DAISUKE NAKASHIMA/AFLO/PROFIMEDIA Daisuke Nakashima/Aflo/Profimedia
IMA IH SVUGDJE

Od Fiorentine i Bayerna, pa sve do Solina: Evo gdje su to završili najveći talenti hrvatskog nogometa

Najveći transfer među igračima s 18 godina (ili mlađima) napravio je Josip Brekalo​
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. lipanj 2023. 23:39

Transfer od 2,8 milijuna eura u hrvatskom nogometu smatra se "ozbiljnim poslom". Priča dodatno dobiva na serioznosti kada se taj posao veže uz igrača od 15 godina!? A upravo je stoper kadetske momčadi Osijeka i hrvatske reprezentacije U17 Ljubo Puljić napravio rekordni transfer (za igrača do 16 godina) u minhenski Bayern. Pritom valja primijetiti da su čelnike Osijeka glede spomenutog 15-godišnjaka snubili i menadžeri Barcelone, Juventusa, Borussije Dortmund...

Transferi maloljetnih igrača danas više nisu raritetna pojava u nogometnom svijetu. Skauti redovito prate natjecanja čak i najmlađih uzrasnih kategorija, pa klubovi teško mogu zadržati najtalentiranije nogometaše. Posebice u ligama poput HNL-a, gdje klubovi praktički žive od prodaje igračke supstance.

Od Fiorentine do Solina

Dakako, odlazak nogometaša dječačke dobi u velike klubove uvijek predstavlja ogroman rizik. Giganti poput Bayerna, u svojim projektima nogometnih škola ili akademija, praktički svake godine filtriraju mlade talente kroz nesmiljenu konkurenciju. Primjerice, prošle je godine Bayern kupio i 17-godišnjeg Lovru Zvonareka iz Slaven Belupa. Proteklu sezonu Zvonarek je odigrao 17 utakmica (4 gola) za drugu momčad njemačkog prvaka u regionalnoj ligi Bavarske, te četiri ogleda u juniorskoj Ligi prvaka.

Najveći transfer među igračima s 18 godina (ili mlađima) napravio je Josip Brekalo. On je Dinamovu svlačionicu zamijenio Wolfsburgovom 2016. za impresivnih deset milijuna eura. Prije nego što je ostvario opisani transfer i preselio se u Bundesligu, Brekalo je u HNL-u odigrao za Dinamo svega 11 utakmica i postigao jedan gol!

image
LISA GUGLIELMI Nurphoto Via Afp

Njegova karijera nije uvijek išla isključivo uzlaznom linijom (danas procijenjena vrijednost Josipa Brekala na Transfermarktu iznosi 6,5 milijuna eura, dok je za boljih vremena dosezala i 15 milijuna), ali s 24 godine on ima iskustvo igranja u Bundesligi (Wolfsburg, Stuttgart) i talijanskoj Serie A (Torino, Fiorentina), te 33 nastupa u hrvatskoj reprezentaciji.

Najveća nogometna priča u hrvatskom nogometu 2014. bio je svakako transfer Alena Halilovića iz Dinama u Barcelonu. Međutim, njegova je karijera krenula stranputicom. Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa trenutačno je bez kluba, a otkako je otišao iz Maksimira promijenio ih je - deset!

image
NEWS IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA News Images/ddp Usa/profimedia

Veliku je medijsku pozornost spomenute 2014. privukao i transfer Roberta Murića iz Dinama u Ajax. Ne toliko zbog visine transfera, jer "maksimirski je projekt" napustio klub uz minornu odštetu, već poradi sudskog procesa, koji je popratio Murićev odlazak iz Dinama. Naime, tadašnji "gospodar Maksimira" Zdravko Mamić, Murićevom je ocu i menadžerima priprijetio: "iščupat ću vam grkljan ako maloga odvedete iz Dinama"! No, mali je otišao iz Dinama, a Mamić je sucu morao pojašnjavati kako su prijetnje njegov - "način izražavanja".

Nikada, nažalost, nećemo doznati što bi bilo da je mali ostao u Dinamu. Za prvu momčad Ajaxa Murić je odigrao samo dvije utakmice, no nastupao je za juniore Pescare i Brage prije nego što je debitirao u HNL-u za momčad Rijeke. Na Rujevici je revitalizirao karijeru (u 122 nastupa 38 golova) i prošle sezone ostvario transfer u turski Konyaspor. Ondje je na poziciji desnog krila odigrao 32 utakmice i zabio jedan gol.

Istog ljeta (2014.), nekako u zaleđu medijske ispunjenosti transferima Halilovića i Murića, Dinamo je napustio i Fran Brodić. On je za prvu momčad "modrih" odradio sedam utakmica i zabio dva gola, ali je nezadovoljan "maksimirskim projektom" sreću potražio u belgijskom Club Bruggeu. Barem mu je takav bio prvotni plan. Međutim, do prve momčadi tadašnjeg prvaka Belgije, Brodić nikada nije stigao. Rasipao je vrijeme i talent na posudbama u belgijskim niželigašima, te talijanskoj Serie C (Reggiana i Catania), te se 2020. vratio u hrvatski nogomet... Ali, nakon neuspjelog angažmana u Slaven Belupu, skrasio se u drugoligaškoj Kustošiji. A onda je nakon sedam godina lutanja ponovo stigao - na početak. U HNL! Kao igrač Gorice ostvario je, međutim, svega deset nastupa i zabio jedan gol. Takvim epilogom nije bio zadovoljan niti Brodić, ali niti Gorica. Uslijedio je sporazumni raskid ugovora.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Danas je Fran Brodić napadač Varaždina. I napokon se "pronašao". Igra najzreliji nogomet u karijeri. U 49 utakmica zabio je 18 golova...

