GORAN MEHKEK Cropix
POZNAT I RASPORED

Održan ždrijeb za Svjetsko prvenstvo: Hrvatska u skupini s Brazilom!

S Brazilom je Hrvatska igrala i izgubila sedam puta, s preostala dva suparnika još se nije sastala
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. svibanj 2024. 19:14

U uzbekistanskom Samarkandu u nedjelju je održan ždrijeb skupina desetog Svjetskog prvenstva u futsalu, koje će se održati od 14. rujna do 6. listopada 2024. godine. Po drugi put u povijesti, nakon plasmana na SP 2000. u Gvatemali, u ždrijebu se našla i hrvatska reprezentacija.

Delegaciju iz Lijepe Naše u jednom od najstarijih konstantno nastanjenih gradova centralne Azije činili su izbornik Marinko Mavrović, team menadžer reprezentacije Hrvoje Hrkač te Boris Durlen, prvi dopredsjednik UEFA-ine Komisije za futsal i nogomet na pijesku. I prije ždrijeba bilo je jasno da neće biti lako proći skupinu, tko god da u nju dođe, ali razloga za veliko nezadovoljstvo definitivno nema. Hrvatska će za mjesto među 16 najboljih malonogometnih reprezentacija svijeta igrati s Brazilom, Kubom i Tajlandom.

Hrvatska je u ždrijeb 24 reprezentacija ušla s pozicije trećih nositelja čije su se grupe, uz iznimku domaćina Uzbekistana, privilegirano postavljenog uz najbolje reprezentacije svijeta (inače na 11. mjestu), određivale prema prvoj FIFA futsal ljestvici objavljenoj 10. svibnja i na kojoj Hrvatska drži 16. poziciju na svijetu. Nakon što su izvučene reprezentacije iz prve dvije skupine nositelja, bilo je jasno da Hrvatska može završiti samo u skupinama A (Uzbekistan i Paragvaj) ili B (Brazil, Tajland), jer je bilo određeno da u samo jednoj skupini mogu igrati dvije UEFA-ine reprezentacije, a to su u skupini D već bili Španjolska i Kazahstan, dok su preostale imale jednog "europljana". Kostarika je potom završila u skupini A i bilo je jasno da će Mavrovićevi izabranici u skupini B zaigrati s Brazilcima i Tajlanđanima. Kasnije je iz skupine četvrtih nositelja u skupinu došla i Kuba.

Brazil je glavni favorit za prvo mjesto, osvojili su pet od deset dosadašnjih SP-a i kao prvaci Južne Amerike stižu puni motiva jer naslov svjetskog prvaka čekaju još od 2012. godine. Brazilci su prva reprezentacija svijeta na FIFA rankingu, dok je Tajland na 9. mjestu. Igrali su finale Azijskog kupa i krajem travnja od Irana u finalu izgubili s 1:4. Ovo će im biti sedmi nastup na SP-u, na zadnja tri su uspjela proći skupinu nakon čega su odmah zaustavljeni u osmini finala. Kuba je, pak, finalist prvenstva CONCACAF-a održanog u travnju, gdje je najbolja bila Panama. Kubi je ovo šesti SP, nikad do sada nisu uspjeli proći skupinu, a na ljestvici FIFA-e drže tek 78. mjesto.

Za to će i ovoga puta reprezentacije trebati osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini ili biti među četiri od šest trećeplasiranih najboljih vrsti. Hrvatska bi se za drugu poziciju trebala boriti s Tajlanđanima, Brazilci se čine prejaki, Kubanci preslabi, no tako je to samo na papiru. S Brazilom je Hrvatska igrala i izgubila sedam puta, s Tajlandom i Kubom još se nije sastala.

Raspored, ne bude li nekih promjena, u skupini B trebao bi izgledati ovako; 1. kolo, 14. rujna: Brazil - Kuba, Hrvatska - Tajland; 2. kolo, 17. rujna: Brazil - Hrvatska, Tajland - Kuba; 3. kolo, 20. rujna: Tajland - Brazil, Kuba - Hrvatska.

Linker
26. svibanj 2024 19:14