Damjan Bohar
 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
BJELIČIN VELIKI ADUT

‘Oni su moja stara mušterija! Sa Zahovičem sam u kontaktu, ali na terenu neće biti prijateljstva‘

Čuli su Poljaci za Argentinca Ramona Miereza, ali najviše se ipak plaše - Damjana Bohara
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. srpanj 2021. 07:53

Istina, odigrano je tek prvo kolo, ali iz perspektive Gradskog vrta lijep je pogled na prvenstvenu ljestvicu. Osijek predvodi prvoligaško društvo.
- Još je prerano nakon prvog kola gledati gdje smo i što smo, nama je najbitnije da smo već na početku sezone izgledali jako dobro i fizički i psihički - veli jedan od najvećih aduta Nenada Bjelice, slovenski reprezentativac Damjan Bohar.


Neke stvari se ne mijenjaju, Osijek kao i prošle sezone protivnike lomi u drugom dijelu. Lani su, naime, čak 29 od 49 prvenstvenih golova Bijelo-plavi zabili u drugom poluvremenu. Na otvaranju sezone Šibeniku su, pak, sva tri pogotka zabili u nastavku. Dokaz je to kako Bjeličina momčad kako utakmica odmiče ne pada u ritmu već ga, naprotiv, podiže.
- Već drugu utakmicu zaredom, nakon “generalke” protiv TSC (3:0), u nastavku nam se otvorilo s golovima iako doduše ne izgledamo loše ni u prvom poluvremenu. To je još jedan dokaz da smo odradili dobre pripreme, da smo spremni i da možemo u istom ritmu igrati do 90. minute ili koliko već utakmica traje. Pritom i na klupi imamo baš dobre igrače koji ulaskom u igru mogu ne samo zadržati nego i podići ritam. Mislim da bi mi ove sezone mogli biti jedna jako dobra priča.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


Momčad je u odnosu na prošlu sezonu manje - više ostala na okupu, godinu dana je iskusnija za zajedničko igranje, a to bi mogla biti velika prednost Osijeka.
- Puno nam znači što je momčad ostala ista. U tih godinu dana navikli smo jedni na druge, znamo otprilike što koji igrač radi na terenu i to nam apsolutno može biti prednost.

Dobro za samopouzdanje

Boharov potpis prošlog ljeta klub je ispratio simpatičnim videouratkom nazvanim “Poziv koji se ne odbija”. “Spreman sam, šefe”, odgovara Bohar u tom spotu u kojem je odglumljen raniji Bjeličin poziv koji, kako sam priznaje, nije mogao odbiti. Ekspresno je i dokazao kako je spreman iako je došao kada je sezona već naveliko trajala. Golovima ili asistencijama supotpisao je čak četvrtinu Osijekovih golova prošle sezone, sedam ih je zabio i za njih još pet asistirao. Samo je Ramon Mierez među Bijelo-plavima imao bolji ofenzivni učinak. Trenutno, pak, Bohar s dva postignuta gola dijeli vrh ljestvice strijelaca Prve HNL.
- Ovakve utakmice su najviše što možeš dobiti za samopouzdanje. Znam da sam dobro radio na pripremama, puno sam spremniji nego što sam bio prošle sezone jer sam došao tek u rujnu. Utakmice su se igrale jedna za drugom, nisam se još bio naviknuo na momčad i trebalo mi je vremena. Danas se osjećam spremnim, kao uostalom i svi u momčadi, tako da iz utakmice u utakmicu možemo pokazivati što je Osijek, koliko vrijedimo i koliko možemo napraviti ove sezone.


Još u pripremnim utakmicama vidjelo se koliko je željan nogometa, a protiv Šibenika je dokazao kako bi ova sezona mogla biti njegova.
- Došao sam na pripreme nakon dobrog odmora, tijelo mi je baš trebalo stanku i odmah na početku priprema osjetio sam da je to - to, osjećao sam se jako dobro već od prvog treninga.


Otpucao je protiv Šibenika i kazneni udarac, no to i ne znači kako će jedanaesterci u novoj sezoni biti njegovo zaduženje nakon što se bijela točka prošle sezone pokazala kao možda i jedina slaba točka Ramona Miereza koji je zapucao četiri najstrože kazne.
- Bit će kako trener odluči. Ovu sam utakmicu ja bio zadužen za kazneni udarac i hvala Bogu dobro je završilo.

