TOM DUBRAVEC Cropix
LEGIJA ZASLUŽNIKA

Odlazak legendi HNL-a: Nakon Subašića i Pivarića uskoro bi se mogla oprostiti još dva poznata lica

Ostavili su dubok trag u hrvatskom nogometu, i njihov odlazak - ili kraj - zaslužio je sve lovorike
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 04. lipanj 2023. 22:23

Prošle nedjelje odigrani su i posljednji susreti 32. izdanja HNL-a. Za mnoge igrače bio je to i oproštaj s hrvatskim travnjacima: neki su prerasli kvalitativnu razinu ovdašnjeg klupskog nogometa, drugi (najvećma strani nogometaši) nisu udovoljili kriterijima aktualnih poslodavaca... No, ove sezone pojavila se i mala (ali odabrana) grupacija aktera, koji iduće sezone (najvjerojatnije) više neće nastupati u HNL-u. Radi se o tzv. senatorima, koji su zadužili hrvatski nogomet.

Susretom Varaždina i Lokomotive, od aktivnog igranja oprostio Josip Pivarić. Koncem siječnja proslavio je 34. rođendan. Naprečac, mnogi će konstatirati kako za igranje u HNL-u to nisu "velike godine". Međutim, Pivarić arenu nije napustio opterećen brojkama već zdravstvenim stanjem.

- Nitko ne zna što proživljavam svakog jutra kada ustanem iz kreveta. Osjećam se potrošeno i ne želim više opterećivati tijelo. Imao sam sedam operacija, koje su ostavile traga na moje zdravlje, ali i karijeru – zaključuje Pivarić.

image

Josip Pivarić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Zvuči nestvarno, ali "Piva" je čak tri teške ozljede doživio istog datuma – 26. siječnja. Nakon što mu je ukletog datuma pukla metatarzalna kost, "otišla" su mu i oba koljena (puknuće križnih ligamenata). Vrhunac karijere Josipa Pivarića bio je svakako nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Igrao je u četiri od sedam susreta. Na klupskoj razini nastupao je za dva Dinama – zagrebački i kijevski, a značajan dio karijere odigrao je i u Lokomotivi, u čijem se dresu i umirovio.

Dva dana nakon Pivarića s karijerom profesionalnog nogometaša raskrstio je i vratar Hajduka Danijel Subašić. On je formalno cijelu sezonu bio pričuva, kao poticaj mlađim kolegama, ali i svojevrsni "dobri duh poljudske svlačionice". U nedjeljnom susretu protiv Šibenika, 38-godišnji Subašić na terenu je proveo 24 minute. Uz taj broj je iznimno emotivno vezan, jer označava životnu dob tragično preminulog Hrvoja Ćustića, velikog prijatelja, čiji je lik sada već bivši vratar Hajduka i reprezentacije uvijek nosio na majici, ispod dresa.

image

Danijel Subašić

TOM DUBRAVEC Cropix

Od nacionalne momčadi Subašić se oprostio još nakon Rusije, gdje je bio jedan od junaka najboljeg rezultata hrvatske reprezentacije (poglavito će ostati u analima upisane njegove obrane jedanaesteraca protiv Danske i Rusije). Osim 44 nastupa za Hrvatsku Subašić je karijeru definirao nastupajući samo za tri kluba: matični Zadar (26 nastupa), Hajduk (116) i Monaco (292).

- Ostvario sam dječačke snove. Osvojio sam tri trofeja s Hajdukom i srebro na Svjetskom prvenstvu s Hrvatskom. Odlazim kao sretan i ispunjen čovjek. Ma, bio sam Bog i u Monacu, ali to je ipak samo posao. Hajduk je ljubav – kazao je Subašić na odlasku.

U nekom idealnom scenariju, zajedno sa Subašićem, na poljudskom se travnjaku imao priliku pojaviti i Nikola Kalinić. Međutim, napadača Hajduka, koji je u siječnju napunio 35 godina, u nedjelju nije bilo niti na klupi. Kada je u veljači prošle godine stigao na Poljud Kalinić je istaknuo dva cilja:

- Želim s Hajdukom uzeti prvenstvo i na Poljudu završiti karijeru!

Prvenstvo nije uzeo, ali je drugi cilj praktički ostvario. Ugovor Hajduka i Kalinića završio je istekom aktualne sezone. Od svih igrača koji su protekle sezone nastupali za Hajduk, Kalinić ima uvjerljivo najimpresivniju karijeru. Igrao je englesku Premierligu (Blackburn), a s ukrajinskim Dnjiprom nastupio je u finalu Europske lige (zabio je i gol u porazu od Seville 2-3). Ostavio je traga i u talijanskom nogometu (Milan, Fiorentina, Roma i Verona), a bio je i igračem madridskog Atletica. U aktualnoj sezoni je odigrao za Hajduk 19 utakmica, ali svega 423 minute (22 po susretu!?). Zabio je pritom četiri gola. Eventualni ostanak na Poljudu nitko ne spominje. Hoće li 35-godišnji napadač možda pronaći gažu u nekom drugom klubu HNL-a? Ili će obznaniti da je njegovoj nogometnoj priči došao kraj? Medijska nagađanja sklonija su drugoj opciji...

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

U ponedjeljak, 1. svibnja, Ivan Krstanović učvrstio je status najstarijeg strijelca u povijesti HNL-a (kojega je dosegao mjesec dana ranije). U susretu Slaven Belupa i Rijeke (1-3), Krstanović je postigao jedini pogodak za domaću momčad, a tom prigodom je imao 40 godina, tri mjeseca i 27 dana! Bio je to ujedno 123. gol Krstanovića u HNL-u. Osim za Slaven Belupo, zabijao je golove u dresu Zagreba, Rijeke, Dinama, Lokomotive i Zadra. U povijesti HNL-a, Ivan Krstanović je treći na "vječitoj listi" najboljih golgetera, iza Davora Vugrinca (145 golova) i Igora Cvitanovića (126).

Krstanović još ima ambiciju "dostići barem Cvitanovića", ali pritom postoje izvjesni "tehnički problemi". Ugovorna obveza sa Slaven Belupom istekla mu je završetkom sezone, a koprivnički klub nije izrazio želju za nastavkom suradnje. Štoviše, čelnici Slaven Belupa istaknuli su kako će u budućnosti "forsirati prvenstveno mlađe igrače"...

image

Ivan Krstanović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Sramota je da sa mnom nitko u klubu nije razgovarao i da informacije dobivam iz medija. Mislim da se ne bi trebali tako odnositi prema igraču koji im je donio toliko golova i više puta ih spasio. Baš su me razočarali – rezignirano je Krstanović reagirao na medijsku vijest o "otpisu". Hoće li ga angažirati neki drugi klub HNL-a? Ili će najstariji strijelac hrvatskih prvenstava ostati "zabetoniran" na 123 postignuta gola?

Linker
25. travanj 2024 14:24