Odlaskom Halilovića, Murića i Brodića, "maksimirska je draguljarnica" dodatno devastirana transferom Branimira Kalaice. Njegov "bijeg" posebno je teško pao Dinamovim "vizionarima", jer im je narušio kontinuitet stvaranja kvalitetnih stopera. Upravo je Kalaica u svim maksimirskim projekcijama bio predodređen za stopera na reprezentativnoj razini (konačno, bio je stožerni igrač u svim uzrasnim selekcijama). Međutim, mjesec dana nakon 18. rođendana Kalaica je potpisao ugovor s portugalskom Benficom. Da epilog za Dinamo bude tragičniji, perspektivni je stoper klub napustio - bez odštete.

No, u Lisabonu se Kalaica nije usrećio, jer mu je ugovor s Benficom jamčio "život u zlatnom kavezu". Odigrao je točno stotinu utakmica za B momčad i samo jednu za prvu (usput je zabio i gol). Međutim, nakon šest godina i odrađenog ugovora, Benfica nije pokazala zanimanje glede nastavka suradnje. Pola godine Kalaica je živio bez kluba, izvan nogometa. A onda je, u siječnju, stigao poziv s Kajzerice. U nastavku sezone Kalaica je ostvario za Lokomotivu 18 nastupa, a njegova aproksimativna tržišna vrijednost trenutačno iznosi 100.000 eura.

Među igračima koji su "u mladosti" više obećavali, pa čak i svojim klubovima pribavili određenu odštetu, svakako su Josip Maganjić, Marko Dabro, Silvio Anočić... Maganjić je danas nogometaš Solina, Anočić igra u Belišću, a Dabro je član kineskog Beijing Gouana (u kojemu igra donedavni Dinamov kapetan Arijan Ademi), ali nekadašnji je napadač Cibalije, Gorice i Lokomotive, trenutačno na posudbi u latvijskoj Rigi.

image
ANTE BARANIC Cropix

Povraci u Hrvatsku

Ipak, nisu se baš svi tinejdžerski talenti negdje zagubili. Zanimljiv je slučaj Zadranina Martina Erlića. On je u potrazi za vlastitim nogometnim identitetom sa 16 godina napustio Rujevicu i otišao u Parmu (bez odštete). Tamo je ostao jednu sezonu, a onda je prisegnuo za Sassuolo, klub za koji i danas nastupa. Dakako, nije odmah uskočio u kopačke igrača koji može igrati u Serie A. Igrao je na posudbama u Südtirolu i Speziji prije nego što je postao standardnim igračem Sassuola i dobio poziv u hrvatsku reprezentaciju, u kojoj je odradio četiri nastupa.

Zanimljivo je da se Erlić prošlog ljeta spominjao i kao potencijalno pojačanje zagrebačkog Dinama. Naposljetku je u Maksimir ipak doveden Boško Šutalo iz Atalante za četiri milijuna eura. Eventualnim dolaskom u Dinamo, Erlić bi de facto "zatvorio krug". Naime, manje je poznata činjenica da je stoper Sassuola bio u Maksimiru kao 14-godišnjak, prije nego što je proslijeđen - na Rujevicu.

image
MARCO CANONIERO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Marco Canoniero/alamy/alamy/profimedia

A među onima koji su "bačeni u duboku vodu", ali su svejedno isplivali, svakako je i Dominik Kotarski. Nekadašnji je vratar Dinama s 18 godina nadobudno stigao u Ajax. No, ondje je stigao samo do druge momčadi. Vratio se, međutim, u HNL i preko Gorice završio u grčkom PAOK-u. Sličan put imao je i David Čolina. On je iz Dinama krenuo u Monaco, ali se nakon kratke epizode u kneževini pojavio na Poljudu. Danas je član njemačkog Augsburga.

Iz svega predočenog nadasve je teško predvidjeti kako će se dalje razvijati karijere Ljube Puljića, Mate Ivkovića, Rocca Žikovića, pa i Sergeja Levaka, koji bi trebao definirati (za 1,7 milijuna eura) transfer iz Osijeka u Romu...

Najveći transferi mlađih od 19 godina zadnjih 10 godina:

Josip Brekalo (18) iz Dinama u Wolfsburg za 10,0 milijuna eura (2016.)

Tin Jedvaj (17) iz Dinama u Romu za 5,0 milijuna eura (2013.)

Alen Halilović (18)

iz Dinama u Barcelonu za 5,0 milijuna eura (2014.)

Ljubo Puljić (16) iz Osijeka u Bayern za 2,8 milijuna eura (2023.)

Dominik Kotarski (18) iz Dinama u Ajax za 2,0 milijuna eura (2018.)

Rocco Žiković (16) iz Istre 1961 u Red Bull Salzburg za 2,0 milijuna eura (2021.)

Lovro Zvonarek (17) iz Slaven Belupa u Bayern za 1,8 milijuna eura (2022.)

David Čolina (18) iz Dinama u Monaco za 1,3 milijuna eura (2018.)

Josip Maganjić (17) iz Hajduka u Fiorentinu za 900.000 eura (2016.)

Marko Dabro (16) iz Cibalije u Fiorentinu za 800.000 eura (2013.)

Mate Ivković (16) iz Hajduka u Romu za 650.000 eura (transfer iz 2022.)

Silvio Anočić (17) iz Osijeka u Romu za 320.000 eura (2014.)

Robert Murić (18) iz Dinama u Ajax za 250.000 eura (2014.)

Fran Brodić (17) iz Dinama u Club Brugge za minimalnu odštetu (2014.)

Linker
26. travanj 2024 18:51