Steve Paston/pa Images/profimedia
SIR BOBBY CHARLTON

Obožavali su ga zbog jednostavnosti i skromnosti, ali i veličine i karizme, ostat će upamćen kao velikan

Najbolji engleski nogometaš svih vremena ostavio je dubok trag i u reprezentaciji i u Man. Unitedu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. listopad 2023. 18:44

Engleska je u subotu ostala bez svoje velike nogometne legende. Sir Bobby Charlton preminuo je u 87. godini.

’’Otišao je mirno u ranim satima subotnjeg jutra’’, priopćila je obitelj najboljeg engleskog nogometaša svih vremena.
U studenome 2020. godine dijagnosticirana mu je demencija, a od ovoga svijeta Charlton se oprostio u krugu obitelji koja je u trenucima velike žalosti zahvalila svima koji su o njemu brinuli, kao i mnogim ljudima koji su ga voljeli i podupirali.

A ovih drugih je bilo doista puno, jer je Sir Bobby Charlton bio prava legenda. Za reprezentaciju Engleske odigrao je 106 utakmica i postigao 49 pogodaka, što su u njegovo vrijeme bile rekordne brojke. Bio je i ključni igrač u osvajanju naslova prvaka svijeta na prvenstvu održanom u Engleskoj 1966. godine, dok je tijekom 17-godišnje karijere u Manchester Unitedu osvojio tri naslova prvaka, Europski kup (današnja Liga prvaka) i FA kup.

image

Bobby Charlton

dpa Picture-Alliance via AFP

"Vrlo tužna vijest. Jedan od istinskih velikana Sir Bobby Charlton je preminuo. Nikada ga nećemo zaboraviti, kao ni cijeli nogomet. Sjajan kolega i prijatelj, jako će nam nedostajati u cijeloj zemlji, ne samo u sportu. Sućut njegovoj obitelji i prijateljima”, napisao je na društvenoj mreži X Sir Geoff Hurst, jedini živući član zlatne engleske generacije, koji je u finalu protiv Zapadne Njemačke postigao hat-trick.

Velika postignuća

Manchester United je Charltona nazvao jednim od najvećih i najomiljenijih igrača u povijesti kluba.

“Sir Bobby je bio heroj za milijune, ne samo u Manchesteru ili Ujedinjenom Kraljevstvu, već svugdje gdje se nogomet igra diljem svijeta”, objavio je klub s Old Trafforda.

’’Divili su mu se jednako zbog njegovog sportskog ponašanja i integriteta, kao i zbog njegovih izvanrednih kvaliteta nogometaša; Sir Bobby će uvijek biti zapamćen kao velikan igre. Njegova neusporediva postignuća, karakter i služenje ostat će zauvijek urezani u povijest Manchester Uniteda i engleskog nogometa, a njegova ostavština nastavit će živjeti kroz rad u Zakladi Sir Bobbyja Charltona. Iskreno suosjećanje kluba s njegovom ženom Lady Normom, njegovim kćerima i unucima, i svima koji su ga voljeli’’, istaknuo je Manchester United u svom priopćenju, dok su njegovi igrači nosili crnu traku u subotnjoj prvenstvenoj utakmici sa Sheffield Unitedom.

Sjećanja na München

Sir Bobby Charlton rođen je u Ashingtonu u Northumberlandu 11. listopada 1937. godine, te je Manchester Unitedu pristupio kao školarac 1953., a 1956. je s 18 godina debitirao za prvu momčad u utakmici s Charlton Athleticom. Bio je jedan od onih koji su preživjeli tragičnu zrakoplovnu nesreću u veljači 1958. godine u Münchenu, u kojoj je poginulo 23 ljudi, uključujući i njegovih osam suigrača kada su se vraćali s utakmice u Beogradu. Ostavilo je to značajan utjecaj na ostatak njegova života.

