NELSON ALMEIDA/AFP/PROFIMEDIA Nelson Almeida/Afp/Profimedia
MOŽDA ČAK OPET I ZAIGRA

Od svjetske zvijezde do bjegunca: Ako napusti domovinu bit će uhićen, a Neymar mu nudi svoje odvjetnike

Bivši član Real Madrida, Manchester Cityja i Milana osuđen je za silovanje u Italiji...
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 19. veljača 2022. 18:08

Talijansko je ministarstvo pravosuđa izdalo međunarodni uhidbeni nalog za bivšeg napadača Milana, Real Madrida i Manchester Cityja, 38-godišnjeg Robinha. Nekoć velika zvijezda brazilskog nogometa sada ima tjeralicu za uhićenje koja glasi na njegovo ime, a uz taj nalog od strane talijanskog pravosuđa, zatraženo je i od Interpola da se uključi.

Ovaj nalog stiže nakon što je vrhovni talijanski sud prošli mjesec potvrdio presudu iz 2017. godine. Naime, Robinho je osuđen za silovanje u studenome 2017. godine na devet godina zatvora. Ta je presuda prošla više stupnjeva žalbi, na gradskoj i državnoj razini, ali konačno je svaki sud Robinha smatrao krivim i podržao izrečenu kaznu. Ipak, stvari funkcioniraju tako da dok je Robinho u Brazilu, gdje se sada nalazi, neće vidjeti zatvora.

Brazil kao država ne izručuje svoje državljane, što znači da Robinho ne može biti uhićen osim ako otputuje u inozemstvo. Prijeđe li, međutim, ikada granicu, pogotovo ako nalog raspiše i Interpol, Robinho će istog trenutka biti uhićen i odveden u Italiju da odsluži kaznu.

image
MAURIZIO PARENTI/AFP/PROFIMEDIA Maurizio Parenti/Afp/Profimedia

Bilo je to u siječnju 2013. dok je Robinho igrao za Milan kada je zajedno s pet svojih prijatelja silovao 23-godišnju djevojku albanskog podrijetla. Unatoč mnogim sudskim procesima i snažnom timu odvjetnika, dokazi o silovanju su bili prejaki za bilo kakvu presudu osim one koja je donesena. Sud za žalbe u Milanu istaknuo je kako je Robinho “brutalno sramotio” žrtvu, te kako je zajedno sa svojim prijateljima pokušao pripremiti i prepričati drukčiju verziju događaja.

Presudne su u ovom slučaju bile izmijenjene poruke između Robinha i prijatelja u kojima se jasno spominje incident i iz kojih je vidljiv manjak empatije i bilo kakve svijesti o počinjenoj grozoti.

Raskid sa Santosom

Dok se sve to odvijalo na sudovima Robinho je nastavio igrati pa je tako, nakon te prve presude, promijenio još dva kluba i odigrao još tri sezone. Prvo je godinu i pol proveo u turskom Sivassporu, nakon čega je prešao u Basaksehir u zimskom prijelaznom roku 2019., gdje je također odigrao sezonu i pol. Ova dva turska kluba naizgled nisu imali problem s Robinhom i njegovom presudom, a u drugoj sezoni s Basaksehirom je nastupao čak i u Europskoj ligi. U naslovima je Robinho ponovno završio nakon te dionice u Turskoj, kada se vratio u Brazil da bi se priključio klubu u kojem je ponikao, Santosu. Tako je 10. listopada 2020. Robinho potpisao novi ugovor sa Santosom koji je trebao trajati pola godine s opcijom produženja na još godinu i pol, međutim, odmah poslije objave tog transfera klub je dobio ogromne kritike javnosti i dijela svojih navijača zbog toga što se radi o osuđenom silovatelju.

Ironično, 10. listopada se u Brazilu slavi Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Sve skupa je šest dana Robinho bio član Santosa (ne uključujući dvije ranije dionice u karijeri), dok klub nije objavio da je ugovor suspendiran kako bi se Robinho fokusirao na sudsku obranu. U tih šest dana mnogi su sponzori prijetili povlačenjem, a jedan je to i napravio.