Bez iznenađenja

Napokon je osjetio i podršku navijača. Istina nije ih se na tribinama okupilo koliko bi ih inače bilo, ali šestotinjak najhrabrijih prkosilo je prolomu oblaka nakon što su skoro godinu dana bili izvan stadiona
- Ovo mi je bila tek druga utakmica pred navijačima otkako sam u Osijeku. Moram im se zahvaliti jer čitavu utakmicu stajati na kiši nije sigurno ugodno, ali bodrili su nas od prve do zadnje minute.


Bijelo-plavi su se odmah nakon trijumfa protiv Šibenika okrenuli prvom protivniku u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, Pogonu iz Szczecina. Čuli su u Poljskoj za Ramona Miereza, tamošnji mediji hvale klasu “El Tora” i upozoravaju nogometaše Pogona na njegove kvalitete, ali Bohara se ipak najviše plaše. Ne bez razloga. Imaju, naime, jako loša iskustva sa slovenskim nogometašem.

U dvije sezone koliko je igrao za Zaglebie Lubin u pet utakmica protiv Pogona zabio je tri pogotka (dva na terenu idućeg Osijekova protivnika) i jednom asistirao. Štoviše, slavio je baš na svakom svom gostovanju u Szczecinu.


- Oni su mi baš stara mušterija. Protiv njih sam uvijek odigrao dobre utakmice i nadam se da će ostati tako.


Pogon nije puno drugačija momčad u odnosu na njegovo vrijeme u Ekstraklasi.
- Dobra su momčad i o tome nema nikakvog spora. Vole igrati, spustiti loptu, kreirati igru... Znam da su motivirani, ali siguran sam kako ne mogu biti motiviraniji od nas. Vjerujem kako nas neće iznenaditi ni u jednom detalju jer kvaliteta je na našoj strani - veli Bohar.

Nema prijateljstva

Na suprotnoj će strani imati suigrača iz reprezentacije Luku Zahoviča.
- U kontaktu smo, ali u utakmici nema prijateljstva, svako igra za svoju momčad.


Odmah nakon ždrijeba puno navijača Pogona zadovoljno je komentiralo protivnika kojeg su dobili s obzirom na to da su im uz Osijek prijetili Feyenoord i Basel. Ako se pita Bohara, prerano su se počeli radovati.
- Ako su oni sretni, onda sam ja zadovoljan. Vidjet ćemo u dvije utakmice tko je bolji - zaključio je Bohar.

BOHAR PROTIV POGONA
5 odigranih utakmica
2 upisane pobjede
0 ostvarenih remija
3 upisana poraza
3 postignuta gola
1 ostvaren asist

33 utakmice odigrao je Bohar za Osijek
9 golova dao je slovenski ofenzivac za Osijek

Prođe li Pogon, Osijek ide Bugarsku ili Latviju

Osijek je doznao imena potencijalnih protivnika u idućem kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Naravno uz preduvjet da prethodno budu bolji od poljskog Pogona, Bijelo-plavi će ići na boljeg iz dvoboja CSKA iz Sofije i latvijske Liepaje. CSKA je, inače, stari znanac i dužnik Bijelo-plavih. Prije dvije sezone ždrijeb ih je spojio u kvalifikacijama za Europsku ligu, a Bugari su, iako uglavnom podređeni u obje utakmice, ipak prošli u iduće kolo i to tek nakon izvođenja kaznenih udaraca.

S druge strane, Osijek se do sada samo jednom sastao s nekom momčadi iz Latvije. Bilo je to u ljeto 2001. u tadašnjem Kupu UEFA protiv Dinaburga. Nakon poraza u Daugavpilsu (2:1) uslijedila je pobjeda u Gradskom vrtu (1:0) dovoljna za plasman u iduće kolo. Utakmice 3. pretkola Konferencijske lige na rasporedu su 5. i 12. kolovoza, a Osječani bi u prvom ogledu bili gosti. (gđ)

Linker
27. travanj 2024 16:15