RANKO SUVAR/CROPIX
PREKINULI POST

Opet se zaorila pjesma iz svlačionice: ‘Dinamo će za nas biti najljepša i najveća utakmica u povijesti‘

Žele napraviti senzaciju u Maksimiru iako će gotovo sigurno biti bez najboljeg i najopasnijeg igrača
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. travanj 2021. 14:43

Nikad se Gorici u tri prvoligaške sezone nije dogodio niz od sedam utakmica bez pobjede do ovoga proljeća, ali svemu dođe kraj, pa je došao i toj neugodnoj seriji. Momčad Siniše Oreščanina je u uzbudljivoj utakmici svladala Lokomotivu 4:2 i sa sebe skinula golemi teret, kako rezultatski, tako još više psihološki. Teško se bilo nositi s neuspjesima uz saznanje da je dotad sezona odrađena vrhunski, a europski plasman činio se neupitnim.

Kada se probude sumnje, nije jednostavno dokazati da vrijediš i zato je Siniši Oreščaninu i njegovim igračima bilo toliko bitno podsjetiti na najbolja dosadašnja izdanja.

Kao u najboljim danima

Pogotovo se to odnosi na napadački učinak, zakinut već četvrtu utakmicu u nizu za doprinos najboljeg strijelca Kristijana Lovrića, koji je ozlijeđen, ali ovaj put u punom svjetlu zasjali su neki drugi aduti. Dario Špikić bio je dvostruki strijelac, a dva iskusna igrača Ognjen Mudrinski i Jiloan Hamad također su podsjetili na najbolje dane.

Hamad je postigao vodeći pogodak iz slobodnog udarca, dok je Mudrinski kreirao sljedeća dva, jednog postigavši, a drugog namjestivši Špikiću. Za kraj kada je Gorica imala igrača manje zbog isključenja Steenvoordena u 56. minuti, Hamad kao dodavač i Špikić kao realizator su zaključili priču za konačni rezultat. U šestom pokušaju kroz tri sezone, konačno je i Lokomotiva pala u prvenstvenoj utakmici u Velikoj Gorici.

U jednoj je sve moguće

Iz svlačionice se nakon 55 dana i trijumfa protiv Istre 1961, opet začula dobro poznata pjesma koju je poveo Matija Dvorneković, a skandiranjem nastavio Musa Muhammed, dok je i redovna pizza nakon utakmice ovaj put potrajala znatno duže, uz mnogo osmijeha na licima. Ovo bi trebala biti ta utakmica - prekretnica, Gorica je opet tu, čvrsti kandidat za Konferencijsku ligu kroz prvenstvo, ali u srijedu slijedi jedan od najvećih dana u povijesti kluba i gostovanje kod Dinama u polufinalu Hrvatskog kupa.

image
Kristijan Lovrić vrlo vjerojatno neće igrati u polufinalu Kupa
RONALD GORSIC/CROPIX

- Ova pobjeda svakako diže potenciju pozitive, neke stvari smo se mučili i u hodu popravljali zbog problema s izostancima, koji su i donijeli ovu krizu, koja se događa i mnogo većim klubovima. Zabili smo četiri gola, jednog s igračem manje i nadamo se da smo ovom izvedbom opet na onom putu gdje možemo gurati kako želimo i napredovati - kaže trener Gorice Siniša Oreščanin, koji ne želi igračima na leđa stavljati golemi pritisak pred polufinalni ogled s Dinamom, ali daleko od toga da ne pomišlja na iznenađenje i ulazak u finale protiv Istre 1961, koje bi se igralo na velikogoričkom stadionu.

- Sigurno da je lakše ići u Maksimir nakon ovakve utakmice jer da smo odigrali neriješeno ili slučajno izgubili, ne bi u svlačionici bilo lako ispravljati stvari i dizati igrače. Dinamo će za nas biti najlakša, najljepša i najveća utakmica u povijesti. Pokušat ćemo je odigrati onako kako se dogovorimo i kako je pripremimo. Dinamo respektiramo i definitivno je favorit, ali to je jedna utakmica, a znamo da se u njoj svašta može dogoditi - podvukao je Oreščanin, koji će i u srijedu gotovo sigurno biti bez Kristijana Lovrića.

Kruna svega dobrog

Zadnje vijesti govore da terapija hrskavice koljena daje rezultate, Lovrić normalno hoda i ne osjeća bolove, ali još liječnici nisu sigurni kako će se stvar razvijati. Dok god je tako, Lovrić je izvan stroja, kao i Joey Suk i Anthony Kalik.

No, koga nema, bez njega se mora i daleko je važnije za Oreščanina što su zdravi i spremni igrači podigli formu te u dobrom raspoloženju čekaju veliku srijedu u Maksimiru. To je utakmica za koju se živi, koja može biti kruna svega dobrog što je Gorica napravila kroz tri prvoligaške sezone, te nema dvojbe da će svatko tko istrči na Maksimir “poginuti” za prolaz u finale.

Hamad vježbao i dočekao priliku iz slobodnog udarca

Iračanin Jiloan Hamad često je bio meta kritika za slabiji doprinos rezultatima Gorice, ali u subotu je i on dočekao svojih pet minuta. Najprije je pogodio iz slobodnog udarca s dvadesetak metara preko živog zida, a onda bio asistent Špikiću za četvrti pogodak, koji je razriješio dvojbu o pobjedniku. Hamad je na treninzima posebno inzistirao na radu s trenerom za udarce Filipom Borakom, što mu se vratilo pogotkom kakvog je priželjkivao.

- Znam ja izvoditi slobodne udarce i radio sam to ranije u karijeri, ali u Gorici nije bilo moguće doći do prilike za izvoditi ih pokraj Kristijana Lovrića. Kada je on ozlijeđen, preuzeo je odgovornost i ispalo je odlično. Ova pobjeda ima golemi značaj za sve i vjerujem da ćemo ovako nastaviti - kazao je 30-godišnji Hamad, autor tri pogotka u ovom prvenstvu.

I Špikić podsjetio na Lovrića s dva gola Lokosima

Mladi reprezentativac Dario Špikić nije bio na uobičajenoj razini baš nakon povratka s Europskog prvenstva u Sloveniji, kao da ga je bio slomio umor, te ga ništa nije išlo. No, protiv Lokomotive vratio se u velikom stilu postigavši dva pogotka, a zaigrao je na lijevom krilu, odnosno, poziciji Kristijana Lovrića. To kao da ga je motiviralo da dva gola postigne u njegovom stilu. Oba puta je driblingom slomio na lijevoj strani šesnaesterca Cipetića, a onda pogađao u suprotni desni kut lijevom i desnom nogom.

- Može se reći da sam zabio u stilu Lovrića, ali daleko najvažnija je pobjeda. Cijelu utakmicu smo kontrolirali i osjećali da smo bolji, iako smo primili dva nesretna gola iz jedanaesteraca i još imali igrača manje. Poslije četvrtog gola sve je bilo lakše - kazao je Špikić.

Linker
02. svibanj 2024 19:17