Alexia Putellas

 MARTY MELVILLE Afp
DRMA KLUPSKIM NOGOMETOM

Ona je Lionel Messi ženskog nogometa, veznjakinja koja može baš sve: ‘Želim biti najbolja na svijetu‘

Za mene, 95 posto moje životne odluke ovise o tome hoće li se moj učinak poboljšati
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. kolovoz 2023. 11:39

Pelé, Maradona, Messi, Cruijff, Beckenbauer, Jašin, Zidane, Di Stefano, pravi Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Garincha, Platini, Puškaš, Van Basten, Xavi, Iniesta, Ronaldinho...kako god postavili i izmiješali priču, "tenzije" će biti velike jer svatko ima neki svoj izbor najboljih. Za nekog je najbolji "kralj" Pelé, za nekog Maradona, za nekog Messi...Identična je priča i kod žena koje su u Australiji i Novom Zelandu upravo odradile deveto izdanje SP-a (premijerno odigrano 1991.). Jedan od potencijalnih izbora najboljih bio bi sljedeći: Marta Vieira da Silva (Brazil), Mia Hamm (SAD), Abby Wambach (SAD), Birgit Prinz (Njemačka), Homare Sawa (Japan), Michele Akers (SAD), Christine Sinclair (Kanada), Sun Wen (Kina), Megan Rapinoe (SAD), Sam Kerr (Australija), Kelly Smith (Engleska)...Mogao bi se taj niz nastaviti sa Kristine Lilly (SAD), Piom Sundhage (Švedska), Brazilkom Sissi...Kod žena je ipak puno manje prijepora, o ženama i ženskom nogometu malo se diskutira.

Ako su danas prvenstveno Kylian Mbappé i Erling Haaland nasljednici gore spomenutih legendi i svojim će performansima uskoro možda i zasjeniti neke od gore spomenutih, njihov trenutačni pandan kod žena je Španjolka Alexia Putellas. Nije mlada kao spomenuta dvojica, 29 joj je godina, ali je trenutačno najbolja na svijetu i toj je priznato s dva uzastopna izbora najbolje u "The Best Fifa Women‘s Player"

Krajem srpnja, na SP-u u Australiji i Novom Zelandu Putellas je odigrala službenu utakmicu nakon punih 430 dana, odigrala je drugo poluvrijeme u pobjedi Španjolske nad Zambijom 5-0, a zatim ju je izbornik Jorge Vilda dozirao i u pravilu uvodio u igru u drugom poluvremenu na svim utakmicama na putu do (polu)finala.

A tko je zapravo Alexia Putellas?! Vezna je igračica "koja može sve".Ona povezuje igru, ali je i stvara, ali prije svega ima smisla za postizanje golova. Za Barcelonu je u sezoni 2021.-22. pogodila 34 puta u 42 utakmice, uključujući 11 u 10 utakmica u Ligi prvakinja. Sezonu prije toga zabila je 26. Zbog tih je brojeva dobila nadimak "La Reina" (Kraljica), a reklamne slike Putellas zamijenile su Lionela Messija na nekim od glavnih reklamnih "spotova" u Barceloni kada je argentinski napadač napustio klub i otišao u PSG. Njezino je lice također krasilo fasadu na Spotify Camp Nouu prije nego što su ljetos započeli radovi na rekonstrukciji. U cijeloj zemlji pune su je radijske emisije koje su prije bile rezervirane samo za muški nogomet. Predsjednik Barcelone Joan Laporta nedavno je odbacio pomisao da bi mogla otići, rekavši da su razgovari o obnovi njezinog dogovora odavno u tijeku.

Nesretna Putellas se ozlijedila prošlog srpnja i propustila je Euro 2022. u Engleskoj. Ozljeda je došla na vrhuncu njezine karijere, a u scenama prikazanim u dokumentarcu pod nazivom "Alexia: Labor Omnia Vincit" (rad pobjeđuje sve) rekla je svom tadašnjem agentu da sumnja hoće li se ikada vratiti na vrh na razini na kakvoj je bila. Veći dio prošle sezone oporavljala se i njezin se povratak tretirao s velikim oprezom. Počela je trenirati u ožujku, ali se tek 30. travnja vratila na teren i bila zamjena u Barcinih posljednjih šest utakmica nakon 10 mjeseci izbivanja. Odigrala je nešto više od 100 minuta, uključujući svega nekoliko u pobjedi nad Wolfsburgom u finalu Lige prvakinja u lipnju. Igrala je malo i u pripremnim utakmicama za SP., uslijedila je veća minutaža na SP-u, ali nije odigrala svih 90 minuta više od godinu dana.

Dovoljno samosvjesna da zna da, iako je dvije godine za redom proglašena najboljom igračicom svijeta, još uvijek može učiti od drugih. Suigračica iz Barce i engleska reprezentativka Lucy Bronze, koja je također patila od ozbiljne ozljede koljena, kaže da je Putellas igračica koja ju je tražila najviše savjeta otkako je prošlog ljeta došla iz Manchester Cityja.

- Ispričala sam joj priču o tome što mi se dogodilo s koljenima i da mi je to još uvijek problem. Dijeljenje priča i iskustava pomaže. Prošla sam kroz sve to u svojim 20-ima i uspjela se vratiti. Ona je već na svojem vrhuncu, tako da će se vratiti i ostvariti još više, forsirati se još više. Može naučiti nešto o sebi što ne bi naučila da nije bila ozlijeđena.

