Laszlo Kleinheisler i Paul Pogba
 FRANCK FIFE Afp
JUNAK NACIJE

Oduševio svijet, zasjenio francuske zvijezde, pa povukao potez kojim je oduševio navijače Osijeka!

Taj mu je potez, u očima navijača Osijeka, donio drugi trofej u danu koji neće nikad zaboraviti
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. lipanj 2021. 22:58

Nije šala, na travnjaku su bili nogometaši Chelseaja, PSG-a, Barcelone, Reala, Manchester Uniteda, Juventusa, Bayerna... A najbolji među njima je bio nogometaš - Osijeka! Laszlo Kleinheisler proglašen je igračem utakmice i najzaslužnijim za najveću senzaciju Eura, odnosno osvajanje velikog, ogromnog boda Mađarske protiv svjetskih prvaka i prvih favorita turnira Francuza.

Lacika, kako su ga od milja prozvali u Osijeku, već drugi puta je proglašen najboljim pojedincem utakmice na Europskom prvenstvu (to laskavo priznanje zaslužio je i nakon utakmice protiv Austrije 2016), ali ovo je prvi puta da je neki nogometaš iz Prve HNL dobio to priznanje. Naime, u vrijeme kada je na Europskom prvenstvu 2008. proglašen igračem utakmice između Hrvatske i Njemačke Luka Modrić je već nekoliko mjeseci bio pod ugovorom s Tottenhamom iako je sezonu završio u dresu Dinama.

Dojmom je Laszlo Kleinhesler opet oduševio, još jednom je potvrdio kako nije bez razloga u Bundesligi dobio nadimak "Mašina". Zasjenio je puno slavnije protivnike Paula Pogbu, N'Golo Kantea i Adriena Rabiota, a statistika je potvrdila koliko je veliku utakmicu odigrao - za 84. minute na tlu je dobio osam od 11 duela, više od sve trojice francuskih veznjaka, napravio je jedan, a pretrpio četiri prekršaja te imao tri uspješna starta. Istovremeno je imao jedno ključno dodavanje uz jedan šut u okvir vrata. Čak 90 posto njegovih dodavanja bilo je precizno (19/21). Za Uefu nakon toga više nije bilo dvojbe oko izbora igrača utakmice iako je pogodak vrijedan mađarskog boda zabio Attila Fiola.

image
Laszlo Kleinheisler i N'Golo Kante
LASZLO BALOGH Afp

"Kleinheisler je odigrao veliku utakmicu u obrani i važnu ulogu u tranziciji njegove momčadi iz obrane u napad", službeno je objašnjenje Laszlove nagrade.

- Izašli smo na teren znajući da nemamo što izgubiti, jako sam zadovoljan s jednim bodom. Uvjeren sam da će nam dati veliku snagu u utakmici protiv Nijemaca - kazao je Kleinheisler odmah nakon utakmice.

Osijek je svome nogometašu na klupskim stranicama odao priznanje i posvetio mu zasluženi prostor, a među silnim čestitkama i komentarima na tekst našao se i onaj Kleinheslerov. To mu je u očima navijača donijelo drugi trofej dana. Nije morao, ali je i usred euforije, ni sat vremena po završetku utakmice, našao vremena i javio se pristalicama Osijeka. Naravno, svojim je postupkom izazvao oduševljenje.

- Hvala svima - napisao je Kleinheisler ostavivši uz kratku poruku klupske boje.

Laszlo Kleinheisler se u reprezentaciju tako vratio na velika vrata. Dulje vrijeme, još od utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo u listopadu 2019. protiv Hrvatske u Splitu kada je isključen u 56. minuti utakmice, nije bio u kadru nacionalne momčadi. Tek ovog proljeća, nakon godinu i pol dana, opet je pozvan pod zastavu. U domovini su znali osporavati pozive Laciju, ali sada je junak nacije zbog čega je mađarskom izborniku Marcu Rossiju napokon srce na mjestu.

- Laszlo je uistinu bio najbolji, osmijeh ne silazi s mojeg lica, jer kad god bih ga pozvao u reprezentaciju, dočekale bi me kritike. Moramo biti svjesni tko smo i što smo, a ne živjeti u prošlosti. Tada te kritike ne bi postojale, no uvijek se nađu pojedinci, a to me smeta. U mojoj domovini postoji izreka “Majka svih idiota uvijek je trudna” - rekao je mađarski izbornik.

image
Antoine Griezmann i Lazslo Kleinheisler
GABOR SAS/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Gabor Sas/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia


A još prije samo pola godine Kleinheisler je u Osijeku sjedio na kraju klupe. Jedna od opcija, i to vrlo izgledna, bila je posudba, a nekoliko je mađarskih klubova stalo u red. Ali, Lacika nije želio nigdje, odlučio je ostati i dokazati se treneru. Pokazao je karakter, vjerojatno svojim stavom i oduševio Nenada Bjelicu, ali i preuzeo pritom ogroman rizik jer neigranje i loš status u klubu bi ga izvjesno i prekrižilo s popisa reprezentacije za Europsko prvenstvo. Ozljede suigrača vratile su ga u prvi plan, a onda je eksplodirao. Bio je uz Ramona Miereza najbolji nogometaš Osijeka u drugom dijelu sezone, pronašao je napokon i svoj šut te zabio šest golova od čega čak pet udarcima izvan kaznenog prostora.

Ključna odrednica za Kleinheslera je da je borac. Iako je Mađarska smještena u skupinu smrti ni na Europsko prvenstvo nije otišao s bijelom zastavom, nikome ne priznaje da je bolji.

- Znate, ja nikada ne gubim. Rekao bih ovako: ili pobjeđujem ili učim da bih bio bolji i uspješniji - kazao nam je u razgovoru nekoliko dana prije nego što se javio na okupljanje reprezentacije.

Bolji izlog od odličnog nastupa na Europskom prvenstvu nije mogao imati. U Osijek će izvjesno dolaziti novi upiti, a nakon sjajne utakmice protiv Francuske vjerojatno i konkretne ponude za njegove usluge. Kleinheislera ugovor s Bijelo-plavima inače veže još godinu dana i odluka je na klubu - dobro naplatiti njegov odličan nastup na Euru, a ovo ljeto za Osijek će biti možda i posljednja prilika da to učini, ponuditi mu novi ugovor čim prije ili riskirati treću, po Bijelo-plave potencijalno najnepovoljniju opciju da početkom iduće godine slobodno može pregovarati s budućim poslodavcem i napusti klub bez odštete.

- Ponudit ćemo mu novi ugovor. To ne znači da će ga on i prihvatiti, ali mi ćemo ga i u tom slučaju do kraja ispoštovati... Mi smo i u prošloj sezoni najnormalnije tretirali igrače koji su u posljednjoj sezoni ugovora - s nekima smo produžili, s nekima ne - a svi oni su nam pomogli da ostvarimo uspjehe koje smo ostvarili - kazao je Bjelica.

Linker
20. travanj 2024 15:22