- Ne prođe ni dan a da se ne sjetim što se dogodilo, kao i ljudi koji su nas tada napustili. U to vrijeme Manchester United bio je jedna od najvećih momčadi Europe. Nesreća je promijenila sve. Tako je tužna činjenica da tih igrača više nema s nama, te da nikad neće ostarjeti - kazao je Charlton prilikom jednog posjeta Münchenu.

image

Bobby Charlton i Pelé

AFP

Upravo je na Charltonu Sir Matt Busby gradio novu Unitedovu momčad koja je 1968. godine osvojila svoj prvi naslov europskog prvaka. U finalu s Benficom Charlton je postigao dva pogotka u 4:1 pobjedi nakon produžetaka, dok je dvije godine ranije osvojio Zlatnu loptu odigravši punu minutažu na Svjetskom prvenstvu.

Dugo je Charlton držao i Unitedov rekord, u 758 utakmica postigao je 249 pogodaka, a klub je napustio u svibnju 1973. godine. Novi je rekord u broju nastupa puno godina kasnije postavio Ryan Giggs s 963 utakmice, dok je Wayne Rooney zabio 253 gola. Karijeru je Charlton završio kao menadžer i igrač-trener u Preston North Endu, potom je radio u Wigan Athleticu kao privremeni menadžer, da bi u Manchester Unitedu 1984. postao direktor.

- Svi mogu vidjeti utjecaj jednog od naših najpoznatijih igrača, Sir Bobbyja Charltona, na naš jedini trijumf na Svjetskom prvenstvu. Privilegija da sam ga sreo u nekoliko navrata omogućila mi je da shvatim njegov osobni ponos i emocije što je predstavljao Englesku i jednostavno mi je potvrdio njegov status kao gospodina u nogometu. Svijet nogometa će se ujediniti u svojoj tuzi zbog gubitka neprikosnovene legende - poručio je engleski izbornik Gareth Southgate.

image
AFP

Po Charltonu je 2016. godine nazvana južna tribina stadiona Old Trafford.

- Danas nije tužan dan samo za Manchester United i Englesku, ovo je tužan dan za nogomet i sve što je Sir Bobby Charlton predstavljao. Danas su naša srca tužna - poručio je bivši kapetan engleske reprezentacije David Beckham, kojem je otac dao srednje ime Robert upravo po Charltonu kojeg je obožavao.

I nije bio jedini. Sir Bobbyja Charltona obožavali su mnogi, zbog njegove jednostavnosti i skromnosti, ali i veličine i karizme.

- Ulazio je u svlačionicu nakon utakmice - pobjede, poraza ili remija. Kad sam bio igrač, možda sam to uzimao zdravo za gotovo. Ova bi legenda hodala po našoj svlačionici i govorila ‘dobro učinjeno’ ili nas je tješila ako rezultat nije bio dobar. Bio je zlatna nit od Sir Matta Busbyja do Sir Alexa Fergusona, dvije zlatne ere u povijesti Uniteda, bio je konstanta kroz obje - istaknuo je Gary Neville, koji je Charltona nazvao ‘najvećim engleskim nogometašem i najvećim ambasadorom’.

image

Igrači su se oprostili od legende

AFP

I dok su neke nogometne genijalce kroz karijeru i život pratili poroci, poput Georgea Besta i Diega Maradone, za Charltona se ne veže niti najmanji skandal. Živio je mirnim, povučenim obiteljskim životom, potpuno posvećen nogometu kao svojoj najvećoj ljubavi, te obitelji i supruzi Normi.

Osobni karton

Klupska karijera

1956-1973. Manchester United

1974-1975. Preston North End

1976. Waterford

1978. Newcastle KB United

1980. Perth Azzurri

1980. Blacktown City

Reprezentativna karijera

Engleska 106 utakmica, 49 golova

Trofeji

3 naslova prvaka Engleske, 1 FA kup, 2 Charity Shield, 1 Kup prvaka, 1 naslov prvaka svijeta

Individualna priznanja

Ballon d’Or, Zlatna lopta SP-a, nogometaš godine u Engleskoj, UEFA Predsjednička nagrada, najbolja momčad engleskog prvenstva svih vremena, najbolja momčad SP-a svih vremena, 100 najboljih nogometaša svih vremena u izboru FIFA-

Linker
24. srpanj 2024 02:34