Edin Terzić

 ROLF VENNENBERND Dpa Picture-alliance Via Afp
STRELOVIT USPON

‘On će izrasti u jednog od najboljih trenera svijeta, jako voli Vatrene i mogao bi jednog dana biti izbornik‘

‘Ljubav i emocije uvijek će igrati presudnu ulogu u izboru sredina u kojima će raditi‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. veljača 2023. 15:33

Bivši sportski direktor Rijeke Robert Palikuča puno toga zna o Edinu Terziću, treneru hrvatskih korijena koji odrađuje sjajan posao s Borussijom Dortmund.

- Dok sam radio u Fortuni iz Düsseldorfa želio sam ga 2018. dovesti za trenera. Puno sam pričao s njim i brzo osjetio koliko znanje posjeduje te s kakvom strašću radi. No, i u Dortmundu su već tada znali koliko je talentiran, te su ga počeli pripremati za mjesto prvog trenera. A Edin doista neizmjerno voli Borussiju i to je ljubav koja traje još od ranog djetinjstva.

Terzić je iznimno cijenjen u Njemačkoj?

- Kad je na proljeće 2021. u nekoliko mjeseci preporodio Borussiju skoro pa nije bilo njemačkog kluba koji ga nije želio dovesti. Sve je impresionirao i oduševio. U to vrijeme imao je ponuda i iz Engleske. Međutim, Terzić toliko voli Dortmund da je ipak izabrao ostati u klubu na poziciji koja je izmišljena samo za njega, jer je računao da će opet tamo dobiti šansu. Sada kada je u drugom mandatu potvrdio da je u stanju klub poput Dortmunda u tako kratkom roku dići na razinu više, njegova je vrijednost dotaknula nebo. Terzić je godinama radio i kao skaut, obožava skautirati igrače i radi to izvanredno. Puno igrača Borussije je došlo tako što ih je on preporučio. I to je kvaliteta koju klubovi dodatno cijene. Kao i činjenicu da bez imalo straha gura mlade igrače te se oni kod njega razvijaju na pravi način. Bellingham je samo najpoznatiji primjer, Moukoko je kod Edina eksplodirao, a ima samo 17 godina. Bynoe-Gittens ima 18, igra sve više nakon što je dugo bio ozlijeđen...

Na kraju je Palikuča podvukao sljedeće.

- Terzić je tek krenuo i vjerojatno će izrasti u jednog od najboljih trenera na svijetu. Edin je prekrasan čovjek, toliko normalan i tih, a i vrlo emotivan. Toliko voli Borussiju da ne znam kako bi uopće trenirao neki drugi klub. No, Edin iznimno voli i Vatrene, tako bi da jednog dana mogao kandidirati i za izbornika. Ljubav i emocije uvijek će igrati presudnu ulogu u izboru sredina u kojima će Terzić raditi.

image

Jurčević, Bilić i Terzić

PRIVATNA ARHIVA

S druge strane Nikola Jurčević tvrdi kako je Terzić u jednu ruku Kloppov sljedbenik. Ima njemačke radne navike i hrvatsko-bosanski duh

- Bio je iznimno pozitivan, prepun energije, pravi radoholičar, potpuno posvećen nogometu. Imao je njemačke radne navike, ali hrvatsko - bosanski štih, pa je sjajno spajao rad i opuštenost. Zato smo ga svi odlično prihvaćali, s njim je ugodno i bezbrižno raditi, jer znaš da će posao odraditi vrhunski, a da te pritom neće opteretiti nepotrebnim detaljima - ispričao nam je Nikola Jurčević, koji je godinama radio s Terzićem, s kojim je i danas u odličnim odnosima.

Naravno da Jurčević pomno prati sva zbivanja u njemu omiljenoj Njemačkoj, pa tako prati i Terzićev rad u Dortmundu.

- Ima jako dobar imidž u njemačkoj javnosti, što je vrlo važno za trenera. To znači da ima pozitivno ponašanje i da oko sebe širi pozitivnu energiju. Kad gubi, a jesenas nije išlo najbolji, nije bilo previše propitkivanja, jer očito se u njegov rad vjeruje. Još uvijek je jako mlad trener, a ponaša se zrelo. Uz sve to, veliki je navijač Borussije, što i brojni navijači kluba, a znamo koliko su tamo fanatični, dodatno cijene.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Kakav nogomet njeguje Terzić?

- S obzirom na to da je trenerski odrastao u vrijeme Jürgena Kloppa na klupi u Dortmundu jasno je da pripada toj nogometnoj filozofiji. Momčad mu igra jako agresivno, okomito, s puno trke. To je nogomet koji se i inače igra u Njemačkoj, a koji i navijači Borussije zazivaju. Terzić je jako studiozan trener, strahovito puno radi, a i uvijek je spreman stati iza mladog igrača i afirmirati ga, što je za Borussiju opet vrlo važno.

Može li Terzić osvojiti Bundesligu?

- Moram biti pošten i reći da je za mene Bayern i dalje prvi favorit, jer ima najbolju momčad, a i taj pobjednički mentalitet. Ima Bayern i svoj "holivudski šou" koji neizbježno ide s njim, ali usprkos tome uvijek uspijeva velikom kvalitetom isplivati iz svih problema. Borussiju vidim kao prvog kandidata za drugo mjesto, a iza njih je RB Leipzig.

Koliko je Terzić vezan uz Hrvatsku?

- Edin jako voli Hrvatsku, pa zato i ima našu putovnicu. Majka mu je iz Osijeka, ali najviše u Hrvatskoj boravi tijekom ljeta na moru u Makarskoj. Naravno, veliki je navijač Hrvatske, vidio sam radeći s njim koliko obožava naše igrače i Vatrene kao reprezentaciju.

Linker
26. travanj 2024 08:10