastupa u prvenstvu zabio sasvim dobrih 11 golova. Ili ukupno 17 u 46 nastupa u svim natjecanjima.

Perica ide u red brojnih igrača koje su veliki klubovi kupili kao talente, ali nikad ne bi zaigrao za njih. Dakle, nije zadarski napadač zaigrao za Chelsea, ali zato je igrao za Udinese (71 utakmica - 11 golova), NAC Bredu (37-9), Watford (18-1), Mouscron (16-8), Kasimpašu (14-2), Frosinone (8-0). Ima Perica i 20 nastupa za Zadar te osam pogodaka. Perica ima i 12 utakmica za U-21 selekciju Hrvatske i čak osam golova.

Chelsea je na Zadraninu dobro zaradio jer ga je 2016. prodao u Udinese za 4,5 milijuna eura. Ne zna se koliko je Watford platio Udineseu kada ga je prije dvije godine doveo u Englesku, kao ni koliko je Maccabi Tel Aviv dao Watfordu za njega.

Belgija je nekad bila obećana zemlja za hrvatske igrače, a Perica je u ovom trenutku jedini igrač koji će igrati u tamošnjem prvenstvu. Frapantan podatak, posebno ako znamo da je naših igrača u Belgiji prije samo četiri godine bilo ravno - 15. Prošle sezone tamo su bila četiri naša igrača.

Matej Mitrović je otišao u Rijeku, Leon Kreković u Šibenik, s tim da obojica nisu imali bitnije uloge u svojim momčadima. Ante Palaversa bio je važan igrač Kortrijka, ali je otišao u francuski Troyes. Stipe Radić je bio standardni stoper Beerschota, ali klub je ispao iz lige.

Belgija je zadnjih godina izrasla u ligu koju zovu "mali Premiership". Izgleda da našim igračima takav brzi i snažan ritam nogometa ne odgovara. Vidjet ćemo kako će se Perica tamo snaći...

Linker
26. travanj 2024 15:35