ANTE CIZMIC/CROPIX
IGRAČ KOJI SVE ZNA

‘On bi mogao biti najveće pojačanje Hajduka. Samo da se ne igra, da shvati kako je ovo ozbiljan posao!‘

‘Brz je, asistira, s loptom je na ti, ali nema u njemu emocija, nema krvi, kako se ono kaže...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. kolovoz 2020. 08:53

Adam Gyurcso zahvalna je tema. Igrač koji zna sve, ali kvalitetu iskazuje samo u bljeskovima. U Osijeku nas je ponovno podsjetio na dane kada je igrajući na posudbi zavrijedio ugovor u Hajduku. Ali, slijedila je potom silazna putanja forme pa je mađarski napadač otišao u domovinu na posudbu. Nekoliko posljednjih godina karijere Adama Gyurcsa obilježili su epizodni bljeskovi u kojima bi na tren pokazao raskoš znanja i talenta, međutim, kao i svaki bljesak, kratko je potrajao. Kako će se Gyurcso snaći ove sezone u Hajduku tek ćemo vidjeti, ponovno je dobro krenuo, izgleda pun motiva i želje, ali povijest njegovih nastupa poziva na oprez. Svjestan je svega navedenog i Zlatko Vujović, nekoć sjajni golgeter, također krilni napadač koji je plijenio brzinom i realizacijom.

- Gyurcso je igrač koji bi trebao biti najveće pojačanje Hajduka u ovoj sezoni, međutim pitanje je hoće li trener Vukas uspjeti izvući karakter iz Mađara. Da, izvući karakter, jer Gyurcso često ostavlja dojam kao da se igra nogometa, a ovo je ozbiljan posao - kaže Vujović.

Sintagma “igra se nogometa” lijepi se samo za znalce. Nije sporno da Gyurcso pripada toj kategoriji. Međutim, kada se njegova karijera pogleda nekoliko godina unatrag, jasno je da je ključni problem “voljni moment”. Primjerice, prije gotovo četiri sezone, u studenome 2016. godine, zabio je četiri pogotka Wisli igrajući za Pogon u pobjedi 6:2. Već smo jednom napisali, četiri pogotka koji su pokazali svu raznovrsnost klase. Gyurcso je zabijao poput Neymara, vjerojatno su i Pogonu pomislili “kakvog smo igrača dobili”. Ali, do kraja sezone zabio je tek jedan gol. Slično je bilo i prošle sezone na posudbi u Puskas Academyju gdje je Gyurcso zabio sedam pogodaka, sve do kraja studenoga. Potom je nizao asistencije, bez pogotka.

- I meni često izgleda kao da mu je asistencija draža i slađa od samog pogotka.

Uz sve svoje karakteristike, nije do sada napravio jači transfer. Jedino je Hajduk platio odštetu za Gyurcsa. Prije pet godina predviđali su mu veliki transfer, s Videotonom je u šampionskoj sezoni 2014./15. imao učinak od šest golova i gotovo nestvarnih 18 asistencija. Ali, samo šest mjeseci kasnije besplatno je otišao u Pogon, klub iz sredine tablice poljske Ekstraklase.

- To je sve Gyurcso. Igrač od kojeg očekuješ puno, jer vidiš da ima posebnost u igri. Ima brzinu, s loptom je na “ti”, može asistirati iz igre i prekida. Ali, nema kod njega emocije, nema “krvi” što bi rekli. Nisam primijetio da se naljuti kada nešto promaši, kada doda pogrešnu loptu. Ostavlja dojam da mu je svejedno. Tu je očito problem, zato Hari Vukas mora razgovarati s Gyurcsom, pokušati iz njega izvući kontinuitet utakmica. S 29 godina formiran je igrač koji zna nogomet, ali ne “grize”, sve odrađuje lagano.

Vujović je jasno analizirao Gyurcsa. Shodno tome, razvidno je i što Vukas mora napraviti kako bi od Mađara dobio igrača od presudne važnosti za momčad.

- Tehnički je najbolji “špic”, ima sve elemente, ali rijetko ih pokazuje. Sada je odigrao dvije utakmice s učinkom, no pitanje je hoće li tako nastaviti. S obzirom da se znaju njegovi kapaciteti, ali i povijest igara, jasno je na čemu s njim treba raditi.

Sam bira put

Konkurencija u napadu od subote se pojačava s Grkom Diamantakosom. Na prvi pogled idealno izgleda napadački tercet Gyurcso-Diamantakos-Jairo.

- Tako bi Hajduk i trebao igrati, napadati s dva krila i pravom devetkom. Tri prava “špica” za razbijanje tvrdih defenzivnih formacija. Ne mogu reći kako će Vukas igrati, za što će se u konačnici opredijeliti, ali ima ofenzivni potencijal s kojim može puno uraditi. Pravi Gyurcso, s maksimalnim angažmanom, trebao bi postati glavni igrač Hajduka, ali s druge strane brine me i činjenica da u Mađarskoj nije uspio zainteresirati neki platežno jači klub za otkup ugovora - zaključio je Vujović.

Kod Burića nije prošao, jer je imao preskroman obrambeni angažman i otišao je godinu dana u domovinu. Gyurcso se nakon odrađene posudbe u Puskas Akademiji ovog ljeta vratio u Split, ali za mađarske medije je poslao jasnu poruku “volio bih nastaviti u domovini”. No, za sada je krenuo u Hajduku gdje taj hitri krilni napadač igra posljednju sezonu ugovora. Sezonu u kojoj može napraviti možda i zadnji iskorak u karijeri, a može se izgledno vratiti u Mađarsku sljedeće ljeto kao slobodan igrač. Sam će birati svoj put.

Eduok ipak ostaje na Poljudu

Pojavila se informacija u turskim medijima da će Rizespor hitno uzeti Eduoka, međutim ostaje Nigerijac u Hajduku.

Zasad nema ništa od njegovog povratka u Tursku gdje je već igrao za Kasimpasu i Erzurumspor. Eduok je još uvijek na popisu ozlijeđenih, prema posljednjim informacijama bit će spreman za derbi s Dinamom 12. rujna na Poljudu.

Linker
20. travanj 2024 13:19