SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
VEĆINA OSTAJE NA OKUPU

Od Vatrenih se uskoro oprašta jedan senator! Čovjek koji je imao snažni liderski upliv u svlačionicu

Nakon što se na Euru podredio momčadi, sa 32 godine objektivno razmišlja mjesto prepustiti mlađima
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 30. lipanj 2021. 13:04

Poglavlje jednog Eura trebat će što prije zaklopiti, jer Hrvatsku već vrlo brzo očekuju novi izazovi. Ako ostane opterećena i u vakuumu jednog turnira, mogla bi ući u procjep iz kojeg će se biti teško izvaditi. Kada promatramo budućnost "vatrenih", u kontekstu ostanka Zlatka Dalića, njegov nastavak sugerira da u periodu do Katara, s obzirom da su kvalifikacije u tijeklu, ne bi smjelo doći do novog neplanskog pomlađivanja reprezentacije. Nakon Rusije su se sami oprostili Ćorluka, Mandžukić i Subašić, tijekom kvalifikacija i Rakitić, Kalinić se diskvalificirao, dok su Strinić i Pivarić otpali prirorodnom selekcijom. Dalić je ušao u proces tihe smjene generacija, koja će u periodu ispred nas doživjeti i svoj nastavak, međutim, realno bi bilo očekivati da će on započeti nakon SP-a sljedeće godine.

Ključno je pitanje, naravno, ono Luke Modrića. Kapetan i lider bez kojeg je teško zamisliti "vatrene" u rujnu će navršiti 36 ljeta, a ugovor s Realom ističe mu na kraju sljedeće sezone. Kako se katarski Mundial igra na zimu, upravo bi ta rupa mogla definirati Lukin status u reprezentaciji. O kojem će, posve jasno, sam odlučiti.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

Odluke senatora

Iskreno, ne vjerujemo da će Modrić ovih dana mahnuti na pozdrav, pogotovo zbog Dalićeve odluke da nastavi svoj izbornički put, međutim, sezona u Realu te pogotovo njen klimaks koji će odlučiti finiš Modrićeve karijere mogao bi biti presudan. Iako je, doduše, nakon ovog Eura spoznao da palicu komotno, napokon, može predati u Kovačićeve ruke. Sa saznanjem, ujedno, da će Vlašić biti samo bolji.

Odluka kapetana, pak, mogla bi direktno utjecati i na mišljenje još dvojice senatore, stoperskog tandema Lovren-Vida, par 32-godišnjaka, dok je Perišić ipak mlađi ali i tvrdog stava da će se odazivati sve dok će ga izbornik(ci) trebati. Otvara se, jasno, i pitanje Vrsaljka, kojeg je Dalić s pravom čekao, ali ako želi biti na dispoziciji, Vrsaljko se opterećen dugim izbivanjima mora prvo posvetiti klupskoj karijeri, pronaći klub i minutažom se vraćati na svoje razine. Ovo sada, ipak, nije zdrava opcija, niti za njega, niti za Hrvatsku. Jedini koji intenzivno razmišlja o odlasku, i koji je to u Jutarnjem prije Eura i najavio jest Milan Badelj, senator koji je imao snažni liderski upliv u svlačionicu, ali nakon što se na Euru podredio momčadi, sa 32 godine objektivno razmišlja mjesto prepustiti mlađima koji naviru (Moro, Majer...).

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Ako neće, dakle, biti dramatičnih obrata, Hrvatska bi u nastavak kvalifikacija trebala krenuti sa Zlatkom Dalićem i velikom većinom ovog igračkog korpusa, iskusnijeg za još jedno veliko natjecanje, koje je ujedno ponudilo i filter u odluci tko može, a tko ne. Uz nadiranje još pokojeg mladca, stvorit će se konkurencija iz koje se može "probrati" ono najbolje. Uostalom, i sam Dalić ističe da se ne brine za našu budućnost.

Izboriti SP

Ono, međutim, što brine jest pitanje igre.

Istina je da je Dalić u Euro-turnusu imao sijsaset problema i nesreća, od ozljeda, igrača van forme, Perišićeve korone... i da je takav ostvario osnovnu ambiciju prolaska skupine. To je činjenica. No činjenica je da je izbornik imao 30 utakmica između Rusije i Eura da pronađe stil, sustav i korpus igrača kojima vjeruje i na kojima gradi igru svoje momčadi. A s obzirom da smo na Euru odjednom zaigrali 4-3-3, s Brozovićem, Modrićem i Kovačićem, pa da je Petković izgubio mjesto, da se igračima posvuda tražila pozicija, a samim time i taktički okvir cijele momčadi, onda je jasno da tih tri godine nismo iskoristili za bogznašto. Konačno, koliko smo u tom periodu odigrali dobrih utakmica? Mislim da ih se može izbrojati na prste jedne ruke...

U periodu koji slijedi, a u kojemu moramo prvo izboriti SP, a onda se tamo i prezentirati na bitno bolji način nego što smo učinili na Euru, gdje smo odigrali jednu i pol kvalitetnu utakmicu (Škotska, drugi dio s Češkom) te jednu junačku, pokazivajući karakter, ali ne i pregršt osobitih taktičkih vrlina (Španjolska). Dojam je da smo ostali nedorečeni, i da je to moglo i trebalo izgledati bitno bolje. Dobra je stvar što je toga svjestan i Dalić...

U proteklom periodu isprobavali smo alternativni sustav romba, koji na Euru nije bio niti u primisli, što znači da smo budzašto tratili vrijeme, a ujedno smo i pod rezultatskim starhom LIga nacije propustili klince puniti iskustvom. U vremenu koji slijedi, upravo su to dva ključna elementa: uigravanje novih taktičkih zamisli, poput sustava s tri iza jer nam on po profilu igrača savršeno odgovara, te davanje prilika novim snagama kako u Kataru ne bi bili debitanti. Istina je da je Dalić prekjučer u odnosu na finale SP-a imao čak osmoricu novih igrača, no upravo sada sve to treba ukomponirati i vratiti mu patinu prave vrijednosti. Jer, ne trebamo mi osvajati naslove niti stalno igrati polufinala. Ali moramo iskorištavati vlastitu individualnu i momčadsku kvalitetu. Na ovom Euru to nismo učinili...

Linker
23. travanj 2024 23:18