Željko Stinčić (lijevo) i Zlatko Škorić
 CROPIX
REKORDER ZA SVA VREMENA

ON NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJENI AS Znate li kojem slavnom Hrvatu i rekorderu nitko u bivšoj Jugoslaviji nije mogao zabiti gol puna dva mjeseca?

ŽELJKO STINČIĆ Danas se navršavaju 42 godine od dana kada je legendarni golman Dinama postavio rekord Prve lige bivše države po broju minuta bez primljenog pogotka
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. prosinac 2017. 18:26

Znate li tko je u nogometnoj Jugoslaviji bio rekorder po broju minuta na vratima bez primljenog gola? Željko Stinčić, negdašnji velikan Dinama, golman koji je u Maksimiru s minimalnim prekidom branio punih 15 godina. I baš danas se napunila 42. obljetnica Stinčićeva rekorda. Niz od 749 minuta bez primljenog pogotka počeo je 5. listopada 1975. protiv Vojvodine i trajao je osam utakmica, odnosno do 7. prosinca, točnije do 58. minute ogleda s Crvenom zvezdom. No, rekord je srušio već u prvom poluvremenu.

- Sjećam se svega, zabio mi je Sead Sušić, brat nešto slavnijeg Safeta, ali također sjajan igrač. Pucao je sa 16 metara, u lijevi kut donji kut, pucao je neobranjivo - u dahu će prepričati popularni Stina.

Bazićev odlični sastav

Bio je Stinčić vrhunski golman, na vratima Dinama nanizao je 478 utakmica, jedne je sezone obranio nevjerojatnih sedam od osam suparničkih penala, ali s nizom od 749 minuta čiste mreže ušao je u povijest.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Bio sam u velikoj formi, a i Dinamo je imao odličnu obranu, Mirko Bazić nas je odlično posložio. Posebno se sjećam utakmice protiv Željezničara, igrali smo je kolo prije Zvezde i znao sam da ne smijem primiti gol da bih srušio rekord. I onda je u 90. minuti Željo imao sjajnu šansu. Prvo sam obranio težak udarac, ali lopta se odbila njihovu igraču koji je promašio praktički prazan gol. Tako to bude u nogometu, često je i sreća jako bitan faktor.

Posebno za karijeru golmana, zato je vaša pozicija u momčadi toliko drukčija od svih ostalih?

- S golmanima čovjek mora biti strpljiv jer tek kad se približe 30. dolaze do vrhunca karijere, što znači da im se do tada dosta toga treba tolerirati. A to često nije baš lako... Teško je kad neki jako žure van, a još za to nisu spremni. Nisu svjesni da kao golman imao puno manje šansi za popravne ispite nego kao igrač.

Hrvatska odlično stoji s golmanima. Subašić, Kalinić, Livaković...

- Uvijek sam tvrdio da imamo vrhunsku golmansku školu, među boljima u Europi. E, sada, jesmo li mogli imati više vrhunskih golmana? Jesmo, ali često nismo imali strpljenja čekati. Pogledajte s koliko je godina Subašić zasjao? Svjetsko prvenstvo možemo čekati mirni, barem što se golmana tiče, jer sva tri su vrhunska.

Šemper mora isplivati

Livaković ima samo 22 godine, zar njega ne trebamo čekati?

- Dečko je vrhunski potencijal koji već sada brani na jako visokoj razini. Mene je, primjerice, oduševljavao i Šemper, ne znam zašto je u nekom trenutku otišao u drugi plan, ali siguran sam da će isplivati, previše je dobar. Vidio sam i Leticu protiv Rijeke, s takvom visinom ima fenomenalnu eksplozivnost i koordiniranost jer onaj penal Gavranoviću samo izabrani golmani mogu skinuti. Imamo sjajne golmane, a čeka nas još bolja budućnost.

Kelava mu ‘skinuo’ rekord u Dinamu

Punih 35 godina Željko Stinčić držao je Dinamov rekord po broju minuta bez primljenog pogotka. I onda ga je “skinuo” Ivan Kelava, koji je u jesen 2010. godine napravio niz od 1.009 minuta “čiste mreže”, ali u njemu su bile ugrađene i dvije europske te dvije kup-utakmice, da bi na proljeće 2013. postavio još jedan rekord kad punu 951 prvenstvenu minutu nije primio pogodak.

Linker
24. travanj 2024 12:26