Ivan Šunjić u dresu Lokomotive protiv Nikole Vlašića 2016.
 Ronald Goršić/Cropix
UMJESTO MILIJUNA NULA KUNA

'ODLAZI ODAVDE!' Kako je jedan naš nekad slavni klub zbog nevjerojatno bizarnog razloga potjerao hrvatskog reprezentativca

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2019. 10:01

Ivanov otac Jozo i majka Aleksandra, te stariji brat Nikola, živjeli su u Kaknju, a on se rodio u Zenici. Kad je imao tri godine preselili su se u Zagreb. U Španskom je odrastao, tamo počeo igrati nogomet, zatim je otišao u Zagreb. Iz Španskog ga je u Kranjčevićevu doveo bivši veliki nogometaš Pjesnika, Drago Rukljač.

Ali, pravi nogometni tata Ivana Šunjića je Jozo Bandić, trener kadeta Dinama koji je trenutačno u Karlovcu, mladi dinamovci danas igraju finale s Osijekom na poznatom Čavlekovom turniru. Bandić nam je ispričao zgodnu priču kako je Šunjić iz Zagreba stigao u Dinamo. Priča je zaista zanimljiva i gotovo nevjerojatna.

- Priča je zaista zgodna. Ivan Šunjić je za nula kuna stigao iz Ulice pjesnika zahvaljujući Draženu Mediću! Što se zbilo? Nakon jednog treninga Ivan je izlazeći s terena malo jače zatvorio ogradu oko igrališta. Idemo kazati da je zalupio vratima, malo jače se čulo. Sve je to s prozora Kranjčevićeve ulice gledao Medić. Došao je do Ivana i kazao mu: “Ti, mali, koji si lupio s ogradom, dođi po papire, ne možeš više trenirati u Zagrebu!” - priča nam Bandić.

Godište 1996.

Eto, zbog jednih vrata na ogradi koje je malo jače zalupio, Šunjić je završio u Dinamu! Da nije bilo te ograde i tih vrata, tko zna kako bi se danas odvijala karijera momka koji seli u Birmingham City. Nekad je dobro zalupiti vratima da svi čuju. Ne samo kad je nogomet u pitanju...

Vlado Kos / CROPIX
CROPIX
Jozo Bandić

- Kolega Damir Ferenčina je u Zagrebu tada bio trener. Ja sam gledao pionire Zagreba kad su igrali protiv Dinama i odmah mi se svidio Šunjić. Kad sam čuo da je Medić potjerao Šunjića zbog vrata na ogradi, odmah sam krenuo u akciju. Tada je u Zagrebu igrao Fran Brodić, napadač, svi su gledali samo njega. On je bio glavna zvijezda koju su Romeo Jozak, Krešimir Gojun i ekipa doveli u Dinamo. Nitko nije gledao Šunjića. Ali ja sam ga gledao, tada sam dobio za treniranje 1996. godište, Halilovića, Murića, Bočkaja... Trebao mi je jedan stoper i zadnji vezni.

Sjajan karakter

Zadnjeg veznog Bandić je vidio u Šunjiću...

- Rekao sam Jozaku da mi je Brodić tako-tako, da se radi o čistom marketingu. To se kasnije i pokazalo. Isto tako sam mu rekao da u Zagrebu ima jedan pravi igrač, a to je Šunjić. A on mi kaže: “Jozo, pa što ti je? Pa Gojun i Siniša Oreščanin su tamo bili nekoliko godina, sigurno bi ga prepoznali, kakav Šunjić, tamo je dobar samo Brodić”. Kažem ja: “Dobro, vi uzmite Brodića, ali ja bih trenirao Šunjića”. I eto, kad se dogodila priča ‘ograda’, registrirao sam Ivana. Sve ostalo je povijest. Šunjić je igrao za kadete, juniore, drugu momčad, Lokomotivu, Dinamo, a eto ga sad na Otoku. Hvala Bogu da je tako ispalo.

Bandić je još nešto želio posebno apostrofirati...

Zagreb, 061017. 
Veslacka ulica.
Zagrebelo, trening centar.
Razgovor s Drazenom Medicem, vlasnikom NK Zagreba.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media / CROPIX
Dražen Medić

- Jako mi je drago što Ivan nikada nije zaboravio to razdoblje. U svakom intervjuu me se sjetio, zahvalio se. Svaka mu čast. Uvijek govori da ga je iz Španskog u Zagreb doveo Drago Rukljač, a iz Zagreba u Dinamo Jozo Bandić. Nije puno onih koji se kad naprave velike karijere sjete svojih trenera u mlađim dobnim kategorijama. To pokazuje kako je Ivan sjajan karakter.

Ovo nije bila tema razgovora, ali za kraj smo morali napisati još jedno razmišljanje Joze Bandića. Jer, on je ‘izumitelj’ mladih nogometaša, kao što je prepoznao Šunjića, tako sad prepoznaje još jedno ime, pa to valja evidentirati. Da se zna danas-sutra...

- Kad se radi o Jošku Gvardiolu, sve je jasno zar ne? Ali zapišite sad još jedno ime. Jakov Anton Vasilj, 2002. godište! Zapamtite! Igra sve pozicije u veznoj liniji. On je otprilike Šunjić, ali ima još jednu ocjenu više zbog tehničke izvedbe i kreacije. Bit će brutalan igrač - zaključio je Bandić.

Linker
25. travanj 2024 12:12