Orthopride, brazilska ortodontska franšiza, je prekinula sve kontakte sa Santosom nekoliko dana nakon potpisa Robinha.

Rjeđi istupi

- Stalno ulažemo u sportski marketing jer vjerujemo u sport kao pokretač promjene u društvu, ali ne možemo okrenuti glave vrijednostima poput etičnosti, poštovanja i dostojanstva među ljudskim bićima - oglasio se tada Orthopride.

Robinho u međuvremenu u Brazilu vodi normalan život, daleko od onoga što bi se očekivalo od osuđenog silovatelja. Štoviše, čak i dalje uživa status velike zvijezde, ikone Santosa za kojeg je Pele sam rekao da je njegov nasljednik. Upisao je, podsjetimo, okruglih 100 nastupa za reprezentaciju. Viđen je u posljednjih nekoliko godina s mnogo visokoprofilnih igrača, nedavno je i organizirao turnir tamo popularnog footvolleya na kojemu je prisustvovao bivši igrač Barcelone Malcom, a spomenimo svakako i Neymara s kojim je u dobrom odnosu i s kojim je viđen pred Božić prošle godine.

Inače, Neymar je Robinhu ponudio svoje odvjetnike s kojima se on uspješno obranio od optužbe silovanja 2019. godine. Potvrdio je to i sam Robinho. Njegovi su javni nastupi nešto rjeđi posljednje vrijeme, pogotovo u posljednjih mjesec dana otkako je talijanski vrhovni sud potvrdio presudu. S obzirom na izjave koje je davao posljednjih godina, neki će reći da je i bolje da izbjegava razgovor s medijima.

- Pogledajte što su radili Bolsonaru, govore kako je ovo ili ono, rasist, fašist, ubojica, a onda što se više o njemu pričalo, to je postajao popularniji - jedna je od Robinhovih izjava nakon što mu je Santos prekinuo ugovor, a za rušenje svoga ugleda i mrlju na svom imenu okrivio je feministice.

Robinhova karijera, međunarodna, svakako je gotova s ovim uhidbenim nalogom, ali ostaje mogućnost igranja u Brazilu, koju bi on mogao iskoristiti. Naime, nedavno je trenirao s amaterskim klubom Portuariosom i jasno je dao do znanja da nije umirovljen, pa ne bi bilo iznenađujuće da ga kroz nekoliko mjeseci vidimo u novom klubu.

U Brazilu već postoji presedan ignoriranja povijesti kod osuđenih silovatelja. Nema boljeg primjera od Cuce, trenera aktualnog prvaka Atletica Mineira, koji je osuđen za grupno silovanje 13-godišnje djevojčice u Švicarskoj 1987. godine. Odslužio je samo mjesec dana zatvora, a kada je kasnije dobio presudu od 15 mjeseci Cuca je već bio u Brazilu i zauvijek izbjegao služenje te kazne.

Svoju je nogometnu karijeru bez problema nastavio, a sada je uspješan trener i vjerojatni nasljednik Titea na mjestu izbornika Brazila poslije Mundijala u Kataru na koncu ove godine.

Prave brojke

Dodajmo za kraj kako je Brazil u 2019. godini po službenim podacima imao 66.123 slučaja silovanja, što je jedno silovanje svakih osam minuta. Oko 86% žrtava ženskoga su roda, a čak 60% žrtava bilo je mlađe od 14 godina. Naravno, to su samo prijavljeni slučajevi koji čine manjinu u odnosu na prave brojke.

Robinhova
klupska karijera

2002-2005. Santos
2005-2008. Real Madrid
2008-2010. Manchester City
2010. Santos (posudba)
2010-2015. Milan
2014-2015. Santos (posudba)
2015-2016. Guangzhou Evergrande
2016-2017. Atletico Mineiro
2018-2019. Sivasspor
2019-2020. Istanbul Basaksehir
2020. Santos

Linker
05. svibanj 2024 13:32