Marijan Kustić
 CROPIX
'SAVEZU TREBA ZAOKRET'

OBRAT U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA HNS-A Jedan od najvećih konkurenata Davoru Šukeru već je imao čvrstu podršku bitnih ljudi, a onda odustao od kandidature

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. studeni 2017. 09:02

Marijan Kustić (42) očekivano se neće pridružiti Davoru Šukeru i Dariju Šimiću u utrci za predsjednika HNS-a. Premda je iza svoje moguće kandidature imao tri županijska saveza i čvrstu podršku Damira Miškovića i Rijeke, HDZ-ov saborski zastupnik očito je procijenio kako u ovom trenutku ne može ‘prvi proći kroz cilj’.

- Neću ući u utrku za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza - kazao je odmah u uvodu razgovora nekadašnji nogometaš Novalje, te član Izvršnog odbora HNS-a čiji je mandat zbog političke funkcije u mirovanju.

Podrška kolega

Što je presudilo da odustanete od kandidature?

- Ne odustajem, jer nikad nisam ni istupio da ću se kandidirati, premda je postojala takva mogućnost. Saborski sam zastupnik i da sam ušao u utrku za predsjednika, svi bi rekli kako me stranka gura na to mjesto, neovisno što sam u nogometu cijeli život i što sam prošao sam sve razine, od igrača, direktora kluba, predsjednika županijskog nogometnog saveza, člana Izvršnog odbora i potpredsjednika HNS-a. Takvo što ne bi bilo dobro ni za mene ni za stranku, jer HDZ se sigurno neće uplitati u izbore unutar HNS-a. O tome isključivo trebaju odlučivati delegati na izbornoj sjednici Skupštine. Što se mene tiče, osobno ću uvijek ukazivati na stvari koje nisu dobre i koje treba mijenjati, što sam i do sada činio.

Kako je došlo do toga da uopće razmišljate o kandidaturi za predsjednika Saveza?

- Kolege su mi davale podršku, govorili mi da bih mogao biti dobar predsjednik, a onda su me i mediji počeli predstavljati kao Šukerova nasljednika. Naravno da sam onda i ja razmišljao što bi bilo da se kandidiram...

Marijan Kustić (desno)
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Marijan Kustić (desno)

Hoćete li kao predsjednik Županijskog saveza Ličko-senjske županije biti kandidat za novi Izvršni odbor HNS-a, tko god dobio predstojeće izbore?

- Neću se kandidirati za Izvršni odbor, jer znamo da je Zakonom o sportu propisano da dužnosnici ne mogu biti u tijelima izvršne vlasti. Stoga ću ostati saborski zastupnik i kao takav ću zastupati interese svih sportaša i nacionalnih saveza kroz donošenje kvalitetnih zakona u Hrvatskom saboru.

Imali ste neupitnu podršku matičnog Nogometnog središta Rijeka u kojem su tri županije. Što ćete poručiti bazi, kome da daju glas, Šimiću ili Šukeru?

- Naše Središte Rijeka je apsolutno jedinstveno i naravno da radimo i radit ćemo u interesu svih naših klubova, ali oni će sami odlučiti kome će dati podršku. Jedino im mogu poručiti da glasaju u interesu hrvatskog nogometa.

Jeste li u svojoj kandidaturi uopće pokušali tražiti podršku HDZ-a? Vidimo da su Kulušić i još neke kolege ostali na drugoj strani?

- Sport treba podršku politike, ali politika ne bi smjela imati presudan utjecaj u sportu.

Jest li razočarani s ovim što ste doživjeli razmišljajući o kandidaturi?

- Ne, zapravo sam polaskan što su me kolege, a onda i mediji prepoznali kao nekog tko ima iskustva i znanja za vođenje kluba i Saveza. Vidjeli su u meni zaokret u odnosu na dosadašnje vođenje Saveza, i to mi je drago.

Ojačavanje lige

Dario Šimić ili Davor Šuker, tko ima vaš glas?

- Tko god bio predsjednik Saveza mora napraviti zaokret i vratiti nogomet narodu, vratiti podršku sponzora, biti spreman na dijalog, pokrenuti infrastrukturne projekte te ojačati ligu. Sve sam to rekao i na zadnjoj sjednici Davoru... Darija Šimića poznajem dugi niz godina i vidjeli smo se i unutar zadnjih mjeseci, pa me iznenadilo kad je izjavio kako se ne poznajemo i da zna samo da sam saborski zastupnik. Ako misli biti ozbiljan kandidat i donijeti promjene, mora biti vjerodostojan.

Linker
03. svibanj 2024 23:27