Ivan Prelec

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
HRVATSKI TRENER U DANSKOJ

‘O Hrvatskoj govore samo lijepim riječima, a Dinamova omladinska škola im je sinonim za uspjeh‘

Mladi hrvatski trener Ivan Prelec na klupi je danskog drugoligaša Vejlea
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. lipanj 2022. 22:06

Sredinom ožujka, mladi i nadareni hrvatski trener Ivan Prelec (35), preuzeo je momčad danskog prvoligaša Vejlea, koji je već tada jednom nogom bio u Drugoj ligi. Iako je do kraja prvenstva zaredao dobrim rezultatima, Vejle je ipak ispao u niži rang, bio je “kratak” za jedan bod. No, u klubu su bili vrlo zadovoljni Prelecovim radom i ostat će trener Vejlea i u novoj sezoni.

- Kad sam došao u klub, dogovorili smo se da vodim momčad i u novoj sezoni, neovisno o tome hoćemo li ostati prvoligaši. Tada praktički nitko nije ni vjerovao u ostanak, ali na kraju nam je nedostajao samo jedan bod. U 11 posljednjih utakmica osvojili smo 16 bodova, a do mog dolaska, Vejle je na 21 utakmici upisao samo 13 bodova. Napravili smo dobar rezultat i bili smo na korak do čuda - rekao nam je Prelec, koji je u dosadašnjoj karijeri bio na klupi Dinama II, Istre 1961, Legije (pomoćnik Deanu Klafuriću), Gorice...

Prozivku je zakazao za 13. lipnja, na odmoru je u Hrvatskoj, a o danskom nogometu kaže:

Vide se veliki pomaci

- Država ulaže mnogo novca u sport, posebno u nogomet, infrastruktura je na visokoj razini, uvjeti za rad su odlični, ne samo u Prvoj i Drugoj ligi, koje su profesionalne. Svaki klub ima prekrasni stadion i izvrsne trening-kampove, rad s mladim igračima im je prioritet. I već se vide veliki pomaci, a čini mi se da najbolje vrijeme danskog nogometa tek dolazi. Uostalom, rezultati reprezentacije Danske posljednjih godina sve govore.

Kakva je kvaliteta danskog prvoligaškog nogometa? Možete li povući usporednicu s Hrvatskom nogometnom ligom?

- U Hrvatskoj ima više kvalitetnih pojedinaca i igra se tehnički dotjeraniji nogomet, kontrola lopte i organizacija igre definitivno je na našoj strani. A u Danskoj se igra znatno intenzivnije, agresivnije i brže, to je praktički “run and gun” način igre. Logično je onda da u takvoj, brzoj i dinamičnoj igri, ima i dosta tehničkih pogrešaka, brzo se mijenja posjed lopte. Momčad koja ima tehnički bolje pojedince, napravi razliku.

A reprezentativni nogomet? Kako Danci doživljavaju svoju nacionalnu vrstu?

- Ponosni su na svoju selekciju, plasman u polufinale na lanjskom Euru veliki je rezultat. Prošetali su se i kroz kvalifikacije za SP i očekuju da će u Kataru napraviti rezultat za pamćenje. Posljednjih godina brojni igrači iz Danske lige odlaze u Englesku i Njemačku, ti transferi potvrđuju odličan rad u omladinskim školama njihovih klubova. Danci su zadržali svoj tradicionalni nogometni “štih” temeljen na trkačkim sposobnostima, agresiji i profesionalnom pristupu, ali su se nadogradili u taktičkom i tehničkom smislu. I sad su ti igrači, koji su se afirmirali u Ligama petice, nositelji igre njihove, još kako ozbiljne reprezentacije.

Bit će zahtjevno

Kakav je danski pogled na hrvatski nogomet?

- Iznimno nas cijene, fascinirani su spoznajom kako mala zemlja poput naše toliko godina egzistira na najvišoj razini i koliko igrača “proizvodi” za najveće europske klubove. Mnogo znaju o našoj reprezentaciji, a vrlo su zainteresirani i za Dinamovu omladinsku školu, i kod njih je, kao i primjerice, u Poljskoj, Dinamova omladinska škola sinonim za odličan rad i uspjeh. Doista nas respektiraju i o Hrvatskoj govore samo lijepim riječima.

Kakvu utakmicu očekujete u petak u Kopenhagenu?

- Danska je u sjajnom raspoloženju nakon dvije startne, gostujuće pobjede u Ligi nacija (Francuska 2:1, Austrija 2:1). Oni će sigurno u Kopenhagenu nastaviti igrati na visokoj razini, pa se samo postavlja upit u kakvom će se izdanju predstaviti Hrvatska? Vidjeli smo, naime, dva posve različita lica naše momčadi u samo nekoliko dana - protiv Austrije je bilo loše, ali je protiv Francuske, posebno u drugom poluvremenu, bilo odlično. Stoga sam uvjeren da najviše o našoj momčadi ovisi kakva će to biti utakmica, iako su Danci, zbog odličnih igara i rezultata, ali i zbog domaćinstva, trenutačno u boljem psihološkom trenutku. U svakom slučaju, bit će to za Hrvatsku vrlo zahtjevna utakmica - smatra Prelec.

Linker
10. svibanj 2024 18:47