PAUL ELLIS Afp
ŠTETA JE GOLEMA

Oni su najveći gubitnici nakon kraha Superlige: Prijete im brutalne kazne, morat će plaćati odštete?

Izlazak iz projekta nije besplatan, a ceh će vjerojatno platiti isti oni koji su ga i zakuhali.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. travanj 2021. 20:29

Niti dva dana trajalo je odmetništvo "dvanaestorice žigosanih". Htjeli su osnovati, osnovali Superligu, a onda je počela paljba sa svih strana. Navijači, novinari, ali i ljudi iz nogometa i sporta općenito, velika je većina njih stala protiv tog projekta kojem je, kako će reći, u središtu pozornosti bio novac.

Dok se čeka istupanje preostala tri kluba koja su ostala temelj projekta (Barcelona, Real Madrid, Juventus), engleski mediji već zbrajaju štetu koju će njihovi klubovi morati platiti za dvodnevnu avanturu u Superligi. Štete se procjenjuju na desetke milijuna funti. Bit će tu kazni, kršeni su mnogobrojni ugovori, moglo bi biti gubitaka i od otkazivanja sponzorskih ugovora i još koječega.

image
PAUL ELLIS Afp

Dailymail piše da su engleski klubovi, svaki posebno, u Superligu uložili prvotno oko osam miljuna funti u dionicama, a štete bi moglo biti i zbog ugovora koji je potpisan sa Superligom, a Englezi su joj se obvezali na minimalno tri godine. Naravno, izlazak iz projekta nije besplatan...

Superliga se u svojoj zamisli trebala širiti i dalje, kako su to zamilsili njeni čelnici, Florentino Perez i Andrea Agnelli koji i dalje vjeruju da projekt može uspjeti. Za nekoliko godina planirali su se širiti na Južnu Ameriku i Aziju, stvoriti i interkontinentalno natjecanje koje će oponirati FIFA klupskom SP-u. Novac kojeg su dali, tih oko osam milijuna funti bio je za one prvotne troškove, a uključivao je i pregovore s potencijalnim ulagačima u TV-prava.

Engleski klubovi mogli bi imati i dodatnu štetu jer će po nekim projekcijama morati platiti i odštete za preostalih šest klubova-osnivača. Svi zajedno zakleli su se na 23-godišnju vjernost Superligi prilikom potpisivanja ugovora o ulasku, a navodno su upravo Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham i Liverpool garantirali za opstojnost natjecanja.

Linker
18. travanj 2024 07:42