RENE NIJHUIS Dppi Via Afp
TROFEJI, PA OTKAZ

Odlazak legende ipak nije ‘grom iz vedra neba‘: U svlačionici je vladala pobuna, igrači se požalili upravi

Dok je igrao s Ronaldom, nazivao ga je cirkusantom, a Bergkamp je govorio o njegovoj ‘crnoj strani‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. svibanj 2023. 13:04

Ruud van Nistelrooy napustio je PSV Eindhoven nakon samo devet mjeseci provedenih u ulozi trenera prve momčadi. U kratkom razdoblju osvojio je Nizozemski kup i Johan Cruijff Schaal (Superkup), a klub je uoči posljednjeg kola na pravom putu da osigura kvalifikacije za Ligu prvaka što je, s obzirom na ligašku dominaciju Feyenoorda, očito najbolji mogući doseg.

Pomalo neshvatljivo

Stoga, na prvu je pomalo neshvatljivo kako je čuveni Nizozemac “preko noći” podnio ostavku na funkciju koju je još u ožujku nazivao “ostvarenjem svojih snova”. K tomu, prije samo dva mjeseca govorio je o velikim planovima s nizozemskim klubom i nekadašnjim osvajačem (1987./88.) Kupa prvaka.

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Sve moje ambicije usmjerene su na PSV. Ne vidim ništa drugo. Želim postići mnogo toga, nadograditi ovaj klub i vratiti ga na najvišu razinu. Želim ga ponovno usmjeriti na trofeje, a najviše se nadam povratku u Ligu prvaka - govorio je Van Nistelrooy prije samo tri mjeseca u emisiji The Overlap voditelju Garyju Nevilleu, nekadašnjem suigraču u Man. Unitedu.

Ipak, čini se da Van Nistelrooyeva ostavka i nije baš “grom iz vedra neba” - tamošnji mediji pišu da je Nizozemac bio u zategnutim odnosima s pomoćnicima Fredom Ruttenom i Andreom Ooijerom. Uz to, uprava mu je na posljednjem razgovoru priopćila da je dio igrača nezadovoljan njegovim radom, stilom i taktikom. U svlačionici je, prenosi ESPN, nastala prava mala pobuna na račun Nistelrooyevog pristupa.

‘Dobar dečko ima crnu stranu‘

O kakvim je točno trzavicama riječ, zasad ostaje nepoznanica, ali po svemu sudeći, ključ je u teškom karakteru legendarnog Nizozemca. I Dennis Bergkamp svojevremeno je zagonetno govorio da je “Ruud dobar dečko, ali ima i crnu stranu”, a poznata je i epizoda s Cristianom Ronaldom na treningu Uniteda, kada ga je napadač zbog trikova nazvao cirkusantom.

image

Ruud van Nistelrooy, Wes Brown i Cristiano Ronaldo u Unitedu

Adrian Dennis/afp/profimedia

Van Nistelrooy je početni neuspjeh u vidu eliminacije iz kvalifikacija za LP od Rangersa popravio trijumfom na dva fronta, u tom je periodu “oživio” neke još uvijek perspektivne, ali utihnule igrače. Cody Gakpo po njegovim je napucima postigao 9 golova i 12 asistencija u 14 nastupa, zatim napravio životni transfer u Liverpool, a “prodisao” je i 20-godišnji Xavi Simons (20 golova i 12 asistencija), kojeg su neki već vodili kao “propali slučaj”. Stoga ostaje pomalo nejasno što u radu Ruuda van Nistelrooya nije bilo ispravno.

Linker
23. travanj 2024 03:52