Mexsport via AFP
IVICE, DOKAŽI SE

‘Olić nema iskustva, ovo je rizik, on nije spreman za taj posao‘ Dolazak Vatrenog primljen sa skepsom

‘Navijači CSKA-a ga obožavaju, njegovo ime pobuđuje uspomene na pobjede i zlatna vremena‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. ožujak 2021. 15:16

Izbor Ivice Olića za novog trenera moskovskog CSKA prokomentirao je za naš list Goša Černov, novinar ruskog Sports Expressa.
- Nisam navijač CSKA-a, možda i bolje tako, pa će moje mišljenje biti nepristrano - kazao je Černov u uvodu.

Jedan je od onih koje je imenovanje bivšeg hrvatskog napadača iznenadilo.
- Za mene je to ogroman rizik, a i tajming za njegovo dovođenje je loš. Pripremao se za kvalifikacije s reprezentacijom Hrvatske, no odjednom je morao u Moskvu. Smatram da je njegovo dovođenje velik rizik zbog toga što Ivica nema iskustva. Mogu vam reći da do prošlog tjedna nitko nije mogao ni zamisliti da bi Olić mogao postati novi trener CSKA-a. Drugi ruski treneri i igračke legende CSKA-a da, ali ne Olić.

Naravno, iza nečijeg imenovanja uvijek netko stoji. U ovom slučaju to je Maksim Oreškin, glavni direktor u moskovskom klubu.
- Koliko shvaćam, Olićevo dovođenje je Oreškinova ideja. On je navijač CSKA-a cijeli život, i volio je gledati Olićeve igre dok je bio u Moskvi. Možda je zaključio da Olić sad može biti od pomoći kao što je bio od 2003. do 2006. godine. Olić je bio odličan napadač, konstantan. Proveo je tri i pol sezone u klubu i osvojio tri naslova prvaka Rusije i Kup UEFA-e u tom razdoblju. Navijači CSKA-a ga obožavaju, njegovo ime pobuđuje uspomene na pobjede i zlatna vremena moskovskoga kluba. Kao što sam rekao, Oreškin je bio navijač u 2000-im godinama. Sad je glavni u klubu i može donijeti bilo kakvu odluku...

Černov ističe kako nitko ne zna kakva je Olićeva trenerska filozofija, voli li tiki-taku, presing, ‘parkiranje busa’ ili nešto drugo.
- Bojim se da Olić nije spreman za taj posao. Za njega bi bilo bolje da krene s ljetnim pripremama i da se u miru pripremi za cijelu sezonu, napravi transfere. Sad je prisiljen raditi s igračima koje ne poznaje, i s njima mora pokušati izboriti plasman u Ligu prvaka sedam kola prije kraja. To je vrlo težak posao - zaključio je Goša Černov.

CSKA je peti na ljestvici ruske lige s 40 osvojenih bodova, četiri manje od Spartaka koji drži drugo mjesto čiji će osvajač u 3. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, dok samo prvak ima izravni plasman u elitu.

image
Na klupskoj stranici Oliću su poželjeli sretan povratak u klub
cska

Inače, Olića je u klubu dočekao bivši trener Viktor Gončarenko. Bjeloruski stručnjak oprostio se s momčadi koju je vodio od 2016. godine, a svom hrvatskom nasljedniku poželio je sreću u radu, izvijestila je pres služba CSKA-a.
Povodom dolaska bivšeg Dalićeva pomoćnika oglasio se i Evgeni Giner, predsjednik CSKA-a.
- Drago mi je što mogu pozdraviti Ivicu Olića koji je održao svoje obećanje da će se jednog dana vratiti u naš klub. Jasno nam je da on još nema iskustvo u samostalnom radu, ali smo prije donošenja odluke procijenili sve rizike. Vjerujemo da će nam njegovo dovođenje donijeti pomak na ljestvici i daljnji razvoj momčadi. Stručni stožer i trenerski kadar pružit će Ivici punu podršku. Siguran sam da će navijači toplo dočekati Olićev povratak. Osvojio je puno naslova kao igrač, i nadamo se da će nam kao trener donijeti nove uspjehe - izjavio je Giner.

Dobrodošlicu je hrvatskom stručnjaku poželio i Valerij Gazajev, bivši uspješni trener Moskovljana pod čijim je vodstvom igrao i Olić.
- Nažalost, posljednji rezultati i potpuni izostanak trofeja nisu ostavili izbor vodstvu kluba te je došlo do promjene na trenerskoj poziciji. Olića pamtim kao vrlo dobru osobu i istinskog profesionalca koji je igrao za CSKA u zlatno doba i doprinio osvajanju mnogih trofeja, uključujući i Kup UEFA - istaknuo je Gazajev.

Mišljenja su u Rusiji podijeljena kad je Olić u pitanju. Bivši igrač CSKA-a Jiri Jarošik jedan je od onih koji nisu oduševljeni takvim potezom klupskih čelnika.
- Takav potez me iznenadio. Priče o odlasku Gončarenka krenule su prije mjesec dana, tada se govorilo o dovođenju iskusnih trenera ili o braći Berezucki. Međutim, doveden je trener bez puno radnog iskustva. Trenutačno se uvodim u posao glavnog trenera i znam koliko je to teško. Nemojte misliti da je to nešto lagano. To je vrlo težak posao, osobito u tako velikom klubu kao što je CSKA - poručio je Jarošik.

‘Veselo’ je bilo i prilikom jučerašnjeg Olićevog dolaska u klupske prostorije. Osiguranje CSKA-a željelo je spriječiti fotoreportere i kamermane u namjeri snimanja novog trenera te je u naguravanju jedan od predstavnika sedme sile završio na tlu.

Linker
22. travanj 2024 02:53