Putellas zbog ozljede nije sudjelovala u lanjskom "rašomonu" u reprezentaciji kad je 15-ak glavnih igračica bilo u bojkotu zbog uvjeta u reprezentaciji, a samo su se tri vratile u ekipu za SP (ključne igračice Mapi Leon i Patri Guijarro nisu). Putellas tada nije poslala e-mail da se povlači sa suigračicama. Kaže da je to zato što je bila ozlijeđena i ionako nije mogla biti izabrana. Pouzdani izvori govore ipak da nije to uradila jer nije htjela propustiti SP nakon što je propustila Euro. Međunarodna odličja jedina su stvar koja nedostaje Alexandri u karijeri. Mrzi gubiti (prijatelji kažu da joj trebaju dani i dani da odgovori na pozive i poruke nakon poraza). Prošla sezona, unatoč tome što je Barca dvostruko osvojila "Ligu F" i Ligu prvaka, bila je teška za nju. "Vrtjela" se oko prve ekipe tijekom rehabilitacije; bila je prisutna na domaćim utakmicama, a navijači bi skandirali njezino ime u 11. minuti svake utakmice (ona nosi broj 11). Nastupila u finalu Lige prvaka i podigla trofej kao kapetanica kluba. Izvori kažu kako je bila oduševljena uspjehom, ali je očajnički željela okončati tešku sezonu ostavljajući trag na SP-u.

Treći put nastupa na SP-u, bila je dio reprezentacije koja je napustila natjecanje u grupnoj fazi 2015., a zatim u SAD-u u osmini finala 2019. Nakon poraza od Lyona u finalu Lige prvaka 2019., kaže da je udvostručila svoj posao i poboljšala navike izvan terena. Otad je katalonska ekipa osvojila četiri naslova prvaka i dvije Lige prvakinja, te zabilježila niz od 64 utakmice bez poraza u Ligi F i dva puta oborila svjetski rekord posjećenosti u ženskom nogometu.

- Za mene, 95 posto moje životne odluke ovise o tome hoće li se moj učinak poboljšati ili ne. Nikad nije dosta. Pobjeđujte više, trenirajte više. Želim biti najbolja na svijetu...

Fifa Women‘s World Player of the Year

2001.

1. Mia Hamm (SAD), 2. Sun Wen (Kina), 3. Tiffeny Milbrett (SAD)

2002.

1. Mia Hamm (SAD), 2. Birgit Prinz (Njem), 3. Sun Wen (Kina)

2003.

1. Birgit Prinz (Njem), 2. Mia Hamm (SAD), 3. Hanna Ljungberg (Šve)

2004.

1. Birgit Prinz (Njem), 2. Mia Hamm (SAD), 3. Marta (Bra)

2005.

1. Birgit Prinz (Njem), 2. Marta (Brazil), 3. Shannon Boxx (SAD)

2006.

1. Marta (Bra),2. Kristine Lilly (SAD), 3. Renate Lingor (Njemačka)

2007.

1. Marta (Bra), 2. Birgit Prinz (Njem), 3. Cristiane (Bra)

2008.

1. Marta (Bra), 2. Birgit Prinz (Njem), 3. Cristiane (Bra)

2009.

1. Marta (Bra), 2. Birgit Prinz (Njem), 3. Kelly Smith (Eng)

2010.

1. Marta (Bra), 2. Birgit Prinz (Njem), 3. Fatmire Bajramaj (Njem)

2011.

1. Homare Sawa (Jap), 2. Marta (Bra),3. Abby Wambach (SAD)

2012.

1. Abby Wambach (SAD), 2. Marta (Bra), 3. Alex Morgan (SAD)

2013.

1. Nadine Angerer (Njem), 2. Abby Wambach (SAD), 3. Marta (Bra)

2014.

1. Nadine Keßler (Njem), 2. Marta (Bra), 3. Abby Wambach (SAD)

2015.

1. Carli Lloyd (SAD), 2. Célia Šašić (Njem), 3. Aya Miyama (Jap)

"The Best Fifa Women‘s Player"

2016.

1. Carli Lloyd (SAD), 2. Marta (Brazil), 3. Melanie Behringer (Njem)

2017.

1. Lieke Martens (Niz), 2. Carli Lloyd (SAD), 3. Deyna Castellanos (Ven)

2018.

1. Marta (Bra) 2. Dzsenifer Marozsán (Njem), 3. Ada Hegerberg (Nor)

2019.

1. Megan Rapinoe (SAD), 2. Alex Morgan (SAD), 3. Lucy Bronze (Eng)

2020.

1. Lucy Bronze (Eng), 2. Pernille Harder (Dan), 3. Wendie Renard (Fra)

2021.

1. Alexia Putellas (Špa), 2. Sam Kerr (Aus), 3. Jennifer Hermoso (Špa)

2022.

1. Alexia Putellas (Špa), 2. Alex Morgan (SAD), 3. Beth Mead (Eng)

ODLIČJA NA ŽENSKIM SP-IMA

Kina 1991.

SAD, Norveška, Švedska, Njemačka

Švedska 1995.

Norveška, Njemačka, SAD, Kina

SAD 1999.

SAD, Kina, Brazil, Norveška

SAD 2003.

Njemačka, Švedska, SAD, Kanada

2007. Kina

Njemačka, Brazil, SAD, Norveška

Njemačka 2011.

Japan, SAD, Švedska, Francuska

Kanada 2015.

SAD, Japan, Engleska, Njemačka

Francuska 2019.

SAD, Nizozemska, Švedska, Engleska

Australija/N. Zeland 2023.

Španjolska, Engleska, Švedska, Australija

Linker
23. travanj 2024 22:38