SERGEY KARPUHIN Sputnik Via Afp
RUSKI TAJKUN

Novi život Romana Abramoviča: Živi između Turske i UAE, plijene mu imovinu i povezuju ga s preuzimanjem klubova

I dalje pripada uskom krugu ultra bogatih ljudi, njegova imovina još uvijek je nezamislivo visoke vrijednosti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. prosinac 2022. 15:11

Roman Abramovič ove je godine sankcioniran iz pet različitih smjerova. Velika Britanija, Europska Unija, Kanada, Australija i Švicarska onemogućile su poslovanja ruskog oligarha, zamrznut mu je dobar dio imovine na tim prostorima i bio je prisiljen riješiti se Chelseaja, od čije prodaje nije vidio ni centa. Kakve su posljedice na ovog ruskog tajkuna ostavile sankcije povodom ruske agresije na Ukrajinu i sprema li se uistinu na novi mega projekt, kako navode brojni mediji s naznakom da razmišlja o kupovini nogometnog kluba u Turskoj? Kako izgleda novi život Romana Abramoviča nakon odlaska iz Chelseaja?

Uski krug

Roman Abramovič i dalje pripada uskom krugu ultra bogatih ljudi, njegova imovina još uvijek je nezamislivo visoke vrijednosti, Forbes je procjenjuje na 8,7 milijardi američkih dolara. Ipak, to je gotovo pa dvostruko manje nego što je nekadašnji miljenik plavog dijela Londona ‘težio’ prošle godine, dakle, gubici zbog uvedenih sankcija su ogromni. Najveći dio njegovih prihoda i dalje dolazi iz Evraza, ruske tvrtke za proizvodnju čelika u kojoj ima određeni udio vlasništva. U stranim medijima pojavile su se informacije da se Abramovič vraća u svijet nogometa, s navodima da će investirati u jedan od klubova u Turskoj, zemlji koja nije uvela bilo kakve sankcije prema Rusiji, stoga je pogodna da postane tajkunov novi dom.

image

Roman Abramovič, snimljen tijekom pregovora u Istanbulu

Sergey Karpuhin/Sputnik/Profimedia

Izvješća engleskih medija ukazuju na to da se Abramovič planira nastaniti u Bebeku, luksuznoj gradskoj četvrti općine Bešiktaš, gdje provodi većinu vremena posljednjih mjeseci, a jutra mu započinju kavom u kafiću nedaleko dvorca Rumeli Hisar. I španjolska Marca iznijela je sličnu priču, također s tvrdnjama da Abramovič želi investirati u neimenovani turski klub, ali brzo je stigao demantij izrečenog.

- Objavljene informacije nisu istinite. Gospodin Abramovič nije se preselio u Istanbul i nema namjeru kupiti turski nogometni klub - poruka je iz Abramovičeva press ureda.

Nije uspio spasiti sve

Slične informacije pojavljivale su se i u ožujku, kada je turski CNN napisao da je sve spremno za Abramovičevu kupnju drugoligaša Göztepea, koji je trebao biti njegov novi projekt života. Ispostavilo se da se radi o izmišljotini, a priču je dodatno začinio novinar Thom Gibbs, novinar The Daily Telegrapha, koji je, pored toga što je ispravno zaključio da “Turska predstavlja sigurno utočište za Romana Abramoviča i njegov putujući luksuzni cirkus”, kazao da bi Rus mogao još jednom postati vlasnik nogometnog kluba. Glasine su otišle toliko daleko da su se morali oglasiti i službenici Göztepea.

image
ODD ANDERSEN Afp

- Abramovič nam se nikada nije obratio u svrhu preuzimanja kluba, niti se dogodilo bilo što slično tomu - rekao je zamjenik predsjednika kluba Talat Papataya turskoj novinskoj agenciji DHA.

Kako bilo, svakako je točno da Rus već duže vrijeme boravi u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Milijarder je još u travnju svoje luksuzne jahte transportirao na obalu Egejskog mora, u gradu Yalikavaku. Oligarsi koji nisu na vrijeme izvukli svoja plovila iz europskih ili američkih voda uglavnom ih više nisu ni vidjeli jer ih se ili zaplijenilo ili prodalo na aukciji. Abramovič je spasio svoje jahte, i to ne bilo kakve, već najskuplje na svijetu - Solaris vrijedi 600, a Eclipse 700 milijuna dolara, a dugačke su preko 100 metara, potonja čak 162.

No, tajkun nije uspio spasiti sve. Engleski list The Guardian u lipnju je izvijestio da su mu zaplijenjena dva privatna zrakoplova (ne i jedina koja posjeduje) u New Yorku, a sud je to opravdao tvrdnjom da ih je Abramovič koristio za let u Rusiju i tako prekršio restrikcije izvoza. Zamrznuta mu je i imovina na prostorima Europske Unije, koju je zbog toga i tužio, a sudski postupak još uvijek je u tijeku, tvrdi Politico. Prije toga, još u ožujku, ovaj 56-godišnjak sudjelovao je u mirovnim pregovorima na granici Bjelorusije i Ukrajine, pisao je Sky News, za koji se oglasio njegov glasnogovornik.

image
GRIGORIY SISOEV Sputnik Via Afp

- Mogu potvrditi da je ukrajinska strana kontaktirala Romana Abramoviča radi potpore u postizanju mirnog rješenja i da od tada pokušava pomoći - rekao je u ime Abramoviča, no svijet mu je zamjerao što nikada javno nije osudio rusku agresiju, iako je to učinila njegova 27-godišnja kći Sofia, napisavši na društvenim mrežama da je “najveća i najuspješnija laž kremaljske propagande ona da većina Rusa stoji uz Putina”.

Mirovni pregovori

Nedugo nakon sudjelovanja u mirovnim pregovorima, Abramoviča je nepoznati počinitelj otrovao, izvještavao je Insider. Imao je sve simptome trovanja, u prvom redu to je bilo crvenilo na koži i zjenicama, navodno je čak i pitao liječnike hoće li umrijeti. No, u potpunosti se oporavio, ali njegovim nevoljama nema kraja. Naime, kanadska ministrica financija Chrystia Freeland optužila je ruske oligarhe da su sudjelovali u “ilegalnoj i barbarskoj invaziji na Ukrajinu”, te da “Kanada neće biti utočište za njihovu nezakonito stečenu korist”, pa će također započeti proces zapljene imovine. Insider piše da je meta Granite Capital Holdings, tvrtka u Abramovičevu vlasništvu, stoga bi Rus mogao izgubiti oko 26 milijuna eura.

Linker
17. travanj 2024 12:12