JORGE GUERRERO Afp
POVRATAK OTPISANOG

Odluka koja je apsolutno sve šokirala, Francuzi su zbog pobjede spremni uzeti i crnog vraga

On je timski igrač, karika koja ionako spektakularnu momčad može pretvoriti u ‘dream team‘
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 20. svibanj 2021. 11:54

Povijest je željela da budemo suparnici za dres, ali nas dvojica uvijek smo se dobro razumjeli, veže nas međusobno poštovanje, poželio je Olivier Giroud dobrodošlicu Karimu Benzemi u kamp francuske reprezentacije. Kylian Mbappé bio je još izravniji kad je na Twitteru objavio fotografiju u društvu Realova napadača uz poruku "KB X KM" podvučenu nizom vatrenih emotikona.

Odluka francuskog izbornika Didiera Deschampsa da nakon pet i pol godina života u egzilu vrati Karima Benzemu među "trikolore" izazvala je provalu sportskog oduševljenja, ali i val političkih kontroverzi. Političari s desnice odmah su dali do znanja da nemaju simpatija za amnestiju nogometaša, koji je "u progonstvu" završio zbog optužbe da je kao asistent lyonske mafije sudjelovao u ucjeni suigrača Mathieua Valbuene u skandalu sa seks-vrpcama.

Rastali se 2015. godine

- Karim Benzema je Francuz na papiru, administrativno, nitko mu to ne osporava, ali za sebe kaže da je srcem Alžirac. On bi trebao igrati za alžirsku reprezentaciju, ali plaće u Alžiru su puno manje… Francuska je bila svjetski prvak bez njega, bila bi opet vrlo dobra i bez Benzeme - kaže Stephane Ravier, senator iz redova Nacionalnog okupljanja (bivši Nacionalni front).

image
ANATOLII STEPANOV Anadolu Agency Via Afp

S druge strane političkog spektra brzo je stigao odgovor u obliku optužbe za "odvratni rasizam". Predstavnik liberala Christophe Castaner primjećuje da "u onim rijetkim prilikama kad postiže gol, Stephane Ravier uvijek to čini protiv vlastite momčadi, protiv Francuske". Sve skupa, pouzdan signal Deschampsu da je ovim potezom zagazio na neobilježeni teritorij.

Deschamps i Benzema rastali su se u listopadu 2015. nakon izbijanja spomenutog skandala. Izbornik je procijenio da mu igrač s takvom stigmom može samo zatrovati klimu u svlačionici. Nogometaš je od prvog trenutka odbacivao optužbe da je sudjelovao u ucjeni, a čin ekskomunikacije pripisivao je savitljivom izbornikovu karakteru.

- Deschamps je sagnuo glavu pred rasističkim dijelom Francuske - komentirao je tada.

Konflikt je tako ostao zamrznut u vremenu. Napadač je u Madridu nastavio graditi imidž jednog od najvećih golgetera u povijesti "kraljevskog kluba": sa 275 golova prestigao je Sancheza i Puskasa, u sljedeće dvije sezone lako bi s 5. mjesta mogao doskočiti na 2. u vlasništvu Raula Gonzalesa (323 gola). Nakon razlaza s reprezentacijom osvojio je i tri Lige prvaka, ali Deschampsov novi poziv nije dočekao. I izbornik je u međuvremenu skupio argumente za svoju politiku - s Francuskom je igrao finale Eura 2016. pa osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dvije godine poslije.

image
FRANCK FIFE Afp

- Najteže odluke izbornik ne donosi tijekom SP-a, nego prije, u trenutku dok traži 23 putnika. Kad zaokružiš popis, na njemu nikad nisu svi najbolji igrači, nego ona grupa koja bi te mogla odvesti jako daleko. Nogometna vještina jedan je aspekt priče, a ostali se odnose na karakter, slaganje sa suigračima, sposobnost da 24 sata dnevno, i tako više tjedana, živiš s drugima. Okruženje i ambijent su ključni - više je puta Deschamps objašnjavao zašto nema Benzeme među kandidatima.

Nije otkrio razlog

I onda se ipak predomislio. Odluka je šokantna ne samo zato što igrač nosi tu nezgodnu hipoteku došaptavanja s mafijom (pravosudni rasplet priče predviđen za listopad ove godine), nego i zato što je neka druga momčad proteklih sezona organski srasla. Benzema u svlačionicu ulazi kao napola uljez, dok gazi 34. godinu, ali Deschamps očito vjeruje da u njemu ima još goriva za dva velika natjecanja.

- Ne možemo mijenjati prošlost, ali ionako je najvažnije ono što se događa danas i sutra. Učinili smo važan iskorak. Vidjeli smo se, vodili dug razgovor, nakon čega sam dobro razmislio o svemu i donio odluku. Ne očekujte da otkrivam detalje, oni ostaju između nas dvojice. Sukobe ostavimo po strani jer Francuska ne pripada samo meni - objašnjava kako je došlo do zaokreta.

Oni koji bolje poznaju izbornika priču će sažeti u kratku dijagnozu: Deschamps toliko želi pobijediti da je u momčad spreman uzeti i crnog vraga. A osim u kaznenom prostoru, Benzema definitivno nije vrag kakav je, za ilustraciju, bio "nemogući" Samir Nasri. Ovaj 33-godišnjak je timski igrač, karika koja ionako spektakularnu momčad može pretvoriti u "dream team", a Deschampsu omogućiti da nakon igračkog zlatnog doublea s reprezentacijom uspjeh reprizira i na klupi…

Linker
06. svibanj 2024 01:15