Marcus Rashford

 AFP, SN ILUSTRACIJA
UNITEDOV TALISMAN

Odlaskom Ronalda probudila se ‘zvijer‘. Superzvijezda trpa kao na traci i piše jednu od najvećih bajki sezone

Iako mu neće biti lako držati visok nivo, nije isključeno da se umiješa u borbu za Zlatnu loptu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 01. ožujak 2023. 13:18

Ispričavam se, ali tko je pustio ovog dečka na pozornicu? Iako je u ovom trenutku pomalo odvažno razrađivati scenarij dodjele Zlatne lopte za, još uvijek, "mladu" godinu, taj bi upit, krajnje zabezeknut novim društvom, mogao postaviti Lionel Messi gledajući 25-godišnjeg Engleza na blještavoj pozornici. Dok će argentinski čarobnjak ponovno dobiti pretplatu na "main stage" (sinoć je primio Fifinu nagradu The Best), u kuhinji u Manchesteru iz pećnice je izašlo trenutačno "najvruće" ime nogometnog planeta. Marcus Rashford.

Karakteristična proslava, s prstom usmjerenim na vlastitu glavu kao simbolikom snažnog mentaliteta, viđena je i u nedjelju na Wembleyju, kada su "crveni vragovi" podigli Liga kup protiv Newcastlea. Brzonogi napadač prevario je Lorisa Karisua, iako to i ne zvuči kao pretjerano težak zadatak, i stavio pečat na svoj 14. pogodak u kalendarskoj godini.

image
MI NEWS Nurphoto Via Afp

Ubaci li se u jednadžbu i posljednja svjetska smotra, uz režirane pogotke na klupskoj razini u svim natjecanjima, suma dolazi do brojke od 28 pogodaka u dosadašnjem tijeku sezone. Usporedbe radi, prošlu je sezonu okončao tek s pet potpisa za gol. "Deblju" osobnu statistiku od te ostvario je samo uzmu li se u obzir utakmice u posljednjih 20 dana, u kojima je mrežu tresao šest puta. U prijevodu: posljednjih mjeseci suvereno plovi po mirnim vodama forme života. Najbolje razdoblje karijere, dosad, iza sebe je ostavio u sezoni 2019/20, kada je, kao 22-godišnjak, skupio 25 pogodaka.

Pisao pisma Vladi

Činilo se tada, karijera mladića rođenog u Manchesteru trebala je naglo uzletjeti u nogometnu stratosferu. Međutim, uslijedilo je gašenje motora. Naveliko se već pisalo o još jednom "one season wonderu", kakvih ima napretek u povijesnim knjigama. Krediti su mu se naglo topili dok je United rotirao između nespretnih (čitaj: Ole Gunnar Solskjaer) i vatrogasnih rješenja (čitaj: Ralf Rangnick).

image
OLI SCARFF Afp

Klub je lutao bespućima izostanka mašte, a niti Rashforda nije okrznula crvotočina gubitničkog mentaliteta. Svečanu večeru, u zahvalu za reinkarnaciju, trebao bi platiti Eriku ten Hagu. Osim što je udahnuo svježi planinski zrak u pluća kluba s Old Trafforda, nizozemski strateg najzaslužniji je za promjenu ruha engleskog ofenzivca. Dok je pod Solskjaerom i Rangnickom, u Premier ligi prošle sezone, najčešće okupirao poziciju čiste špice, Ten Hag je okrenuo ploču. Kako je Rashford, po nogometnoj prirodi, hibridna vrsta između krila i napadača, novi trener instalirao ga je na lijevo krilo, a upravo s te točke do izražaja dolazi njegova okomitost i "nos za gol". Kako i priliči "desetki", koju nosi na dresu, uz golgetersku raskoš dodao je i sedam asistencija u tekućoj sezoni, te se tako prometnuo u apsolutnog talismana oživljenog crvenog dijela Manchestera.

Ne treba isključiti niti tezu da mu se "autoput" za preuzimanjem te uloge otvorio i odlaskom Cristiana Ronalda, koji, istina, nije bio niti sjena one stare verzije iz dresa Uniteda, a kako je vrijeme odmicalo pokazivao se kao sve veći teret kluba, kojemu je dao ipak dao puno toga tijekom godina, pa je tako Rashford praktički dobio još veće ovlasti.

image
OLI SCARFF Afp

Iako na travnjaku maltretira suparničke braniče, daje im noćne more i vrtoglavicu, u slobodno vrijeme radi sasvim suprotno. U listopadu 2019. započeo je kampanju pomaganja beskućnicima, a u jeku pandemije osiguravao je besplatne obroke djeci u Manchesteru koja su tih dana ostala bez besplatnih školskih obroka. U lipnju "crne" 2020., napisao je otvoreno pismo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, tražeći da se uhvate u koštac s problemom siromašne djece, a već dan kasnije došlo je do značajnih promjena u politici, gdje se velik dio kredita pripisivao upravo Rashfordu. Doprinos zajednici prepoznalo je i Sveučilište u Manchesteru koje mu je dodijelilo počasni doktorat. Temelje za renomiran status i van travnjaka zazidao je i izbacivši dječju knjigu "You Are a Champion" (Ti si prvak), koja je 2022. osvojila nagradu za najbolju knjigu godine među britanskim piscima (British Book Award).

U borbi za Zlatnu loptu

Na nogometnim stranicama trenutačno piše vlastitu bajku kojom oplemenjuje sve bolju sezonu Uniteda, koji je uz već jedan trofej ove sezone u teoretskoj igri i za preostala tri. Budu li Rashfordovi motori i dalje vrući, naslov njegove knjige mogao bi se prenijeti i na sportsku karijeru.

image
URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp

Put do suparničke mreže na domaćem stadionu našao je u posljednjih sedam uzastopnih utakmica, a veće brojke ostvarila su samo dva igrača upisana debelim slovima u povijest kluba: Rooney (osam utakmica u nizu) i Ronaldo (deset u nizu). Jednostavnom matematikom, ovim bi ritmom do kraja kalendarske godine zabio 70 pogodaka (sedam mjesečno na bazi 10 mjeseci). Iako mu neće biti lako držati tako visok nivo, nije isključeno da se umiješa među kandidate u utrci za najboljeg igrača godine. Jasno, Messi već ima jednu ruku na osmoj Zlatnoj lopti, koja bi trebala biti dodijeljenja u listopadu, međutim 35-godišnjak će čvrstu kandidaturu morati dodatno pojačati i uspjesima s PSG-om. Ne treba zaboraviti niti Erlinga Haalanda, Rashfordova sugrađanina koji je dolaskom na Otok "skinuo" niz rekorda, a norveški stroj za pogotke vjerojatno je i jedina čudesnija priča ove sezone od napadača Uniteda.

Prije nego je stigao na Old Trafford, još u osmoj godini života, tjedan je dana trenirao u redovima gradskih rivala Cityja, a već prije 18. rođendana predodređen je za buduću superzvijezdu "crvenih vragova". Iako s malim zakašnjenjem, Englez je zaista odjenuo to dugo najavljivano ruho...

Linker
20. travanj 2024 16:12