JOSEP LAGO Afp
ROĐENI LIDER

Ogolio je slabosti Barcelone i Reala, Perez ga smatra neprijateljem, ali da je bar jedan takav u HNL-u...

Njegov gard pokazuje kako se bori za pravedniji i bolji nogomet za sve, a ne samo za bogate i moćne
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 19:44

Bolja je Rijeka od Hiberniana. Je li dovoljan taj dojam za uzvrat? Razlike u kvaliteti mogu doći u pitanje uvijek, kamoli u malim omjerima Rijeke (20,2 milijuna eura) i Škota (18,6 milijuna eura). Uoči dvoboja doznalo se da bi Robert Murić mogao napustiti Rijeku. Taman kad je dohvatio kontinuitet kvalitete sukladan talentu i mogao dati najviše, otići će za manje od milijun.

Protekle tri sesije mercata ukazuju da je Hibernian prihodovao 0, pa 170.000 i 500.000 eura. Što znači manje važnih gubitaka kadra. Rijeka je prodavala za 3,5, pa 10,6 i dosad ovog ljeta 2,8 milijuna eura. Gotovo (17) vrijednost aktualnog kadra. Lako je zamisliti razliku u korist Rijeke da nije izgubila toliko kvalitetnih igrača. To je priča o HNL-u i vječnoj neravnoteži visokih očekivanja, pogotovo u Europi, u odnosu na realne mogućnosti...

HNL-klubovi prodaju sve što mogu da bi opstali. Drugih značajnijih prihoda nema. Temeljno pitanje je što klubovi čine da se stvori tehnologija novih važnih prihoda? Uspoređivati okvire europskih jačih liga i HNL nije logično, no bit je u tome da tehnologija funkcioniranja treba biti na istim osnovama...

Javier Tebas je 59-godišnji španjolski odvjetnik, koji je od 2013. godine predsjednik La Lige, koja okuplja klubove Primere (20) i Segunde (22). Otkad je preuzeo brigu kao menadžer Lige, Tebas je postao persona non grata prije svega Real Madridu, a potom i Barceloni, ali i priznati lider ostalima. Nije teško razumjeti zašto kada se ukratko iznese što Tebas promovira i kakvi su mu rezultati.

image
Javier Tebas
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Samo u prve četiri godine mandata Liga je ostvarila 48% više prihoda (s 2,2 na 3,3 milijarde eura), povećala TV prava s 800 milijuna eura na 2,3 milijarde eura, a klubovi su smanjili porezni dug prema Ministarstvu financija za čak 71% (sa 674 na 184). Tebas je javno obznanio da u Ligi ima namještanja rezultata i oformio je posebnu agenciju koja radi na prevenciji, ali i otkrivanju mogućih prijevara u natjecanju.

Događanja koja su se registrirala pokazala su da je bio u pravu, odnosno, da je kroz više i sudskih epiloga pridoneseno pročišćavanju španjolskog nogometa, dostojanstva Lige i povećanja vjerodostojnosti natjecanja. Ono što se u Španjolskoj smatra povijesnim dosegom, to je Tebasova borba da se centralizira prodaja TV prava, a za što su žestoko protiv bili Real i Barcelona, sa svojim satelitima, jer su kolač od tih prihoda prioritetno sami nametali većini. Zajedno s drugima Tebas je stvorio kritičnu masu pobornika za promjene i 30. travnja 2015. godine Vijeće ministara Španjolske donijelo je hitni zakon koji je izglasao Parlament, a po kojem se ozakonjuje centralizirana prodaja TV prava i demokratičnija podjela sredstava među svim akterima prve i druge lige.

Dodamo li tome da je od 2013. godine Tebasova administracija uvela tzv. salary cup, odnosno, precizni okvir o tome koliko se može trošiti na plaće u odnosu na prihode, sasvim nam je jasno zašto ga Florentino Perez smatra najvećim neprijateljem.
Iako se odavno Tebas javno deklarirao kao navijač Real Madrida, suština je u tome da taj čovjek vodi, riječima i djelima, španjolsku ligu i brine o zajedničkom interesu. To svakako nije po volji moćnicima iz Reala i Barcelone, koji su se u pandemiji suočili s velikim gubicima.

image
Florentino Perez
CRISTINA QUICLER/AFP/PROFIMEDIA Cristina Quicler/Afp/Profimedia

Što je još gore po njih, pandemija je ogolila pravo stanje i ogromne dugove dva velikana te bacila drugu sliku na (ne)uspješnost njihovih Uprava. Otvorili su odmah novi front prema Tebasu i njegovoj “demokratičnosti” kad je među prvima žestoko ustao protiv ideje o Superligi.

Javier Tebas je sada u trećem mandatu (do 2024.) i uživa podršku dvotrećinske većine klubova. Kada je prije par godina dobio ponudu da preuzme talijansku Serie A, koja je davala 1,2 milijuna plaće neto, plus bonuse na ostvarene dobitke, odmah su se organizirali u La Ligi, te su mu povećali plaću i pružili garancije da će ga podržavati u svim daljnjim planovima za razvoj lige.

Jedna od tih ideja, možemo reći opet povijesna, jest realizacija prodaje 10% tržišne vrijednosti britanskom fondu CVC Capital and Partners. Liga je tržišno procijenjena na 24 milijarde eura, a CVC će za svoj udio osigurati nominalnih 100 milijuna eura nepovratno, plus meki kredit, bez kamata na 40 godina, u visini 2,6 milijarde eura. Klubovi neće direktno vraćati novac, nego će CVC pomoći povećanju vrijednosti svakog proizvoda Lige te povećanju prihoda od TV prava, a iz tih dobiti će se dugoročno poravnati obveza.

Jasno je da to nije kredit, nego bespovratna injekcija koja će dugoročno osnažiti likvidnost. Obveza je da se 15% iskoristi za sanaciju poslovanja, 15% se može povećati fond plaća, a čak 70% mora ići u sređivanje infrastrukture, digitalizaciju i sve aktivnosti koje će povećati vrijednost Lige. Eto, zbog toga što ne poštuje propise, Barcelona je ušla u katastrofu i sada ne može registrirati čak ni Messija...

Tebas je dokazao da se drži temeljne postavke proklamirane filozofije rada - svaka liga mora imati stratešku viziju razvoja cjelokupnog sustava, na zadovoljstvo svih aktera! Za HNL i njegove okvire bila bi najveća sreća kada bi imala nekog svog barem “tebasića”, koji će osmisliti strategiju razvoja i djelima dati smisao postojanja lige. Je li to iluzija ili...

Linker
25. travanj 2024 14:03